Minden, amit az online munkavégzésről tudni akartál
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Minden, amit az online munkavégzésről tudni akartál

facebookMegosztás Facebook-on
Authors
online-munkavegzes

A koronavírus járvány miatt a távmunka és az online munkavégzés egyre népszerűbbé válik. De vajon milyen lehetőségeink vannak, ha online munkát szeretnénk vállalni? Milyen buktatókra kell figyelnünk, és hogyan adózzunk tevékenységünk után? Részletes cikkünkből mindez kiderül.

Van egy újabb cikkünk a home office vs. irodai munka témában: A home office vs. irodai munka

Napjainkban azt tapasztalhatjuk, hogy munkavállalói és munkáltatói oldalról egyaránt megnövekedett az igény az otthonról online is végezhető távmunkákra. De vajon milyen lehetőségeket és milyen buktatókat rejt ez a foglalkoztatási forma? Mikre kell figyelnünk, ha online munkát szeretnénk vállalni, és hogyan adózzunk tevékenységünk után? Részletes cikkünkből mindez kiderül.

Azzal, hogy megéri - e Magyarországon vállalkozást indítani, egy korábbi bejegyzésünkben már részletesen foglalkoztunk. Amikor azonban vállalkozásokról - és különösen újonnan indult vállalkozásokról - beszélünk, nem engedhetjük meg magunknak azt a luxust, hogy szó nélkül hagyjuk a távmunka lehetőségének biztosításával járó előnyöket és hátrányokat.

Amikor távmunkáról, otthonról végezhető munkáról van szó, jellemzően két aspektusából vizsgálhatjuk a problémát. Az egyik a munkaadók nézőpontja, a másik pedig értelemszerűen a munkavállalóké. Mindkettő rendkívül fontos, elkerülhetetlen kérdéseket vet fel, ezért aktuális bejegyzésünkben igyekszünk választ adni munkáltatók és munkavállalók idevágó kérdéseire egyaránt.

A távmunka előnyei munkaadói szemmel

Az otthonról végezhető munkák legnagyobb előnye talán a hatékony munkaidő - kihasználás. Az otthonról dolgozó kollégák számára ugyanis jellemzően kevesebb időt vesz igénybe egy munkahelyi feladat megoldása, mintha irodai alkalmazottak végeznék azt el. Ez különösen igaz akkor, ha a dolgozók projektdíjban dolgoznak, így az üres órákat munkáltatóként nem kell kifizetnünk.

Nem elhanyagolandó tényező továbbá a munkavállalói elköteleződés jelentős növekedése sem. Az egyes szakértők szerint azok a munkavállalók, akik otthonról, távmunkában, saját időbeosztásuk szerint végezhetik a napi teendőiket, sokkal elkötelezettebbek a munkaadó cég iránt, ebből adódóan lényegesen csökken a kilépések aránya is.

Ezzel párhuzamosan érdemes azt is megemlítenünk, hogy a hiányzásokból adódó problémákat is csökkenthetjük, ha lehetőségeink szerint bizonyos kollégák otthonról dolgoznak. Hiszen így alapvetően nem számolunk az irodai jelenlétükkel, ráadásul mivel a munkavállaló saját érdekében áll, hogy a feladat el legyen végezve - már ha projektdíjban állapodtunk meg vele - nem fog betegségre hivatkozva heteket munka nélkül tölteni.

Végül pedig említést kell tennünk a távmunka bevezetésével megspórolható irodaköltségekről is. Minél több alkalmazottunk dolgozik ugyanis otthonról, kávézókból vagy közösségi irodákból, annál alacsonyabb irodabérleti költségeink keletkeznek, az így megtakarított összeget pedig saját vállalkozásunkra költhetjük.

A távmunka hátrányai munkaadói szemmel

A munkaadók szempontjából leginkább az adatbiztonság és a jelenleg ismeretlen vezetői és kommunikációs módszerek kidolgozásának költsége, valamint betanítása a legnagyobb távmunkával kapcsolatos problémák.

Egy olyan szervezeti modellt kiépíteni, ahol összhangban vannak egymással az otthonról végezhető, illetve a meghatározott fizikai helyszínhez kötött munkakörök, rendkívül komplikált. Különösen akkor, ha figyelembe vesszük az egyes munkacsoportok egymással való kommunikációjának nehézségeit is.

Egy irodában viszonylag egyszerű megszólítani a másikat. A távmunkában dolgozó alkalmazottak elérése azonban már általában nem ennyire egyszerű. A távfoglalkoztatás velejárója, hogy nem szabhatjuk meg az alkalmazott ebédidejét, illetve azt sem, hogy mikor ugrik le a boltba egy kis nassolnivalóért. Meghatározhatunk azonban bizonyos időintervallumokat, amikor az egyes munkacsoportoknak kötelező jelleggel megbeszéléseket kell tartaniuk, vagy legalábbis ellenőrizni a céges kommunikációs csatornákat.

További problémákat vethetnek fel egyes tisztázatlan munkajogi kérdések. Ahhoz ugyanis, hogy egy munkvaállaló hatékonyan dolgozhasson otthonról, ugyanúgy le kell fektetnünk az együttműködés szerződéses alapjait, mintha az irodában dolgozna napi nyolc órában.

A távmunka előnyei munkavállalói szemmel

Bár gazdaságilag nem ez a legfontosabb tényező, mégis sok alkalmazott azt hozza fel a távmunka legnagyobb előnyeként, hogy saját időbeosztásuk szerint, rugalmasan végezhetik a napi feladataikat. Ennek leginkább az egyéni igényeink kielégülése szempontjából van jelentősége. Már önmagában az önálló időbeosztás lehetősége is sokkal jobb közérzetet biztosít számunkra, mint a 6 - 8 órás kötelező munkaidő egy irodában.

Akik huzamosabb ideig dolgoztak már irodában, tudják, hogy akármennyire is szeretnének dolgozni, és a feladataikra koncentrálni, egészen egyszerűen képtelenség a saját tempónkban haladnunk. Ugyanis mindig lesz valaki, akinek éppen kevesebb a munkája, pihenőt tart, esetleg egy számára fontos projektben van szüksége a segítségünkre. Ilyen esetekben pedig jellemzően a saját munkánk látja kárát a társas interakcióknak.

A harmadik ok leginkább anyagi vonzatú. Azok, akik otthonról dolgoznak, sokkal kevesebb időt pazarolnak tömegközlekedésre, illetve sokkal kevesebb pénzt költenek benzinre. Ha kiszámoljuk, naponta hány órát töltünk, buszon, vonaton, villamoson vagy metrón, meglepő eredmények születhetnek. Nagyobb városokban napi minimum 1 - 2 óránk azzal megy el, hogy eljussunk a munkahelyünkre, majd onnan hazautazzunk, de sok esetben a 3 - 4 óra sem elképzelhetetlen.

A távmunka hátrányai munkvaállalói szemmel

A legtöbben a bizonytalan munkajogi háttér okozta fennakadásoktól tartanak, amikor felmerül a távmunka lehetősége. Különösen az idősebb generáció tagjai gondolják azt, hogy azok a cégek, akik lehetőséget biztosítanak otthoni munkavégzésre, jó eséllyel átverik a munkavállalót, nem fizetik ki, vagy a bejelentéssel kapcsolatban trükköznek. Bár ez nem jellemző az online munkák többségére, időnként azonban mégis találkozhatunk kamu álláshirdetésekkel.

A HR- és munkapszichológusok egybehangzó véleménye szerint az otthonról végezhető munka legnagyobb hátránya, hogy akaratlanul is kiszolgáltatott helyzetbe kerülhetünk. Az otthoni munka gyakorta észrevétlen túlórákat jelent, ennek pedig idővel a magánéletünk látja majd kárát. Több alkalmazott is arról számolt be, hogy a távmunka legnagyobb hátránya, hogy könnyen összemosódik a munka és a magánélet.

Ideig óráig kecsegtető lehet, hogy kollégáink nem zavarnak minket a hatékony munkavégzésben, ám lévén az ember társas lény, idővel biztosan hiányát érezzük majd a kollégák jelenlétének. Arról már nem is beszélve, hogy könnyedén lecsúszhatunk az előrelépési lehetőségekről, ha nem veszünk részt a cég életének mindennapi keringésében.

Hogyan szűrhetjük ki a kamu álláshirdetéseket?

A korábbi években sem volt példanélküli, az otthonról végezhető online munkák térhódításával azonban egyre gyakoribbá váltak az átverésekre alapuló álláshirdetések. A Profession évekkel ezelőtt közzétett egy cikket a kamu álláshirdetések elkerülésének módjáról, mely még napjainkban is aktuális.

távmunka tudnivalók

A cikkben az alábbi hét tanács olvasható a csalók lebuktatásáról:

  • Figyeljünk a részletekre! (A hirdetés külalakja is árulkodó lehet.)
  • Gyanakodjunk, ha privát e-mail cím szerepel a hirdetésben!
  • Ne higgyünk a szemünknek! (Gyanús, ha 30 - 50 % -kal magasabb bért ajánlanak, mint a piaci átlag.)
  • Soha ne utaljunk "regisztrációs díjat"!
  • Mérjük fel leendő munkaadónk igényeit! (Ha túl alacsony elvárásokat támaszt a munkáltató, könnyen lehet, hogy csaló.)
  • Kutassunk több platformon! (Ha tudjuk a cég nevét, ellenőrizzük le más fórumokon is, hogy valóban létező, tisztességes cégről van szó, akik épp munkaerőt keresnek.)
  • Menjünk biztosra, keressünk munkát online álláskereső portálon!

Milyen lehetőségeim vannak, ha online munkát szeretnék vállalni?

Vannak olyan munkakörök, melyeket rendkívül hatékonyan és kényelmesen végezhetünk otthonról, online is. Az alábbi listán az 5 legnépszerűbb otthonról végezhető munka szerepel:

1. Virtuális asszisztens

Napjainkban már egyre több vállalkozás működik online. Ez a működési modell nemcsak lehetővé teszi, hanem egyenesen megköveteli a virtuális asszisztens alkalmazását. A virtuális asszisztensek jellemzően olyan egyéni vállalkozók, akik rendelkeznek saját irodai berendezésekkel(általában egy irodai laptop elegendő), és különböző iparágakban tevékenykedő ügyfelek számára technikai, illetve kreatív szolgáltatásokat nyújtanak.

2. Fordító

Magyarországon sajnos borzasztó a helyzet, ha az idegen nyelvet(nem) beszélők arányait vizsgáljuk. A 25 és 64 év közötti lakosság mindössze 37%-a beszél valamilyen idegen nyelvet. Ebből adódóan a jó fordítókra elképesztően nagy idény mutatkozik. Figyelembe kell azonban venned, hogy ez a tevékenységi kör sok esetben diplomához és nyelvvizsgához kötött.

3. Webfejlesztő

Rengeteg olyan cég van Magyarországon, akik nem engedhetik meg maguknak, hogy saját fejlesztőt alkalmazzanak, ők pedig általában kiszervezik a munkát egy ügynökségnek, vagy egy egyéni vállalkozónak. Ahhoz ráadásul, hogy webfejlesztőként dolgozz, a legtöbb esetben még egyetemi diplomára sincs szükséged, elegendő a szakmai tapasztalat.

4. Online marketing manager, közösségimédia - felelős

Az Online Marketing Manager és a Social Media Manager pozíciók rendkívül népszerűek lettek manapság. Nem véletlenül. Nemcsak a nagyvállalatok, de a KKV-k is komoly profitra tehetnek szert, ha egy tehetséges marketing managert alkalmaznak. A közösségi média és az online hirdetési felületek kezelése azonban komoly szakértelmet kíván. Ebből adódóan diploma nélkül, kellő szakmai tapasztalattal könnyedén elhelyezkedhetsz.

5. Szabadúszó szövegíró

Napjainkban hihetetlen méreteket öltött az emberek tartalom iránti vágya. Ebből adódóan jelentősen megnövekedett a szakmai tapasztalattal rendelkező, jó tollú újság- és szövegírók iránti kereslet. Sok cég nem tud saját szövegírót alkalmazni, ezért kiszervezi a munkát. Érdemes tehát elkészítened a szövegírói portfóliód, melyet a szakmai önéletrajzodhoz csatolhatsz.

Hogyan kell adóznom, ha távmunkában dolgozom ?

távmunka

Sajnos egyre többen gondolják azt, hogy otthonról végezhető, sokszor külföldi megbízásra történő munkák utáni adózási és járulékfizetési kötelezettségeik alól könnyedén és következmények nélkül kibújhatnak. Sőt, olyanok is akadnak, akik egy vélt vagy valós félretájékoztatás következtében azt gondolják, a munkáltató fizeti a járulékaikat, nekik tehát ilyen kötelezettségeik már nincsenek. Majd egy orvosi vizsgálat során kiderül, hogy az illetőnek nincs érvényes biztosítása, és többhavi hátralékot kell befizetnie.

Az egyértelműbb helyzet az, amikor magyar munkavállalóként magyar cég foglalkoztatásában történik a munkavégzés . Az már problematikusabb helyzet, amikor a munkáltató egy külföldi érdekeltségű cég, a munkavállaló azonban Magyarországról dolgozik. Sokan nem tudják, hogy ilyen esetekben a tevékenységből származó jövedelem jellemzően Magyarországon adóköteles. Az adókötelezettség szempontjából ugyanis a munkavégzés helye a meghatározó.

Alapvetően van igazságtartalma annak az elgondolásnak, hogy a hatóságok nem fülelik le az adócsalókat, hiszen a rendszer nem figyeli, hogy az egyes utalások után az illető hogyan adózik. Ha azonban egy irigykedő ismerős feldobja az adófizetési kötelezettségeinek eleget nem tévő munkavállalót, máris komoly gondba kerülhet az illető. Sőt, a hirtelen meggazdagodás már önmagában is szemet szúrhat a Nemzeti Adó - és Vámhivatal dolgozóinak.

De hogyan adózzunk az online, otthonról végzett munka után?

Az online távmunkát végzők körében nagy népszerűségnek örvend a fő - vagy mellékállású kisadózás, ismertebb nevén a kata. Kata mellett évi legfeljebb 6 millió forintnyi jövedelmet szerezhetünk, ami havi 500 000 forintos bevételt jelent.Ráadásul e mellé csupán havi 50 000 forintot kell adó formájában befizetnünk főállású, és csupán havi 25 000 forintot mellékállású katásként. Ezen költségekhez az iparűzési adót is hozzá kell adnunk, mely településenként változó, de jellemzően éves szinten átlagosan 50 000 forintig terjed.

Mindenképpen figyelembe kell vennünk azonban, hogy egy évnyi katával még nem érjük el az egyéves szolgálati időt, ha a teljes nyugdíjhoz elegendő adót vesszük alapul. Ha ugyanis egy katás vállalkozó a ledolgozott éveit egy az egyben be szeretné számíttatni a nyugdíjnál ellenőrzött szolgálati idejébe, havi 50 000 forint helyett havi 75 000 forint adót kell fizetnie tevékenysége után. A katás vállalkozók ugyanis csupán 0,8 év szolgálati időt jegyeznek 1 év adózást követően.

A katával kapcsolatos hatályos jogszabályokról szóló tájékoztató füzet a NAV honlapjáról letölthető.

Reméljük, hogy tudtunk segíteni az online távmunkák világában való tájékozódásban. További információkért és tanácsokért kövesse bejegyzéseinket!

facebookMegosztás Facebook-on