Ha azon gondolkodsz, megéri-e vállalkozást indítanod Magyarországon, ezt muszáj elolvasnod
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Ha azon gondolkodsz, megéri-e vállalkozást indítanod Magyarországon, ezt muszáj elolvasnod

facebookMegosztás Facebook-on
Authors
vállalkozni magyarországon

Egyesek szerint a vállalkozói lét a kánaánnal egyenlő, mások szerint maga a végeláthatatlan pokol. De mégis hol az igazság? Megéri Magyarországon vállalkozást indítani? Vannak tanulható vállalkozói kompetenciák? Milyen vállalkozást érdemes indítanod, ha szeretnél pénzt keresni? Ezekre a kérdésekre keressük a válaszokat aktuális cikkünkben.

Megéri-e Magyarországon vállalkozni?

Ez a kérdés problémás, hiszen kis hazánkban ezzel kapcsolatban igencsak megoszlanak a vélemények. A lakosság egy része azt mondja, itthon kizárólag vállalkozóként lehet boldogulni, alkalmazotti bérekből ugyanis képtelenség megélni.Egy bizonyos réteg szerint azonban Magyarország nem biztosít termékeny táptalajt a vállalkozók számára, ezért felesleges új céget alapítani, és egyébként is több cég van már, mint alkalmazott.De vajon mi az igazság ?

A KSH adatai szerint 2017. szeptember 30-ig országszerte 1 716 315 regisztrált vállalkozás működött. A magyar lakosság száma (szintén a KSH adataira hivatkozva) 9 797 561 fő. Ebből kiderül, hogy a “több vállalkozó van, mint alkalmazott” kijelentés finoman szólva is túlzás, még akkor is, ha hozzávesszük, hogy a gazdaságilag aktív lakosság száma a népesség körülbelül felét teszi ki.

Miért gondolják azt sokan, hogy itthon nem éri meg vállalkozni?

Erre a kérdésre több válasz is adható, van azonban négy fő indok, amelyekre visszavezethető a magyar lakosság vállalkozásokhoz való negatív hozzáállása.

A vállalkozókat terhelő magas adókulcsok

A legtöbben azt vallják, hogy a vállalkozókat terhelő adókulcsok irreálisan magasak a magyar gazdasági viszonylatokhoz képest, ezért sok vállalkozás már az alapításkor csődre van ítélve. Egy korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk a bevételnövelés lehetőségeivel és a vállalkozókra érvényes adókulcsokkal is, itt találod a cikket.

Továbbá sokan gondolják, hogy előnyösebb lenne, ha az adóhatóság ahelyett, hogy folyamatosan a KKV-kat bírságolja, megpróbálna tréningeket hirdetni vállalkozók számára, hogy elkerülhessék az esetleges bírságokat. Az elképzelések szerint ennek eredményeképpen a magyar gazdaság összességében is sokkal jobban teljesítene, hiszen több vállalkozás sikeres lehetne, és idővel akár a külföldi piacra is nyithatnának.

Az előzetes üzleti terv hiánya

Valljuk be, rengetegen vállalkoznak itthon előzetes üzleti terv nélkül. Ennek egyenes következménye, hogy sok cég hamar tönkremegy. Ezt a jelenséget sokan félreértelmezik, és azt a következtetést vonják le belőle, hogy Magyarországon nem éri meg vállalkozni, mert nincs meg hozzá a megfelelő infrastruktúra.

Pedig ebben az esetben a levont következtetés téves. Üzleti terv hiányában nem csak Magyarországon nem éri meg vállalkozni, hanem gyakorlatilag a világon sehol. Ha előzetes számításokat végzel, hamar kiderülhet, hogy a tervezett vállalkozás életképes-e vagy sem. És ekkor még “csak” az idődet ölted bele, nem a vállalkozásra szánt tőkéd. Nem szükséges több száz oldalas dokumentumokat írnod, egy KKV számára egy 5-8 oldalas anyag is remekül összefoglalhatja a kereteket, az eszközöket, és a szükséges erőforrásokat.

A vállalkozói készségek hiánya

Az esetek többségében ez jelenti a cégek kudarcának fő okát. Sokan figyelmen kívül hagyják, de a vállalkozói lét is megkíván bizonyos kompetenciákat, ahogyan az alkalmazotti is. Nem szabad elfelejteni, hogy ezen készségek hiányában valóban nagyobb eséllyel következik be a kudarc. De melyek ezek a készségek?

  • Empátia - Fontos, hogy az alkalmazottakkal és a fogyasztókkal szemben is együttérzést tanúsíts. Egyfelől így maradnak lojálisak a céghez, másfelől pedig így tudsz a leghatékonyabban kommunikálni velük.
  • Stratégiai gondolkodás - Ez valamelyest már szóba került az üzleti terv fontosságának kiemelésekor. Ha nem tudunk előre felkészülni az esetleges jövőbeli forgatókönyvekre, a folyamatos meglepetések tönkre fogják tenni a vállalkozásunkat. Egyszerűen lehetetlen hosszútávon eseti jelleggel problémákat megoldani.
  • Hitelesség - Talán felesleges is lenne túlmagyarázni, a vásárlók, az ügyfelek és az üzleti partnerek számára egyaránt elengedhetetlen fontossággal bír a cég hitelessége. Ez az üzleti magatartás legalapvetőbb eleme.
  • Meggyőzőkészség - Ezt írásban és szóban is kifizetődő birtokolni, ugyanis másként hogyan akarunk rávenni embereket, hogy a mi cégünket válasszák - legyen szó ügyfelekről vagy alkalmazottakról?
  • Magas stressztűrő képesség - Aki azért szeretne saját vállalkozást, mert azt gondolja, sokkal kevesebb stresszel jár, mint az alkalmazotti lét, téved. A vállalkozók nem csak munkaidejükben vállalkozók, hanem azon kívül is azok. Aki ezt a fajta terhelést nem bírja, ne kezdjen saját vállalkozásba!
vállalkozni érdemes magyarországon

A kudarckerülés

Rengetegen vannak, akik azért nem mernek vállalkozni, mert félnek a kudarctól. Pedig a kudarc az élet része, és inkább tanulási lehetőségként kell felfognunk, semmint akadályozó tényezőként. Vállalkozóként egyszerűen nem teheted meg, hogy egyetlen kudarcot követően (vagy a kudarc lehetőségétől megijedve) feladod. A Thomas Edisontól származó idézet is ezt a nézetet erősíti:

“Nem buktam el, csak találtam tízezer utat, ami nem járható.”

Kikből lesz vállalkozó Magyarországon?

Talán kockázat nélkül állítható, hogy itthon jellemzően három csoportját különböztethetjük meg a vállalkozóknak.

1. A született vállalkozó

Az első típus úgy nő fel, hogy a környezetétől erős vállalkozói szemléletet sajátít el. Ez azért előnyös, mert szakterülettől függetlenül képes elérni a vállalkozása számára kitűzött célokat, hiszen rendelkezik a kellő vezetői ismeretekkel és az elengedhetetlen fontosságú stratégiai gondolkodással.

2. Az iparág szakértője

A második típus a saját iparágának szakértőjeként jellemzően egy egyedülálló ötlettől vezérelve alapít vállalkozást. Az ilyen vállalkozók hozzáértésükkel, szakértői státuszukkal és töretlen lelkesedésükkel komoly mértékben képesek motiválni munkatársaikat.

3. A kényszervállalkozó

A harmadik típusra jellemző, hogy a munkanélküliségüket vagy a meglévő munkahelyükön tapasztaltakat megelégelve állnak fel, és alapítanak vállalkozást. Az így létrejövő cégeket hívjuk kényszervállalkozásoknak.

A kényszervállalkozások szükségképpen kudarca vannak ítélve?

Azt tapasztalhatjuk, hogy Magyarországon jellemzően negatív megítélésre számíthatnak a kényszervállalkozók. Pedig, ha jobban belegondolunk, nincs kivetni való abban, amit képviselnek, sőt, igencsak talpraesett rétegét képezik a társadalomnak. Hiszen, ha nem találnak munkát, nem esnek kétségbe, teremtenek maguknak. Ezenkívül idővel mások számára is megélhetést biztosítanak, ha a cég sikeresnek bizonyul.

A kényszervállalkozások hátulütője nem maga a vállalkozási forma, hiszen a napjainkban Magyarországon működő cégek jelentős része is kényszervállalkozásként indult. A probléma inkább pszichológiai jellegű. A szakemberek szerint ugyanis a kényszervállalkozók általában nem céget hoznak létre, hanem munkahelyet maguk számára. Ezért továbbra sem vállalkozóként tevékenykednek, hanem inkább önfoglalkoztatásban dolgozó alkalmazottként.

Sőt, azt is tapasztalhatjuk, hogy a kényszervállalkozók többsége nem hisz a vállalkozói alapismeretekben, a marketingben és az értékesítésben. Ez a szűklátókörűség pedig idővel elkerülhetetlenül a kudarc felé kormányozza majd a vállalkozást.

A vállalkozói lét előnyei

Függetlenség, önállóság

startup magyarországon

Sokak szemében előny, hogy nem kell minden lépésről beszámolni a feletteseknek, és nem szükséges minden döntéssel megvárni a beleegyezésüket. Ráadásul saját magad oszthatod be az időd, nem pedig a mások által meghatározott munkaidőhöz kell igazodnod, arról már nem is beszélve, hogy azokat a személyeket is megválogathatod, akikkel együtt dolgozol.

Folyamatos fejlődés

Mivel nap mint nap újabb és újabb akadályokkal kell szembenézned, akkor sem tudnád elkerülni a fejlődést, ha kifejezetten erre törekednél. Folyamatosan új perspektívából szemlélheted a felmerülő problémákat, így a szakmai kompetenciáid és a személyiségi jegyeid egyaránt rohamos ütemben fejlődnek majd.

A jó eredmények és a siker íze

Azonfelül, hogy egy sikeres vállalkozás jellemzően jó bevételeket hoz, elképesztő érzés, amikor visszatekinthetsz a saját sikereidre. Ha belegondolsz, hogy hány elégedett vásárlóhoz és ügyfélhez volt szerencséd az évek során, egy olyan pluszt kapsz, amit alkalmazottként nemigen.

A vállalkozói lét hátrányai

Függetlenség, önállóság - igen, ez hátrány is lehet

Az előnyként is felfogható függetlenség könnyedén hátrány is lehet. Azok számára, akik képtelenek önálló döntéshozatalra, és egyszerűen kirázza őket a hideg, ha valaki nem adja utasításba, hogy az adott feladatokat hogyan kell elvégezni, a vállalkozói lét maga a pokol.

Kötelező fejlődés

Bizonyára te is ismersz olyan embereket, akik élnek-halnak azért, hogy újabb és újabb kompetenciákra tehessenek szert, és folyamatosan fejlődjenek. Vannak azonban olyan emberek is, akik ettől irtóznak. Akik úgy érzik, éppen elegendő tudással rendelkeznek már az (üzleti) életben való boldoguláshoz, valószínűleg sosem lesznek sikeres vállalkozók, a folyamatos tanuláskényszer pedig stresszessé teszi őket.

“Hogyan lehetek sikeres vállalkozó?”

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy vállalkozónak születni kell, pedig ez nem igaz. A szükséges készségek idővel és kitartással éppúgy elsajátíthatók, mint bármi, amit az iskolában tanultál. Ahogyan angolul is bármikor megtanulhatsz, úgy a vállalkozásvezetés alapjait is elsajátíthatod.

Mit kell szem előtt tartanod, ha sikeres vállalkozó szeretnél lenni?

Analitikus gondolkodás

A képességeid és lehetőségeid számbavétele alapfeltétel. Egy sikeres vállalkozás vezetéséhez szükséged van a meglévő tudás és kompetencia őszinte vizsgálatára, valamint az aktuálisan uralkodó piaci viszonyok helyes felmérése. Erre tökéletes módszer lehet a SWOT-analízis , de számos egyéb technika is a segítségedre lehet.

Az alapvető vállalkozói tulajdonságok folyamatos fejlesztése

A fentiekben már említettünk néhány tulajdonságot, amelyek fontosak egy vállalkozó számára. Továbbá arról sem szabad megfeledkezned, hogy ezeket a készségeket töretlenül fejlesztened kell. És ugyanez igaz a piaci trendekkel való lépéstartásra is.

Mindig vannak mentorok, akiktől tanulhatsz

Függetlenül attól, hogy korábban tanultál-e vállalkozói ismereteket, mindig vannak olyan piaci szereplők, akiktől érdemes ellesned egy-két praktikát. Egy jó vállalkozó sohasem engedheti meg magának azt a luxust, hogy azt feltételezze, már nem tudnak neki újat mutatni.

Milyen érdekes vállalkozást érdemes indítani Magyarországon?

Bár azt tapasztalhatjuk, hogy egyre inkább eltűnni látszanak a kulturális különbségek a vállalkozói szektorokban, azt továbbra sem állíthatjuk, hogy minden ötlet megvalósítható itthon, ami külföldön is nagy sikert aratott.

Amikor azon gondolkodsz, milyen vállalkozást indíts, érdemes abba is belegondolnod, hogy a modernkori technológia milyen lehetőségeket biztosít számodra. Külföldön például már évek óta sikert sikerre halmoznak a különféle online vállalkozások, itthon még csak most kezd beindulni ez az üzletág. Lássuk, milyen új vállalkozási típusokat köszönhetünk a technológiai fejlődésnek:

  • YouTuber - Már nem csak külföldi streamerek, hanem hazai YouTuberek is vállalkozói szinten űzik az online videós közvetítéseket. Ha egy érdekes téma szakértője vagy, indíthatsz saját YouTube-csatornát, és annak segítségével felfuttathatod a vállalkozásod, de a csatorna önmagában is szolgálhat bevételi forrásként.
  • SEO-specialista - A Google keresőjében való helyezés már-már létfontosságú egy vállalkozás számára. Éppen ezért a jó SEO-szakemberek joggal követelik a saját szeleteiket a tortából.
  • Online marketing manager - az onlinemarketing-ügynökségek sikerei 30 éve még nehezen lettek volna elképzelhetők, mára azonban az egyik legnagyobb ütemben fejlődő iparágról beszélünk. Ez a technológia rohamos fejlődése miatt jöhetett létre.
  • esport - A magyar kormány 2 milliárd forinttal támogatja a hazai esportot , ezzel bizonyítva, hogy az iparágban komoly lehetőségek rejlenek. Persze sokan szkeptikusak ezzel kapcsolatban, de az esport rohamosan fejlődik, és világszerte több millió dollárt mozgat. Gondolkodhatsz tematikus bárokban, webshopokban, ha pedig van hozzá szakértelmed és tehetséged, akár közvetítőként is befuthatsz.
facebookMegosztás Facebook-on