Vállalkozz fiatalként
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Vállalkozz fiatalként

facebookMegosztás Facebook-on
Authors
fiatal vállalkozó

[Ezekre figyelj, és ezeket kerüld el, ha sikeres vállalkozást szeretnél!]

Gondolkodtál már azon, vajon vannak-e olyan kompetenciák, amelyek kifejezetten fiatalokra jellemzők és előnyt jelenthetnek a vállalkozásindítás terén? Tudod, hogy melyek azok a területek, amelyeken a fiatal vállalkozók tarolhatnak? Tisztában vagy vele, miket kell elkerülnie egy fiatal vállalkozónak? Nem? Semmi gond, minden fontos információt összegyűjöttünk Neked a témával kapcsolatban.

Fiatalként más szabályok szerint kell játszanod

Amikor vállalkozást szeretnénk indítani, ideális esetben az aktív cselekvést egy átgondolt tervezési fázis előzi meg.Jellemzően ilyenkor merülnek fel azok az esszenciális kérdések, hogy egyáltalán mire van szükségünk ahhoz, hogy berúgjuk jól menő vállalkozásunk motorját.

A vállalkozások irányításában jártas szakemberek, illetve maguk a saját vállalkozással rendelkező cégvezetők is rendre markáns véleményeket fogalmaznak meg azzal kapcsolatban, hogyan is épül fel egy sikeres vállalkozás. Általában két kritériumot határoznak meg annak tekintetében, hogy hogyan és mikor érdemes vállalkozást indítani.

Mindenki számára fontos kritérium a megfelelő szaktudás, illetve a biztonságos induláshoz elegendő tőke.

Abban bizonyára egyetérthetünk, hogy fiatalként jellemzően kevesen rendelkezünk egy vállalkozás elindításához elegendő tőkével.Ebből máris az következik, hogy fiatal vállalkozóként a legtöbb esetben nem is indulhatunk egyenlő feltételek szerint.Ez azonban nem feltétlenül jelent hátrányt.

Egyfelől számos vállalkozási ismereteket oktató szakember hangsúlyozza, hogy pusztán a tőke megléte hamis illúziókat kelthet az ambiciózus vállalkozókban. Azt sugallja ugyanis számukra, hogy mivel rendelkeznek elegendő tőkével, mindenük megvan egy sikeres vállalkozás elindításához. Pedig ez hatalmas tévedés. Önmagában a tőke keveset ér, ha nem párosul megfelelő szakmai és személyes kompetenciákkal.

Vállalkozók százai számolnak be arról, hogy első próbálkozásaik lehangolóan gyorsan kudarcba fulladtak, hiszen a jellemzően szülőktől kapott tőkét olyan ütemben égették el, hatalmas deficiteket termelve, hogy bukásukból tankönyvi példa lett.

Ha tehát fiatalként szeretnél vállalkozni, el kell felejtened azt a sztereotípiát, hogy a szükséges tőke megléte már egyenes út a sikerhez, az esetleges sikertelenség pedig kizárólag a megfelelő pénzösszeg hiányából fakadhat.

Mire van szükségem, ha vállalkozást szeretnék indítani?

fiatal vállalkozó

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mire kell kiemelten figyelnie egy fiatal vállalkozónak, valamint mi hátráltathatja és mi segítheti céljai elérésében, érdemes alapjaiban megvizsgálnunk, mi szükséges egy sikeres vállalkozás elindításához.

Rengetegen felejtik el, de számos olyan vállalkozói tevékenységet különböztet meg a magyar jogrendszer, melyeket kizárólag a szükséges képesítés, végzettség birtokában végezhetünk. A fiatalok számára - a tőke megléte mellett - általában ez a második legnagyobb hátráltató tényező, ugyanis sok vállalkozni vágyó fiatal még nem rendelkezik a tevékenység megkezdéséhez szükséges papírokkal, amikor megfogalmazódik benne a saját vállalkozás ötlete.

Egy egyszerű példával szemléltetve az esetet: a gyógyászatban alkalmazott elektronikus műszerek gyártásába és forgalmazásába csak akkor kezdhetünk bele, ha rendelkezünk orvosi elektronikai technikus végzettséggel.

Sok esetben tapasztalható, hogy bár a hallgatók éppen a tanulmányi éveik során jönnek rá, hogy az adott szakterületen belül saját vállalkozást szeretnének indítani, ötletük megvalósításával várniuk kell a szakképesítés megszerzéséig, hiszen a releváns tanulmányok önmagukban még nem bizonyulnak elegendőnek.Mindenképpen szükséges a szakmai tudást bizonyító papír is.

Ha szeretnéd megtekinteni az egyes ipari és kereskedelmi tevékenységek gyakorlásához szükséges képesítésekről szóló rendeletet, ezen a linken megteheted.

Ezenfelül pedig mindenképpen érdemes figyelembe venned, hogy a pénzügyi tőkéhez hasonlóan, pusztán a szakmai rátermettségedet hivatalosan is alátámasztó papír megléte még nem garancia vállalkozásod sikereire vonatkozóan.

A piacon ugyanis már minden bizonnyal tevékenykedik legalább egy konkurensed, aki a tiednél nagyobb szakmai tapasztalattal rendelkezik. A túlzott önbizalom pedig nem segít neked abban, hogy felvedd vele a versenyt.

Fiatal generációk kompetenciái, amelyek segíthetik a vállalkozást

Digitális ismeretek

Nem véletlen, hogy a nemzetközi tech-óriások, mint például a Google, világszerte ingyenes digitális képzéseket indítanak. A különböző digitális megoldások már ma is számtalan feladatot és terhet vesznek le a vállunkról. Ez azonban sok embernek nem segítség, hiszen a munkahelyük elvesztését eredményezi.

A McKinsey számításai két forgatókönyv létezik a jövőre nézve. A gyors forgatókönyv előrejelzései alapján a digitális automatizációs törekvések 2036-ra a ma ismert tevékenységek mintegy 51%-át veszik majd át, ez az arány pedig 2066-ra akár a 99%-ot is elérheti. A lassú forgatókönyv 2036-ra 2%-os, 2066-ra 46%-os szerepátvételt vizionál.

A digitális analfabéták hamarosan hatalmas hátrányba kerülnek majd a munkaerőpiacon és az üzleti szférában egyaránt. Az Y és a Z generáció azonban digitális téren jellemzően jól képzett. Ez a tendencia tehát mindenképpen a fiatal vállalkozókat segítheti az idősebb, tapasztaltabb, de digitális képzettségi szintjüket tekintve hátrányból induló vállalkozókkal szemben.

Folyamatos igény és készség a tanulásra

Szakértők szerint a legtöbb egyetemi diplomával és egyéb felsőfokú képesítéssel az a probléma, hogy mire a kezünkben foghatjuk, az általa hitelesített szaktudásunk jelentős része elévült. Ez jórészt a digitális piac elképesztő mértékű fejlődésének tudható be.

Ennek fényében az élethosszig tartó tanulás a korábbi évtizedekhez mérten sokkal nagyobb fontossággal bír. Hatalmas előny a mai Y és Z generáció számára, hogy többségük már éppen ebben a szellemben nevelkedett, így nem csupán tisztában van ennek fontosságával, de folyamatos tudásszomj jellemzi őket.

Ezt a jelenséget csak tovább erősíti az a telített információs tér, amelyben szocializálódtak. Számukra ugyanis természetes, hogy a legkisebb energia-befektetéssel is könnyedén juthatnak új ismeretekhez. Tartalom- és információ-éhségüknek köszönhetően pedig mindig egy lépéssel az idősebb versenytársak előtt járhatnak.

Rugalmas hozzáállás, alkamazkodó készség

A jelenkor alkalmazottaira hatványozottan igaz, de a vállalkozók többségénél is megfigyelhető, hogy nem képesek egy egész életen át ugyanabból a tevékenységi formából - különösen nem ugyanannál a cégnél - biztosítani a szükséges kenyérkeresetet. És éppen emiatt válik rendkívül fontossá a fiatal generációra jellemző rugalmas hozzáállás és jó alkalmazkodó készség. Ez ugyanis a vállalkozás túlélésének, majd sikerre vitelének kulcsa lehet.

Vannak olyan fiatalokra jellemző tulajdonságok, amelyek hátráltatják a vállalkozókat?

Túlzott önbizalom

Talán a megfogalmazás nem a legpontosabb, hiszen a fiatal generációkra vonatkozó önbizalom leginkább abból a kényszerből fakad, amit a társadalom erőltet rájuk. Konkrét elvárás a pályakezdőkkel és a tapasztalt szakemberekkel kapcsolatban is, hogy a közösségi médián folyamatosan saját szaktudásukat erősítendő, releváns, minőségi szakmai posztokat tegyenek közzé.

Továbbá elvárás, hogy magukra mint márkára tekintsenek. Ez pedig visszásan hat, hiszen sok esetben úgy tűnik, mintha a fiatalokban túl sok önbizalom lenne. Ez pedig komoly hátrányokat eredményezhet a partner-kapcsolattartás és az üzleti együttműködések terén.

fiatal vállalkozó

Multitasking

Néhány éve még a hatékony munka Szent Gráljaként hivatkoztak a multitaskingre. Ódákat zengtek azokról a munkavállalókról, illetve cégvezetőkről, akik figyelmüket megosztva egyszerre voltak képesek analitikai beszámolókat készíteni, Skype-konferenciát szervezni, illetve kutatni a konkurenciát, és mindezt közben részletesen lejegyezni.

Majd lassan rájöttünk, hogy a multitasking valóban lenyűgöző mutatvány, azonban jellemzően többet árt, mint használ. Bár sokan nem vallják be, de a multitasking együtt jár egy borzasztó napvégi érzéssel: ma is rengeteget dolgoztam, és mégsem haladtam eleget.

Ráadásul Daniel Kahneman, neves pszichológus (neki köszönhetjük többek között a Gyors és Lassú gondolkodás elvét is ) megállapította, hogy minden alkalommal, amikor egy adott feladattípusról egy másikra váltunk, az agyunk elképesztő mennyiségű energiát emészt fel. Ebből egyértelműen megállapítható, miért tapasztalják azok az emberek, akik egész nap megosztják a figyelmüket, hogy sokkal fáradtabbnak érzik magukat azoknál, akik tudatosan beosztva, egyszerre csak egy feladatra koncentrálnak.

Tanácsok fiatal vállalkozók számára

A Szilícium-völgy számtalan hasznos tanáccsal látta el a vállalkozókat az elmúlt évtizedek során. Nézzünk meg néhányat ezek közül, amelyeknek te is nagy hasznát veheted, ha saját vállalkozást szeretnél indítani.

30 másodperced van meggyőzni

Az angol nyelvű szakirodalom elevator pitch-nek nevezi az olyan 30 másodperc alatt végbemenő prezentációt, amely néhány mondatban összegzi, a terméked, szolgáltatásod, projekted legfontosabb tulajdonságait. Az elnevezés abból fakad, hogy egy átlagos lift egy emeletet általában 30 másodperc leforgása alatt halad.

Mit gondolsz, meg tudnál győzni arról, hogy a vállalkozásod miért egyedülálló, amíg felérünk a következő emeltre?

Gondolkodj startupban!

Éppen azért, mert feltehetőleg fiatal vállalkozóként nem rendelkezel elegendő tőkével a saját üzleted elindításához, érdemes startupként gondolnod a saját cégedre. Félreértés ne essék, akkor is érdemes, ha rendelkezel elég tőkével, hiszen rengeteget spórolhatsz így - időt és pénzt is. Ehhez azonban először tisztáznunk kell, egyáltalán mi az a startup.

A startup jellemzően egy olyan újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező vállalkozás, mely a piaci innováció eszközével kíván üzleti előnyre szert tenni. Ez azt jelenti, hogy a startup egy már meglévő piacra hoz olyan megoldásokat, amelyek forradalmasítják, egyszerűbbé, kényelmesebbé, hatékonyabbá teszik az addig uralkodó piaci trendeket. Nem számít, hogy az innovatív megoldás egy termék vagy egy szolgáltatás formájában manifesztálódik-e, a lényeg az innovatív elgondolás.

A startupokra jellemző továbbá, hogy nem kizárólag az adott ország piacára koncentrálnak. Nagy általánosságban elmondható, hogy a startupok hosszútávon a nemzetközi piac meghódítására törekednek.

A kapcsolatépítés, a networking a kulcs

Az Y és Z generáció tagjai egyre kisebb jelentőséget tulajdonítanak a személyes kapcsolattartásnak. Ráadásul nem csupán feleslegesnek tartják ezeket, de szocializációjuk sajátosságaiból adódóan sokuk kellemetlenül is érzi magát, ha szemtől szemben kell párbeszédet folytatniuk.

Azonban éppen a korábban említett digitális ismereteiknek köszönhetően a kapcsolatépítés online formáival is komoly eredményeket érhetnek el. a LinkedIn egyre fontosabbá válik az üzleti szférában. A kellő mennyiségű és gyakoriságú szakmai megnyilvánulás jelentősen növeli majd a renoméd a piacodon.

Ha ezek mellett pedig rendszeresen részt veszel különböző szakmai meet-upokon és konferenciákon, sokkal könnyebb dolgod lesz majd, amikor üzleti partnereket és kifizetődő együttműködésekre lesz szükséged.

Tudd, mikor kell lazítanod!

A kemény munka fontos és kifizetődő. A saját vállalkozásukat menedzselők pedig általában nem rendelkeznek előre meghatározott szabadidővel. Nincs főnökük, aki megmondaná nekik, mettől meddig tart a munkaidő. Ez rendkívül nagy előny lehet, de az esetek többségében mégsem akkora Kánaán, mint azt sokan gondolják.

Rengeteg olyan nap lesz majd, amikor a pihenőidődet is munkára kell szánnod, ha komoly sikereket szeretnél elérni. Éppen ezért nagyon fontos tudnod, mikor kell lazítani. Túlhajszolt állapotban ugyanis képtelenség hatékony, minőségi munkát végezni. Azt pedig végképp nem szeretnéd, hogy egy fáradtan elkészített munkát az ügyfeled csuklóból visszadobjon, mert nem az elvárt minőséget tükrözi. Az ilyen esetek hamar elvehetik a kedved a saját vállalkozástól.

Ezek a tanácsok egészen biztosan sokat segítenek majd saját vállalkozásod beindításában. Ha tetszik a cikk, oszd meg ismerőseiddel, hogy ők is megtapasztalhassák a tudatos vállalkozás előnyeit.

facebookMegosztás Facebook-on