Első házasok SZJA-kedvezménye - Megértjük a részleteket
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Első házasok SZJA-kedvezménye - Megértjük a részleteket

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Magyarországon számos SZJA-kedvezmény elérhető, melyek közül egyik a első házasok számára biztosított kedvezmény. Az alábbiakban részletesen megvizsgáljuk ezt a lehetőséget, hogy segítsünk a legtöbbet hozni ki belőle.

Ki veheti igénybe az első házasok SZJA-kedvezményét?

Az első házasok kedvezményét azok a házaspárok vehetik igénybe, ahol legalább az egyik fél először kötött házasságot. Tehát, ha már korábban házas voltál, de a jelenlegi házastársad számára ez az első házasság, jogosultak vagytok a kedvezményre. A házasság helyszíne, legyen az belföldi vagy külföldi, nem befolyásolja a jogosultságot.

Első házasok SZJA-kedvezménye

Fontos tudni, hogy a bejegyzett élettársak is igénybe vehetik ezt a kedvezményt, tehát a 'házastárs' kifejezés a bejegyzett élettársakat is magába foglalja.

A kedvezmény a házasságkötést követő hónapban vehető igénybe, és legfeljebb 24 hónapon keresztül érvényesíthető. Ha a házaspár családi kedvezményre jogosult, a házasság megkötésekor vagy később, először az első házasok kedvezményét, majd a családi kedvezményt lehet igénybe venni.

Mennyi kedvezmény vehető igénybe?

Az első házasok kedvezménye havonta 33 335 forint, amit a házaspár együttesen érvényesíthet. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy havonta 5 ezer forinttal több marad a zsebetekben, mintha nem vettétek volna igénybe a kedvezményt.

Az első házasok kedvezménye, hasonlóan a családi kedvezményhez, az összevont adóalapot csökkenti. Ezt az adóelőleg-nyilatkozat alapján már az adóév során érvényesíteni lehet.

Milyen jövedelmek után vehető igénybe az első házasok SZJA-kedvezménye?

Az első házasok kedvezménye az összevont adóalapot csökkenti. Ez magában foglalja az önálló tevékenységből származó jövedelmet, mint például a jövedelmet egyéni vállalkozásból, őstermelői tevékenységből, bérbeadásból stb. Emellett a nem önálló tevékenységből származó jövedelemre is vonatkozik, például a munkabére, adóköteles társadalombiztosítási ellátások, beleértve a gyermekgondozási díjat is.

Azonnali Nettó Bér Kalkuláció Adókedvezményekkel

Szeretné tudni, hogy a választott SZJA-kedvezmények milyen hatással vannak a nettó bérére? Látogasson el bérkalkulátorunk oldalunkra, válassza ki az igénybe venni kívánt kedvezményeket, és kapjon azonnali, pontos kalkulációt a nettó fizetéséről.

Hogyan vehető igénybe a kedvezmény?

A kedvezményt a következőképpen lehet igénybe venni:

  • Év közben adóelőleg-nyilatkozattal, amit a munkáltatónak vagy rendszeres bevételt juttató kifizetőnek adhatsz le.
  • Az adóévre vonatkozó szja-bevallásban.

Az adóelőleg-nyilatkozatot az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) lehet a legkönnyebben kitölteni és beküldeni a NAV-hoz, de a nyilatkozatok leadhatók papíralapon is a munkáltatónak vagy rendszeres bevételt juttató kifizetőnek.

Hogyan vehető igénybe együtt, többféle szja-kedvezmény?

Ha jogosult vagy többféle kedvezményre, azokat a következő sorrendben lehet igénybe venni:

  1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye
  3. 30 év alatti anyák kedvezménye
  4. Személyi kedvezmény
  5. Első házasok kedvezménye
  6. Családi kedvezmény

Összefoglaló

Magyarországon az első házasok szja-kedvezménye fontos lehetőséget kínál a friss házasok számára. Reméljük, hogy cikkünk segített tisztábban látni ezt a lehetőséget. Ha további kérdéseid vannak, érdemes szakértő segítségét kérni. Fontos tudni, hogy a magyar adórendszer sok lehetőséget kínál, de ezek kihasználása némi kutatómunkát és tudatosságot igényel.

facebookMegosztás Facebook-on