30 év alatti anyák személyi jövedelemadó-kedvezménye egyszerűen
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

30 év alatti anyák személyi jövedelemadó-kedvezménye egyszerűen

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Ebben a cikkben a 30 év alatti anyák személyi jövedelemadó-kedvezményét vesszük górcső alá. Ezt a jogszabályi rendelkezést igyekszünk egyszerű és érthető nyelven bemutatni, hogy mindenki számára könnyen érthető legyen.


Ki veheti igénybe a kedvezményt?

30 év alatti anyák személyi jövedelemadó-kedvezménye

A 30 év alatti anyák kedvezménye elsősorban azoknak a 25. életévét betöltött anyáknak jár, akik 2023-ban szülnek, örökbe fogadnak gyermeket, vagy jogosultak a családi kedvezményre magzat után. Ha például 23 évesen szülsz, vagy már két gyermeket nevelsz (egy 2 és egy 4 éveset), vagy ha 31 évesen szülsz 2023-ban, akkor sajnos nem vagy jogosult a kedvezményre.


Mennyi kedvezmény vehető igénybe?

2023-ban a 30 év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb 499 952 forint, ami jelentős, 74 993 forintos adómegtakarítást jelent havonta.


Milyen jövedelmek után vehető igénybe a 30 év alatti anyák személyi jövedelemadó-kedvezménye?

A kedvezmény a jogosultsági hónapokban megszerzett, munkaviszonyból származó jövedelem esetében érvényesíthető. Ez magába foglalja a bért, a munkaviszonyból, közfoglalkoztatási jogviszonyból származó jövedelmet, a táppénzt, a csecsemőgondozási díjat, a gyermekgondozási díjat, az álláskeresési járadékot és segélyt, a tartalékos katonai szolgálatot teljesítő magánszemély jövedelmét, és még számos más jövedelemtípust is.


Kedvezmények Hatása a Nettó Bérére

Kíváncsi, hogy az SZJA-kedvezmények pontosan mennyit hozzáadnak a nettó béréhez? A bérkalkulátor használatával könnyedén kiszámíthatja. Jelölje be a használni kívánt kedvezményeket, és nézze meg, hogyan növekszik a nettó fizetése!


Hogyan vehető igénybe a kedvezmény?

A kedvezményt igénybe veheted év közben, adóelőleg-nyilatkozattal a munkáltatónál vagy a kifizetőnél, illetve az adóévre vonatkozó szja-bevallásban. Az adóelőleg-nyilatkozatot könnyen kitöltheted az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA). A bevallásban azonban csak azok az összegek kerülhetnek figyelembe, amelyek a kedvezmény figyelembevételével történő adóelőleg-kiszámítás során nem kerültek érvényesítésre.


Kell-e adózni a kedvezmény összegéből?

Nem, a 30 év alatti anyák kedvezménye adómentes, tehát nem kell adózni a kedvezmény összegéből. Ezt a kedvezményt az adózás előtt levonják a személyi jövedelemadódból, tehát csökkenti az adóteheredet.


Hogyan határozzák meg a jogosultsági hónapokat?

A kedvezményben részesülő anya jogosultsági hónapjainak száma a gyermek születésének hónapjában kezdődik, és a gyermek 2 éves korának betöltése utáni hónap végéig tart. Tehát ha például 2023. januárban szülsz, akkor a jogosultsági időszakod 2025. január végéig tart.


Mikor érhet véget a jogosultság a kedvezményre?

A jogosultság a kedvezményre megszűnik a gyermek 2 éves korának betöltése utáni hónapban, vagy ha a gyermek elhalálozik, vagy ha az anya elhalálozik. A jogosultság továbbá megszűnik, ha az anya elveszíti a gyermek törvényes képviseletét, vagy ha az anya önmagát vagy gyermekét házastársi közös vagyon terhére gazdagítja.


Az SZJA-kedvezmények kombinálása: Hogyan érvényesíthetők egyszerre?

A személyi jövedelemadó (SZJA) kedvezmények képezik a magyar adórendszer egyik kulcsfontosságú elemét. Ezek a kedvezmények lehetővé teszik az adózók számára, hogy csökkentsék adóterheiket bizonyos feltételek mellett. Ebben a bejegyzésben a 30 év alatti anyák kedvezményének és a többi SZJA-kedvezmény együttes érvényesítésének mikéntjét vesszük górcső alá.

A 30 év alatti anyák és a 25 év alatti fiatalok kedvezményeinek összehangolása

A 30 év alatti anyák kedvezménye és a 25 év alatti fiatalok kedvezménye nem érvényesíthető egyszerre. Ha például te, mint anya, még nem töltötted be a 25. életéved, akkor a 30 év alatti anyák kedvezményét csak a 25. születésnapodat követő hónaptól tudod érvényesíteni.

Melyik kedvezményt érdemes először érvényesíteni?

A különböző kedvezmények érvényesítésének van egy meghatározott sorrendje, amit a legtöbb esetben érdemes követni. Ezt a listát a következőképpen állíthatjuk fel:

Fontos megjegyezni, hogy ha az adóelőleg-alap a kedvezmények igénybevétele miatt nullára csökken, akkor már nem vehető igénybe a személyi kedvezmény, az első házasok kedvezménye, és a családi kedvezmény. Azonban továbbra is érvényesíthető a családi járulékkedvezmény. Ehhez a családi kedvezmény igénybevételére vonatkozó adóelőleg-nyilatkozatot is ki kell tölteni.

Hogyan kell eljárni, ha van olyan jövedelem, amelyre a 30 év alatti anyák kedvezménye nem érvényesíthető?

Lehet, hogy olyan jövedelmed van, amely összevont adóalapba tartozik (például bérbeadásból származó jövedelem), de a 30 év alatti anyák kedvezményét erre nem tudod érvényesíteni. Ilyenkor érdemes a családi kedvezményt vagy a családi járulékkedvezményt igénybe venni.


Összefoglalás - 30 év alatti anyák személyi jövedelemadó-kedvezménye

A 30 év alatti anyák személyi jövedelemadó-kedvezménye hatalmas segítség lehet a fiatal családok számára, mivel jelentős mértékben csökkenti az adóterheiket. A kedvezmény igénybevételének szabályai bonyolultnak tűnhetnek, de a legfontosabb információkat ebben a cikkben összefoglaltuk, hogy a lehető legkönnyebben megértsd a jogosultsági feltételeket és az igénylés folyamatát. Az SZJA-kedvezmények együttes igénybevételének kérdése néha bonyolultnak tűnhet, de reméljük, hogy ez a bejegyzés segített tisztába tenni a dolgokat. Ha még mindig kérdéseid vannak, ne habozz szakértői segítséget kérni - végül is, ezért vagyunk itt!

facebookMegosztás Facebook-on