Személyi Kedvezmény - Az SZJA Titkos Fegyvere
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Személyi Kedvezmény - Az SZJA Titkos Fegyvere

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Ha súlyosan fogyatékos vagy vagy fogyatékossági támogatást kapsz, van egy adókedvezmény, amit talán még nem ismersz. Ez a Személyi kedvezmény, és fontos lehetőséget nyújt az adóteher csökkentésére. A cikkünkben bemutatjuk, hogyan veheted igénybe, és milyen jövedelmek után számíthatsz rá.

Ki veheti igénybe a Személyi kedvezményt?

A Személyi kedvezményt olyan emberek vehetik igénybe, akik rendelkeznek súlyos fogyatékosságról szóló orvosi igazolással, vagy jogosultak rokkantsági járadékra vagy fogyatékossági támogatásra. Ez az igazolás lehet a zsebedben lévő kártya, vagy egy határozat, amit a NAV-nál kell bemutatnod. Kivételt képeznek azok, akik rokkantsági járadékban vagy fogyatékossági támogatásban részesülnek, ők nem szorulnak orvosi igazolásra.

Személyi kedvezmény

Mennyi kedvezmény vehető igénybe?

Az SZJA Személyi kedvezménye nem kis összeg. 2023-ban, jogosultsági hónaponként a minimálbér egyharmadának száz forintra kerekített összegével, azaz havi 77 300 forinttal csökkentheted az adódat. Ez az összeg évről évre változik, tehát mindig érdemes megnézni a NAV legfrissebb tájékoztatásait.

Nettó Bér Számítása: Adókedvezményekkel Együtt

Kíváncsi a nettó bérére, figyelembe véve az SZJA-kedvezményeket? A nettó bér és az adókedvezmények kapcsolatának megértése még soha nem volt ilyen egyszerű. A bérkalkulátorunk segítségével válassza ki az Önnek megfelelő kedvezményeket, és azonnal láthatja, hogyan befolyásolják ezek a nettó fizetését.

Milyen jövedelmek után vehető igénybe a kedvezmény?

Az SZJA Személyi kedvezménye szinte minden jövedelemre kiterjed. Legyen az önálló tevékenységből származó jövedelem, mint például az egyéni vállalkozásból, őstermelői tevékenységből, bérbeadásból származó jövedelem, vagy nem önálló tevékenységből származó jövedelem, mint például a munkabér vagy a gyermekgondozási díj.

Hogyan vehető igénybe a Személyi kedvezmény?

A Személyi kedvezményt két fő módon veheted igénybe: év közben, a munkáltatónak adott adóelőleg-nyilatkozattal, vagy az adóévre vonatkozó SZJA-bevallásban. Az adóelőleg-nyilatkozatot az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban (ONYA) tudod a leggyorsabban kitölteni és beküldeni a NAV-hoz, de a nyilatkozatok kitölthetők és leadhatók papíralapon is a munkáltatónál.

Hogyan vehető igénybe együtt, többféle szja-kedvezmény?

Sokan nem tudják, de az SZJA-kedvezmények együtt is igénybe vehetők. Van viszont egy sorrend, amit be kell tartani:

  1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
  2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye
  3. 30 év alatti anyák kedvezménye
  4. Személyi kedvezmény
  5. Első házasok kedvezménye
  6. Családi kedvezmény

Reméljük, ez a cikk segített tisztázni, hogy mi is a Személyi kedvezmény és hogyan vehető igénybe. Ha további kérdéseid vannak, ne habozz kapcsolatba lépni velünk vagy a NAV-val.

facebookMegosztás Facebook-on