Adó 2024 - Új korszak kezdődik - Minden, amit tudnod kell a közelgő adóváltozásokról
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Adó 2024 - Új korszak kezdődik - Minden, amit tudnod kell a közelgő adóváltozásokról

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Adó 2024 - Az év, amikor az adóváltozások új korszakot nyitnak

Készülj fel, mert 2024-ben a pénztárcád új kihívásokkal néz szembe! Az új adótörvények szerint mindenki mélyebben nyúl majd a zsebébe, és ez nem csak a gazdagokat érinti. Az átlagember is érezni fogja a változásokat, legyen szó a napi bevásárlásról, a tankolásról, vagy éppen a megtakarítások elhelyezéséről a bankban.

A veszélyhelyzet idején bevezetett ideiglenes adóemelések most állandósulnak, és ezek a változások a mindennapjainkban is éreztetik majd hatásukat.

Adó 2024

Az új adócsomagban számos olyan elem található, amelyek a korábban bevezetett különadók, extraprofitadók és egyéb megemelt tételek állandósulását jelentik.

De ne aggódj, nem hagyunk a sötétben tapogatózni! Cikkünkben részletesen bemutatjuk, milyen változásokra számíthatsz 2024-ben, és hogyan érintik ezek az átlagembert. Így te is felkészülhetsz, és nem ér majd meglepetés az új évben.

Magánalapítványok és a bizalmi vagyonkezelők adózási szabályai

A magyar kormány tervei szerint 2024-ben változásokat terveznek bevezetni a magánalapítványok és a bizalmi vagyonkezelők adózási szabályaiba.

A tervezet szerint, ha valaki a saját tulajdonát átadja egy bizalmi vagyonkezelőnek vagy egy magánalapítványnak, azt az adózási szabályok szerinti értékesítésként fognak kezelni. Ez azt jelenti, hogy az adózónak meg kell határoznia és be kell fizetnie az adót a vagyon értékesítéséből származó bevétel után.

A tervezet továbbá szabályozza az ingyenes juttatások kérdését is. Ha például a vagyonkezelő vásárol egy autót, amit ingyen ad a kedvezményezettnek, akkor az ezzel kapcsolatos költségek és kiadások személyi jövedelemadó kötelesek lesznek.

Ez azt is jelenti, hogy a jövőben nem lehet majd adóelőnyöket kihasználni a bizalmi vagyonkezelés segítségével, például cégértékesítések vagy részvényeladások esetén.

A változtatások 30 nap után lépnek életbe a törvény elfogadása után. Azoknak, akik még nem rendelkeznek bizalmi vagyonkezeléssel, de szeretnék használni ezt az adótervezési eszközt, sietniük kell.

A bizalmi vagyonkezelés továbbra is sok előnnyel bír, például a vagyonvédelem szempontjából, ami a jelenlegi változékony piaci környezetben különösen fontos. A bizalmi vagyonkezelés továbbra is része marad a jogi tervezésnek, még a korábbi adókedvezmények nélkül is.

2024 - Az év, amikor az ideiglenes adóemelések állandósulnak

A 2024-es év új kihívásokat hoz az adórendszerben. Az elmúlt időszakban a veszélyhelyzet idején bevezetett adóemelések, amelyeket korábban ideiglenes intézkedésként kezeltek, most állandó jellegűekké válnak. Ez azt jelenti, hogy a korábban csak rövid távú megoldásként bevezetett adóemelések most hosszú távú, állandó elemekké válnak az adórendszerben.

Ez a változás nem csak a különadókat és az extraprofitadókat érinti, hanem számos más adótételt is. Például a tranzakciós illeték tízezer forintos maximális limitre emelt költsége is megmaradhat, de ugyanígy az ekhós adózás ideiglenes szabályai is átkerülnek, vagy maradnak a népegészségügyi termékadóban újonnan bevont termékkörre kirótt plusz terhek.

2024 - Az év, amikor az adók új formát öltenek

Az új adóváltozások nem csak a számládon, de az életed minden területén éreztetik majd hatásukat. Vegyük például a tranzakciós illetéket. 2024-ben a tranzakciós illeték tízezer forintos felső határa továbbra is érvényben maradhat, ami azt jelenti, hogy a nagyobb összegű banki tranzakciók esetén is ez lesz a maximális költség.

Az ekhós adózás szabályai, amelyeket korábban csak ideiglenesnek tekintettünk, most állandósulnak, ami azt jelenti, hogy a jövőben is számolnunk kell ezzel az adózási formával.

A népegészségügyi termékadó esetében pedig a korábban bevezetett új termékkörök továbbra is terhelést jelentenek majd, hiszen ezekre a termékekre továbbra is extra adót kell fizetnünk.

Eddig talán nem is gondoltál rá, de minden egyes üdítőital, energiaital, kandírozott gyümölcs és "snacknek álcázott" olajos mag, amit megveszel, adót fizetsz utána.

2024 - Az év, amikor az ideiglenes adók állandósulnak és új nevet kapnak

Az elmúlt időszakban bevezetett különadók, extraprofitadók és a költségvetés egyensúlyát javító tételek, amelyek korábban csak ideiglenes intézkedések voltak, 2024-ben állandó elemekké válnak az adócsomagban. Ez azt jelenti, hogy ezek a terhek továbbra is jelen lesznek a költségvetésben, függetlenül attól, hogy rendeletekkel vagy ideiglenes törvénymódosításokkal kerültek-e bevezetésre.

De nem csak az adók állandósulnak, néhányuk új nevet is kap. Vegyük például a légiforgalmi társaságokra kivetett különadót. Ez a terhelés 2024-ben már nem különadóként, hanem 'környezetvédelmi hozzájárulásként' jelenik meg, ami jobban tükrözi a cégek környezeti felelősségét. Bár ez a változás heves ellenállást váltott ki bizonyos légitársaságoknál, az átnevezésnek köszönhetően az új rendelkezés összhangban lesz az uniós szabályokkal.

A tranzakciós illeték díjtételei is törvényi erőre emelkednek, ami azt jelenti, hogy a banki tranzakciók után fizetendő illeték mértéke növekszik. Ezen túlmenően, bizonyos energiahordozók, amelyeket korábban különadóval sújtottak, mostantól a jövedékiadó-köteles termékek közé kerülnek. Ez azt jelenti, hogy ezekre a termékekre továbbra is adót kell fizetni, de mostantól a jövedékiadó szabályai szerint.

2024 - Az év, amikor az infláció és a költségvetési bevételek kérdőjelek közé kerülnek

Az infláció hatása 2024-ben akár félszázalékos is lehet - legalábbis a gazdasági szakértők előzetes számításai szerint. Azonban még sok a bizonytalanság, és a 2024-es költségvetés bevételi számait még nem lehet véglegesnek tekinteni. Egyrészt a parlament még tárgyalja a költségvetést, másrészt a külső makrogazdasági környezet is nagyban befolyásolja, hogy milyen irányba alakulnak az adóbevételek.

A szakértők szerint még sok a változó, amelyeknél a kormány könnyítéseket vezethet be, de akár további emelésekről is dönthet. Ez azt jelenti, hogy a jövőbeni adóterhek még nem véglegesek, és a kormány döntéseitől függően változhatnak. Azonban a jelenlegi helyzet alapján úgy tűnik, hogy erős költségemelkedésre számíthatunk 2024-ben.

facebookMegosztás Facebook-on