Pályakezdők Fizetési Elvárásai 2023 és Munkaadói Preferenciák
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Pályakezdők Fizetési Elvárásai 2023 és Munkaadói Preferenciák

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Mit várnak el a pályakezdő szakemberek 2023-ban fizetés tekintetében?

A vg.hu , a napi.hu és a hirado.hu beszámolt a zyntern.com, egy magyarországi állásportál által végzett felmérés eredményeiről, amelyek új fényt vetnek a fizetési elvárásokra és a munkaadói preferenciákra.

A felmérés szerint a fiatal szakemberek számára a legfontosabb tényező a versenyképes fizetés, amikor munkát választanak. Az átlagos nettó fizetési elvárás most 379 000 forint, ami 17%-kal magasabb, mint az előző évben. Ez egy hatalmas ugrás!

Nemek közötti különbségek - Gender Gap

A felmérés továbbá kimutatta, hogy a férfiak és a nők között 20%-os különbség van a fizetési elvárásokban. A férfiak 423 800 forintot, a nők pedig 351 800 forintot várnak. Ez az arány az előző évhez képest nem változott. A budapesti és vidéki válaszadók között nem volt jelentős különbség a fizetési elvárásokban. Ez azt jelenti, hogy a fizetési elvárások mindenhol növekednek!

NemÁtlagos Fizetési Elvárás (HUF)
Férfiak423,800
Nők351,800
Pályakezdő fizetési elvárások 2023

A fiatal szakemberek fizetési elvárásai szakmánként 2023-ban

A legmagasabb átlagos fizetési elvárások a mérnöki (440 000 forint), az IT/technológiai (430 000 forint) és a közigazgatási (383 000 forint) területeken voltak. Ezzel szemben a legalacsonyabb igények az agrár- (335 000 forint) és a bölcsészettudományi (329 000 forint) területeken voltak. Ez azt jelzi, hogy a fiatal szakemberek tudják, mennyit érnek!

TerületÁtlagos Fizetési Elvárás (HUF)
Mérnöki440,000
IT/Technológia430,000
Közigazgatás383,000
Mezőgazdaság335,000
Bölcsészettudomány329,000

A fiatal szakemberek munkaadói preferenciái 2023-ban

A fiatal szakemberek 71%-a szeretne egy nemzetközi vállalatnál dolgozni, míg 55% kifejezte érdeklődését egy kis- vagy középvállalat iránt, és 52% egy nagy magyar cég iránt. Ezzel szemben csak 15% a résztvevők gondolkodott az állami szektorban való munkavállalásban. A nemzetközi vállalatok népszerűségét az is indokolja, hogy a felmérésben részt vevő fiatalok 47%-a tervezi, hogy az elkövetkező öt évben külföldön fog dolgozni. Ez azt jelenti, hogy a fiatal szakemberek készen állnak a világ meghódítására!

Munkaadó TípusaA Fiatal Szakemberek Százaléka, Akik Ezt a Típust Preferálják
Nemzetközi Vállalat71%
Kis- vagy Középvállalkozás55%
Nagy Magyar Cég52%
Közszektor15%

A fiatal szakemberek szerint a legvonzóbb munkaadók a Robert Bosch Kft., a Magyar Telekom Nyrt. és az OTP Bank Nyrt. voltak. Ezek a vállalatok a legnépszerűbbek a fiatal szakemberek körében, ami azt jelzi, hogy a fiatalok tudják, hol érdemes dolgozni!

Összefoglaló

Bár Magyarország kezdő fizetései alacsonyabbnak tűnhet néhány nyugat-európai országhoz képest, a régióján belül versenyképes. Ráadásul, amikor a megélhetési költségeket is figyelembe vesszük, a magyarországi fizetések hasonló, ha nem jobb életszínvonalat biztosíthatnak.

Magyarország előnyöket kínál a fiatal szakemberek számára, mint például gazdag kulturális élmény, pezsgő társadalmi élet és erős közösségi érzés. Ezek az értékelhetetlen tényezők jelentősen javíthatják az életminőséget és a munkahelyi elégedettséget.

Végül, de nem utolsósorban, hangsúlyoztuk, hogy a kezdő fizetés csak a karrierutad kezdete. Odaadással, készségfejlesztéssel és tapasztalattal, bárhonnan is indulj, van lehetőség a növekedésre.

facebookMegosztás Facebook-on