Diákmunka adózása - Minden, amit tudnod kell!
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Diákmunka adózása - Minden, amit tudnod kell!

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A diákmunka nem csak a zsebpénz miatt fontos. Megismerheted a munka világát, szert tehetsz tapasztalatokra, és közben még a közterhek terhét is megosztod a felnőttekkel. Hogy is van ez? Olvasd el a blogbejegyzést és tudd meg!

Diákmunka

Az adózás nem ismer korhatárt

A diákmunkát vállaló fiatalok adózási szempontból 'felnőtteknek' számítanak. Vagyis nekik is be kell jelentkezniük, és adóznia kell – pont, mint a felnőtteknek. Ráadásul ők is igénybe vehetik a 25 év alattiak kedvezménye!

Legyél résen: a diákmunkához szükséges az adóazonosító jel

A munkavállaláshoz szükséged lesz egy adóazonosító jelre. Ha még nem rendelkezel ilyennel, vagy elvesztetted az adókártyádat, a NAV-nál igényelheted a ’T34-es nyomtatványon. És a legjobb hír? Az egészet megteheted online, az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazással (ONYA), akár okoseszközről is!

Mielőtt aláírnál: ellenőrizd a munkáltatót

A munkaszerződés aláírása előtt célszerű ellenőrizni a leendő munkáltatódat a NAV honlapján, az „Adatbázisok” rovatban. Vigyázz, mert a be nem jelentett alkalmazottat foglalkoztató cégeknél kockázatos munkába állni!

Adókedvezmény 25 év alatt? Igen!

Az 2022-ben bevezetett új adóalap-kedvezmény a diákmunkával szerzett jövedelemre is vonatkozik. Ha még nem töltötted be a 25-öt, nem kell személyi jövedelemadót fizetned! A kedvezmény összege 2023-ban havonta 499 952 forint, ami havi 74 993 forintos adómegtakarítást jelenthet. És a legjobb? A fiataloknak nem kell kérniük a kedvezményt, a munkáltató automatikusan érvényesíti azt!

A munkáltatónak bizonyítania kell a jövedelmet és a levont közterheket

A munkáltatónak az adóévi összes jövedelemről és a levont közterhekről igazolást kell kiállítania a következő év január 31-éig. Ez az igazolás szükséges lesz a NAV által készített szja-bevallási tervezet ellenőrzéséhez. Ha még nem múltál el 18 éves, ezt az igazolást a törvényes képviselőd nézheti meg, módosíthatja, és hagyhatja jóvá az eSZJA-felületen.

Munkaviszony és munkaszerződés: ami a négy szem közt történik, legyen feketén-fehéren leírva

Munkaviszony esetén ragaszkodj a munkaszerződéshez! A munkaszerződésben rögzíteni kell az alapbért, a munkakört, a munkaviszony időtartamát, jellegét és a munkavégzés helyét. Ha még nem töltötted be a 18-at, a munkaszerződést csak a törvényes képviselőd hozzájárulásával kötheted meg.

A minimálbér is vonatkozik a diákokra diákmunka esetén

A diákmunkára is érvényes a minimálbér. 2023-ban a minimálbér napi 8 órás foglalkoztatásnál havonta bruttó 232 000 forint. Tehát, ha diákmunkát vállalsz, legalább ezt az összeget kell megkapnod!

Az egyszerűsített foglalkoztatásnál nem kötelező az írásbeliség

Ha alkalmi- vagy idénymunkát vállalsz, nem kötelező a munkaszerződést írásba foglalni. Ez kényelmes lehet, de mindig legyen tisztázva, mi az elvárás, mennyi az órabér, és milyenek a munkafeltételek.

Az diákmunka tehát remek lehetőség, hogy pénzt keress, tapasztalatot szerezz és megismerd a munka világát. És ne feledd, a diákmunkánál is fontos az adózás és a bejelentés. Ha kérdésed van, mindig fordulj a NAV-hoz vagy a munkáltatóhoz, és mindig ellenőrizd a NAV honlapját a legfrissebb információkért.

facebookMegosztás Facebook-on