Autó eladás bejelentése - Az utolsó, de nem kevésbé fontos lépés
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Autó eladás bejelentése - Az utolsó, de nem kevésbé fontos lépés

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Az autó eladása nem csak a vevő megtalálását és a pénz kézhez vételét jelenti. Az eladási folyamat utolsó, de kulcsfontosságú lépése az autó eladás bejelentése. Ezzel tájékoztatjuk a hatóságokat, hogy a jármű már nem az Ön tulajdonában van. A folyamat egyszerű, gyors, és elengedhetetlen ahhoz, hogy elkerülje a későbbi felesleges fejtörést és büntetéseket. Nézzük meg lépésről lépésre, hogyan és mikor kell bejelenteni az autó eladását.

Amennyiben tudni szeretné, hogy mennyi az autó eladás után fizetendő adó, olvassa el itt Autó eladás adózása

Autó eladás bejelentése

Határidők az autó eladás bejelentésére

Az eladás után 15 naptári nap áll rendelkezésre a tulajdonosváltozás bejelentésére. Mind az eladónak, mind a vevőnek ez idő alatt kell intézkednie. Habár ez egyszerű folyamat, érdemes minél hamarabb, lehetőleg az eladás napján vagy legkésőbb másnap bejelenteni az adásvételt. Így megvédheti magát egy esetleges szabálysértés, parkolási bírság vagy gyorshajtás esetén, amelyek után Önt már nem vehetik elő az üggyel kapcsolatban.

Autó eladás bejelentése online és személyesen

Napjainkban már online is intézhető a tulajdonosváltozás bejelentése, egyszerűen az Ügyfélkapu segítségével, a Webes Ügysegéd szolgáltatás használatával. Személyesen is bejelentheti az eladást bármelyik közlekedési igazgatási hatóságnál, az okmányirodákban, a kormányablakokban és járási hivatalokban. Az online bejelentés gyors és egyszerű, csupán a beszkennelt adásvételi szerződést kell feltöltenie, és az eljárás teljesen ingyenes.

A kötelező biztosítás kezelése

Az autó eladása után fontos, hogy gondoskodjon a kötelező biztosítás felmondásáról is. Az adásvételi szerződés bemutatásával egyszerűen és gyorsan intézhető, online vagy személyesen a biztosítójánál. Ezzel biztosíthatja, hogy a biztosítás nem terheli tovább Önt, és az adásvétel jogerőre emelkedésével a biztosítás érdekmúlás jogcímen megszűnik.

Céges autó eladás bejelentése

A céges autó eladásának bejelentése hasonlóan egyszerű, az e-Papír alkalmazás segítségével elektronikus úton jelezhetjük a tulajdonosváltozást. Az adásvételi szerződés és egy aláírási címpéldány csatolása elegendő a bejelentéshez.

Az eladás bejelentésének fontossága

Az eladás bejelentése alapvetően fontos, hogy elkerülje a későbbi jogi kellemetlenségeket. Ha az eladást időben bejelenti, de a vevő nem teszi meg, a hatóságok is tudomást szereznek az új tulajdonos személyéről, és Önt nem terheli további felelősség. A bejelentés egyszerűsíti az esetleges vitás ügyek kezelését is, és megkönnyíti az eladó és a vevő közötti kommunikációt a tulajdonosváltozást követően.

Összefoglalva

Az autó eladás bejelentése nem egy bonyolult folyamat, de elengedhetetlen a felelősségek tisztázása és a jövőbeli problémák elkerülése érdekében. Az online és személyes bejelentés egyszerűsíti az eladó és a vevő számára ezt a lépést, és biztosítja a sima átmenetet az új tulajdonos számára. Ne hagyja ki ezt a lényeges lépést az autó eladása során!

facebookMegosztás Facebook-on