SZJA bevallás leadási határideje
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

SZJA bevallás leadási határideje

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A személyijövedelemadó-bevallás leadási határideje 2018-ban

szja bevallás

Figyelem! Ez egy régebbi cikk, az adatok lehetséges, hogy már nem aktuálisak!

Kijelenthető, hogy a bérváltozások után a személyi jövedelemadóval kapcsolatos változások, illetve annak az adóbevallás beadási határideje foglalkoztatja a magánszemélyek jelentős részét. Ezért összefoglaltuk, mit érdemes tudni az szja-ról, és hogyan alakulnak a 2018-as adóbevallási határidők.

Mit kell tudni a személyi jövedelemadóról általánosságban?

Sokan tisztában vannak vele, de nem árt kitérni arra, hogy a magánszemélyek jövedelme adóköteles. Ennek az adókötelezettségnek minden jövedelemmel rendelkező magánszemélynek eleget kell tennie. Vagyis majdnem minden magánszemélynek. Különböző jogalapon ugyanis adókedvezmények és adómentesség is igényelhető.

A személyi jövedelemadó a közgazdaság meghatározása szerint progresszív adó, ezen a csoporton belül is az úgynevezett sávos progresszív adó. Ez azt jelenti, hogy az átlagadókulcs az adóalap emelkedésével együtt növekszik, a határ emelkedésében pedig ugrások tapasztalhatók.

A személyi jövedelemadót évente számolják el, de nem évente egy összegben kell megfizetni, hanem az év során havonta levont adóelőlegek formájában. Az így befizetett adót pedig mindig az aktuális évre vonatkozó adóbevallásban kell feltüntetni.

Ha érdekel, hogyan változik a személyi jövedelemadó 2018-ban, olvasd el a témával részletesen foglalkozó cikkünket!

Miért kell személyi jövedelemadót fizetnem?

Az személyi jövedelemadó befizetésének két fő célja van. Az első, hogy a magánszemélyek is hozzájáruljanak a közterhekhez, a második pedig az adóbevételek biztosítása az állami, illetve az önkormányzati költségvetés számára.

Ezt kicsit hasonlóan kell elképzelni, mint a közös költséget, azzal a különbséggel, hogy esetünkben a “lakók” nem egy a jövedelmük mértékétől meghatározott, egységes összeget fizetnek, hanem épp ellenkezőleg. A személyi jövedelemadó gyakorlatilag Magyarország lakosságának jövedelemarányos közös költsége.

Mikortól vagyok adóköteles?

Általánosságban elmondható, hogy az adókötelezettség a bevételszerző tevékenység megkezdésének, illetve a bevételt eredményező jogviszony keletkezésének napján kezdődik.

A személyi jövedelemadóval kapcsolatos általános tévhit, hogy a hatósági engedély nélkül végzett munka nem adóköteles, de ez az információ nem igaz. Mindegy, hogy a magánszemély hatósági engedéllyel vagy anélkül végzi bevételszerző tevékenységét, az adókötelezettség fennáll.

Vannak adóköteles és nem adóköteles bevételek?

Igen, vannak. A bevételek összesen három csoportba, az adóköteles bevételek csoportjába, a nem adóköteles bevételek csoportjába, valamint a nem bevételek csoportjába sorolhatók.

Adóköteles bevételnek minősül a készpénz és a számlapénz, az elengedett vagy átvállalt tartozás, a természetben kapott vagyoni érték (pl. ingatlan, értékpapír vagy gépjármű), illetve a magánszemély helyett kifizetett kiadás is.

Adómentes bevételnek minősül a szociális ellátás, a lakással kapcsolatos támogatás, a különféle adományok, a károk megtérítése, bizonyos költségtérítés-jellegű bevételek, egyes tevékenység bevétele, egyes természetbeni juttatások, kiemelt állami díjak, hajléktalan szállás, illetve egyéb bevételek (pl. ajándék vagy örökség).

Nem számít bevételnek a visszatérített adó, a vállalkozásból kivont adó, és a kifizető által adott költségtérítés sem.

A cafeteria után is kell adóznom?

Sokakban felmerül ez a kérdés, és nem is alaptalanul. Mivel a cafeteria is a magánszemély jövedelmének részét képezi, ezért a válasz igen. A cafeteria is az adóköteles jövedelem csoportjába tartozik. A kifizetőt (tehát a munkáltatót) terhelő adó alapja jelenleg a juttatási érték 1,18 szorosa. A béren kívüli juttatások után 15 százalék szja-t és 14 százalék egészségügyi hozzájárulást kell fizetni.

A pénzbeli juttatás keretösszege 2017-ben 100 000 forint. Ennek meghaladását követően a magánszemélyeknek bérjövedelemként, társas vállalkozásban tevékenykedőknek pedig önálló tevékenységből származó jövedelemként kell adóznia a keretösszeget túllépő összeg után.

Ha bővebb információkat szeretnél a béren kívüli juttatások és a cafeteria 2018-as változásairól, olvasd el a témában írt bejegyzésünket.

A személyijövedelemadó-bevallás határideje 2018-ban

Az egyszerűsítés és a kockázatok csökkentése céljából 2018. január 1-jétől változik az adóigazgatási eljárás rendje. Ennek hatására pedig az adóbevallások határideje is változhat. Az alábbiakban részletezzük, milyen változásokra lehet számítani.

Amennyiben munkahelyed vállalja a munkáltatói adómegllapítás elkészítését, január 31-ig nyilatkoznod kell a munkahelyeden, hogy igénybe szeretnéd-e venni a lehetőséget.
Önadózók esetében 2018. január 31. a törvény által meghatározott határidő a munkáltatói igazolások kiadására. Erre mindenképpen érdemes ügyelni.

Ha jogosult vagy adókedvezményre, 2018. február 15-ig le kell adnod az adókedvezményre jogosító igazolásokat az egészségpénztárak, a nyugdíjpénztárak, valamint a pénzintézetek felé. A munkáltatói adóbevalláshoz pedig 2018. március 20-ig kell leadnod az adókedvezményre jogosító igazolásokat munkahelyeden.

A 2017-es évre vonatkozó jövedelmeidről szóló adóbevallást 2018. május 20-ig kell beadnod, viszont ez a dátum vasárnapra esik. Ebben az esetben tehát a határidő május 21-re módosul, mi azonban azt javasoljuk, inkább a határidő előtt add le, mint az utolsó pillanatban.

Érdemes továbbá figyelembe venni, hogy 2017-től (igény esetén) már a NAV is elkészítheti a magánszemélyek adóbevallását. Ez előreláthatólag 2018-ban sem változik majd, így jövőre is a NAV készítheti majd azok adóbevallását, akik nem igényeltek munkáltatói adómegállapítást, vagy igényeltek, de a munkáltató valamilyen oknál fogva nem vállalta ennek elkészítését. Fontos tudni, hogy a lehetőség ügyfélkapuval vehető igénybe, ezért érdemes regisztrálnod egyet, ha még nem tetted meg.

facebookMegosztás Facebook-on