Adóelőleg-nyilatkozatok 2024
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Adóelőleg-nyilatkozatok 2024

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Adóelőleg Nyilatkozatok 2024 – Útmutató és Tippek

2022 január 13-tól a magánszemélyek könnyedén intézhetik adóelőleg-nyilatkozataikat online. Ha szeretné, hogy munkáltatója vagy kifizetője a megfelelő adókedvezményeket és költségeket figyelembe véve számolja ki az adóelőleget, kövesse ezt az egyszerű lépésről lépésre útmutatót.

2020 óta, a KAÜ-azonosítást követően, most már elektronikusan is benyújthatja nyilatkozatát. Látogasson el a NAV Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásához, amely ezen az oldalon érhető el. A belépést követően válassza az „Új nyomtatvány/bejelentés” lehetőséget, ahol megtalálhatja az „Adóelőleg-nyilatkozatok” részt. Itt könnyedén kiválaszthatja a szükséges nyomtatványokat.

A NAV további segítséget is nyújt a kitöltés során, előre kitöltve a nyilatkozatot az adóügyi nyilvántartásban szereplő adatokkal, amelyek szerkeszthetők (az adóazonosító jel kivételével). Kedvezmények esetén a NAV adatokat is ajánlhat.

Az elektronikusan elküldött nyilatkozatok automatikusan továbbításra kerülnek a foglalkoztatóhoz. Az adózók a folyamat állapotáról az „Értesítések” menüpont alatt tájékozódhatnak. Kezdje el ma, és tegye adóügyeit egyszerűbbé és gyorsabbá!

Folytatólagos adóelőleg-nyilatkozat - Újdonság az szja-kedvezményeknél

Az új szabály a személyi jövedelemadó-kedvezményekkel kapcsolatos: 2024-től már nem kell minden évben új nyilatkozatot leadni bizonyos adókedvezmények igénybevételéhez. Ez azt jelenti, hogy ha valaki az alábbi kedvezmények egyikére jogosult:

  • Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye,
  • Személyi kedvezmény,
  • Első házasok kedvezménye,

akkor kérheti a munkáltatójától vagy a fizetőjétől, hogy az adóelőleg-nyilatkozatát változatlanul vegye figyelembe addig, amíg nem nyújt be új nyilatkozatot, vagy nem kéri a korábbi nyilatkozat mellőzését.

  • Az első házasok kedvezményénél ezt a módszert a házasságkötést követő hónaptól legfeljebb 24 hónapig lehet alkalmazni.
  • A 25 év alatti fiatalok kedvezményét automatikusan alkalmazza a munkáltató, ha nem kap ellentétes nyilatkozatot.
  • A 30 év alatti anyák kedvezményére és a családi kedvezményre viszont minden évben új nyilatkozat szükséges.

Ha valaki folyamatos adóelőleg-nyilatkozatot tesz, de később már nem jogosult a kedvezményre, akkor időben új nyilatkozatot kell leadnia. Ha ezt elmulasztja, és emiatt adóhiány keletkezik, jogkövetkezményekkel számolhat, például pótlékot kell fizetnie.

Ez az új szabály 2023. december 31. után tett nyilatkozatokra vonatkozik. Aki nem akarja folyamatosan figyelembe venni nyilatkozatát, az csak a 2024-es adóévre vonatkozóan tehet nyilatkozatot.

Az adóelőleg-nyilatkozatokat a NAV Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásában (ONYA) lehet kitölteni. Az online nyilatkozatot a NAV előre kitölti bizonyos adatokkal, és ezután a kitöltött nyilatkozatot elektronikusan továbbítja a munkáltatónak vagy fizetőnek. A papíralapú nyilatkozatok is elérhetők a NAV honlapján, és ezeket kézzel kell kitölteni és átadni a munkáltatónak vagy fizetőnek.

Adóelőleg Nyilatkozatok 2024 letöltése

A NAV Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásában (elérhető a onya.nav.gov.hu címen), az ügyfélkapus belépést követően az új nyomtatványok menüpont alatt található az adóelőleg-nyilatkozatok opció.

Az online nyilatkozattétel előnyei közé tartozik:

  • Az alapvető adatai már előre ki lesznek töltve a nyilatkozatban, megkönnyítve a folyamatot.
  • A nyilatkozat benyújtását követően azt a NAV automatikusan továbbítja a megadott munkáltató vagy kifizető felé.
  • A NAV tárolja a beküldött nyilatkozatokat, lehetővé téve azok későbbi szerkesztését, módosítását, vagy újbóli beküldését, amennyiben szükséges.
PDFDOCX
Adóelőleg-nyilatkozat költségekrőlLetöltésLetöltés
25 év alatti fiatalok kedvezményeLetöltésLetöltés
Családi kedvezmény nyilatkozatLetöltésLetöltés
Személyi kedvezmény nyilatkozatLetöltésLetöltés
Első házasok kedvezménye nyilatkozatLetöltésLetöltés
Külföldi illetőségű magánszemély nyilatkozataLetöltésLetöltés
Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezményeLetöltésLetöltés
30 év alatti anyák kedvezményeLetöltésLetöltés
facebookMegosztás Facebook-on