Út Haza: Új Kezdeményezések a Külföldön Dolgozó Magyarok Hazatéréséért
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Út Haza: Új Kezdeményezések a Külföldön Dolgozó Magyarok Hazatéréséért

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Új Kezdeményezések Támogatják a Külföldön Dolgozó Magyarok Hazatérését

A külföldön dolgozó magyar állampolgárok hazahívását segítő új kezdeményezések kerültek a középpontba, amelyet az Egyensúly Intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége közösen dolgoztak ki. A cél, hogy fokozzák Magyarország vonzerejét azok számára, akik külföldi foglalkoztatásban találtak lehetőségeket. Ezek az intézkedések az utóbbi évtizedben mintegy 321 ezer magyar állampolgár kivándorlására reagálnak, akik főként Németországba, az Egyesült Királyságba és Ausztriába távoztak.

Kozák Ákos, az Egyensúly Intézet egyik alapítója szerint a teljes külföldön élő magyarok száma megközelítheti a 770 ezer főt. Egyes adatok alapján Magyarország uniós szinten középmezőnyben helyezkedik el azon állampolgárok arányát tekintve, akik külföldön vállalnak munkát, ám ezeknek a munkavállalóknak a hazautalásai kiemelkedőek.

Kulcs a Hazatéréshez: Jövedelmi Biztonság és Foglalkoztatási Rugalmasság

A felmérések alapján egyértelművé vált, hogy a magyar munkaerőpiac jelenlegi állapota nem feltétlen vonzó a külföldön dolgozó magyarok számára. Hogy megnöveljék a hazatérési kedvet, kiemelt fontosságú lenne a kinti jövedelem közel kétharmadának biztosítása itthon, valamint az atipikus foglalkoztatási formák – mint például a részmunkaidő és a 55 év feletti korosztály munkavállalásának ösztönzése – előtérbe helyezése.

Támogatás és Kedvezmények: Ösztönzők a Hazatérésre

Az Egyensúly Intézet javaslata olyan ösztönzők bevezetésére terjed ki, amelyek anyagilag segíthetnek a hazatérésben. E javaslatok között szerepel egy egyszeri hazatérési támogatás, valamint bérkiegészítések azoknak a külföldön dolgozóknak, akik hiányszakmákban dolgoznak és vállalják, hogy hazatérve egy meghatározott időtartamig itthon maradnak. Az ilyen típusú támogatást felajánló vállalatoknak kedvező lenne egy adókedvezmény rendszerbe való bekapcsolódás, ami tovább növelheti a hazai kkv-k motivációját a külföldről visszatérő munkavállalók alkalmazására.

Ezek az intézkedések kulcsszerepet játszhatnak abban, hogy a hazánkban fennálló munkaerőpiaci kihívásokra válaszokat nyújtsanak, ugyanakkor javíthatják azoknak az állampolgároknak a helyzetét is, akik külföldön kerestek jobb életkörülményeket, de nyitottak a hazatérés lehetőségére. Az ilyen jellegű kezdeményezések fokozzák Magyarország versenyképességét a globális munkaerőpiacon, és hozzájárulnak a demográfiai trendek pozitív irányú fordulatához.

facebookMegosztás Facebook-on