Bruttó Nettó - mennyi a különbség a bruttó és nettó fizetésed között
A berkalkulator.com
eladó >>
Published on

Bruttó Nettó - mennyi a különbség a bruttó és nettó fizetésed között

Bruttó nettó bér: a bérkalkulátor segít megtudni, mennyit keresel

A "bruttó" és "nettó" kifejezések gyakran előfordulnak a mindennapi életben, különösen a fizetések és pénzügyi tranzakciók terén. A munkajogi szabályozás előírja, hogy a munkaszerződésekben a munkavállalók fizetését bruttó értékben kell megjelölni. Továbbá, a kormány évente meghatározza a minimálbért és a garantált bérminimumot is bruttó összegként. Ezzel szemben, amikor az ügyfelek például hitelfelvételre törekednek, a bankok az ő nettó jövedelmük iránt érdeklődnek. De vajon mi is pontosan a nettó bér fogalma? Hogyan számolják ki a különböző bérkalkulátorok? És miért fordulhat elő az, hogy azonos bruttó bér mellett eltérő lehet a nettó bér összege?

A bruttó és a nettó bér fogalma sokak számára zavaros. Pedig fontos tisztában lenni ezek jelentésével, hiszen a fizetésünk nagy részét ez a két tétel határozza meg. Ebben a cikkben minden lényeges információt megtalálsz a bruttó és nettó bérről.

bruttó nettó

Bruttó bér, nettó bér

 • A bruttó bér a munkavállaló teljes keresete a levonások előtt. Ez az az összeg, amit a munkaadónak ki kell fizetnie a dolgozó felé. 2023-tól a minimálbér bruttó 266 800 forint, a garantált bérminimum bruttó összege pedig 326 000 forint.
 • A nettó bér az, amit a munkavállaló ténylegesen megkap a bankszámlájára utalva. A bruttó bérből ugyanis le kell vonni a munkavállalóra eső adókat és járulékokat. Jelenleg ez összesen 33,5 százalék: 15 százalék személyi jövedelemadó és 18,5 százalék nyugdíj- és egészségbiztosítási járulék.

Miért lehet különböző a nettó bér ugyanakkora bruttó bér mellett?

A nettó bér ugyanakkora bruttó bér mellett különböző lehet az adókedvezmények miatt. A családi adókedvezmény például minden gyermekes munkavállaló számára jár, és ha több gyermeke van a munkavállalónak, akkor az adókedvezmény összege is nő. A személyi kedvezményt azok a munkavállalók vehetik igénybe, akiknek nincs gyermeke, vagy akiknek egy gyermeke van. A négy vagy több gyermekes anyák adókedvezményét azok az anyák vehetik igénybe, akiknek négy vagy több gyermeke van.

A munkaerő-piaci járulékkedvezményt azok a munkavállalók vehetik igénybe, akik a munkaerőpiacra lépnek, vagy akik visszatérnek a munkaerőpiacra. A nyugdíjjárulékkedvezményt azok a munkavállalók vehetik igénybe, akik magasabb összegű járulékot fizetnek a nyugdíjjárulékra.

Hogyan lehet megtudni, mennyit keresel?

Ha szeretnéd megtudni, mennyit keresel, akkor használhatod a bérkalkulátort. A bérkalkulátor ingyenesen elérhető A bérkalkulátor használatához meg kell adnod a bruttó béredet, valamint az adókedvezményeket, amelyeket igénybe szeretnél venni. Ezek után a kalkulátor kiszámítja a nettó béredet.

Bruttó Nettó számítás - A bérkalkulátor használatának előnyei

A bérkalkulátor használatának számos előnye van. A bérkalkulátor segítségével megtudhatod, hogy mennyit keresel valójában. Ez fontos információ lehet a pénzügyeid tervezéséhez. A bérkalkulátor segítségével összehasonlíthatod a különböző munkahelyek fizetési ajánlatait. Ez segíthet abban, hogy a legjobb döntést hozd meg a munkavállalás során. A bérkalkulátor segítségével megtudhatod, hogy milyen adókedvezményekre vagy jogosult. Ez segíthet abban, hogy több pénzt takaríts meg.

Munkáltatói Teljes Bérköltség

A bruttó bér az a juttatás, amelyet a munkaadó a munkavállalóval kötött munkaszerződés vagy megbízási szerződés alapján fizet. Ezen bruttó bér után nem csak a munkavállalónak, hanem a munkaadónak is adókötelezettségei vannak. A munkaadónak a bruttó bér összegén túl még a szociális hozzájárulási adót is meg kell fizetnie, amely korábban tb-járulékként volt ismert. Ezt a teljes összeget, amely magában foglalja mind a munkavállaló bruttó bérét, mind a munkaadóra háruló terheket, szuperbruttóként is szokás emlegetni. Ez az összeg tükrözi, hogy valójában mennyibe kerül a munkavállaló bére a vállalat számára.

Milyen adókedvezményeket vehetsz igénybe, hogy a bruttóból több nettó maradjon

SZJA adókedvezmények:

 1. Négy vagy több gyermeket nevelő anyák kedvezménye
 2. 25 év alatti fiatalok kedvezménye
 3. 30 év alatti anyák kedvezménye
 4. Személyi kedvezmény
 5. Első házasok kedvezménye
 6. Családi kedvezmény
bruttó nettó bér

Bruttó nettó példák

Mennyi nettó marad 100.000 Ft bruttó fizetésből

Feltételezzük, hogy nincs eltartott és semmilyen adókedvezményt nem veszünk igénybe

TételÖsszeg
Bruttó havi munkabér100.000 Ft
Éves bruttó jövedelem1.200.000 Ft
Szociális hozzájárulási adó13.000 Ft
Társadalombiztosítási járulék (18,5%)18.500 Ft
Számított SZJA15.000 Ft
Családi adókedvezménnyel csökkentett SZJA15.000 Ft
Összes adó15.000 Ft
Havi összes levonás a bruttó bérből33.500 Ft
Havi összes munkaadói járulék13.000 Ft
Összesen havonta az államnak fizetendő46.500 Ft
Munkaadó összes havi költsége113.000 Ft
Havi összes nettó jövedelem66.500 Ft

Mennyi nettó marad 300.000 Ft bruttó fizetésből két gyerekkel

Ez a táblázat részletesen összefoglalja egy 300.000 Ft-os bruttó havi munkabérrel rendelkező munkavállaló esetében a havi adókat, járulékokat, kedvezményeket, valamint a munkavállaló és munkaadó összes költségét és a nettó jövedelmet két eltartott gyermek esetében.

TételÖsszeg
Bruttó havi munkabér300.000 Ft
Éves bruttó jövedelem3.600.000 Ft
Eltartottak száma2
Kedvezményezett eltartottak (gyermekek) száma2
Szociális hozzájárulási adó39.000 Ft
Társadalombiztosítási járulék (18,5%)55.500 Ft
Családi adókedvezmény40.000 Ft
Számított SZJA45.000 Ft
Családi adókedvezménnyel csökkentett SZJA5.000 Ft
Összes adó5.000 Ft
Felhasznált összes munkavállalói kedvezmény40.000 Ft
Havi összes levonás a bruttó bérből60.500 Ft
Havi összes munkaadói járulék39.000 Ft
Összesen havonta az államnak fizetendő99.500 Ft
Munkaadó összes havi költsége339.000 Ft
Nettó havi munkabér239.500 Ft
Családi pótlék26.600 Ft
Havi összes nettó jövedelem266.100 Ft

Mennyi nettó marad 500.000 Ft bruttó fizetésből három gyerekkel, friss házasként

Ez a táblázat részletesen összefoglalja egy 500.000 Ft-os bruttó havi munkabérrel rendelkező munkavállaló esetében a havi adókat, járulékokat, kedvezményeket, valamint a munkavállaló és munkaadó összes költségét és a nettó jövedelmet, három eltartott gyerekkel, friss házasként.

TételÖsszeg
Bruttó havi munkabér500.000 Ft
Éves bruttó jövedelem6.000.000 Ft
Eltartottak száma3
Kedvezményezett eltartottak (gyermekek) száma3
Szociális hozzájárulási adó65.000 Ft
Társadalombiztosítási járulék (18,5%)92.500 Ft
Családi adókedvezmény99.000 Ft
Friss házasok adókedvezménye5.000 Ft
Számított SZJA75.000 Ft
Családi adókedvezménnyel csökkentett SZJA0 Ft
Fel nem használt családi adókedvezmény0 Ft
Összes adó0 Ft
Adójóváírás0 Ft
Felhasznált összes munkavállalói kedvezmény99.000 Ft
Havi összes levonás a bruttó bérből63.500 Ft
Havi összes munkaadói kedvezmény0 Ft
Havi összes munkaadói járulék65.000 Ft
Összesen havonta az államnak fizetendő128.500 Ft
Munkaadó összes havi költsége565.000 Ft
Nettó havi munkabér436.500 Ft
Családi pótlék48.000 Ft
Havi összes nettó jövedelem484.500 Ft

Bruttó Nettó kapcsolat - mit mutatnak a számok

Az előzőleg megadott három táblázat elemzése alapján több fontos következtetést vonhatunk le:

 1. Bruttó Nettó Bér Kapcsolata: Mindhárom esetben látható, hogy a nettó bér jelentősen alacsonyabb, mint a bruttó bér. Ez annak köszönhető, hogy a bruttó bérből adókat és járulékokat vonnak le. Az adók és járulékok mértéke a bruttó béren kívül függ a családi adókedvezmények és egyéb tényezők alkalmazásától is.

 2. Családi Adókedvezmények Hatása: A táblázatok adatai alapján egyértelmű, hogy a családi adókedvezmény jelentősen csökkenti az adóterhet, különösen ha több eltartott gyermek van. A nettó bér növekedése a családi adókedvezmény mértékével arányosan növekszik, ami azt jelenti, hogy a több gyermeket eltartó családok nagyobb adókedvezményben részesülnek.

 3. Munkaadói Költségek: Minden esetben a munkaadó összes költsége magasabb, mint a munkavállaló bruttó bére. Ez annak köszönhető, hogy a munkaadónak fizetnie kell a szociális hozzájárulási adót, ami a bruttó bér egy bizonyos százaléka. Ez a költség növekszik a bruttó bér növekedésével.

 4. Adók és Járulékok Szerepe: A táblázatok azt mutatják, hogy a társadalombiztosítási járulék és a szociális hozzájárulási adó jelentős részét képezik a munkaadói költségeknek, ami rámutat arra, hogy ezek a költségek jelentősen hozzájárulnak az államkasszához.

 5. Munkavállalói Kedvezmények Hatása: Az összes munkavállalói kedvezmény (pl. családi adókedvezmény, friss házasok kedvezménye) jelentősen növeli a munkavállaló nettó jövedelmét, különösen magasabb bruttó bér esetén.

Összességében arra következtethetünk, hogy a munkavállalók nettó jövedelme jelentősen függ a családi helyzettől és az adókedvezmények mértékétől, míg a munkaadók költségeit elsősorban a bruttó bér és a rá vonatkozó adók és járulékok határozzák meg.