Új Otthonfelújítási Program: Milliárdos Kerettel a Zöldebb Jövőért
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Új Otthonfelújítási Program: Milliárdos Kerettel a Zöldebb Jövőért

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Új Otthonfelújítási Program: Fedezze fel a részleteket!

Elindult az új otthonfelújítási program, melynek célja, hogy segítséget nyújtson a családi házak tulajdonosainak otthonaik energiahatékonyságának növelésében. Ezzel egy olyan lehetőség nyílik meg számukra, hogy jelentősen csökkentsék energiaszámlájukat, és hozzájáruljanak egy zöldebb, fenntarthatóbb jövő kialakításához.

A 108 milliárd forintos keretösszegből áramló támogatásokkal a kormány azt szeretné elérni, hogy a hazai családi házak több mint 20 ezer korszerűtlen, 1990 előtt épült otthonának felmodernizálása válljon valóra.

Finanszírozás és Támogatás: A Pályázók Számára Elérhető Lehetőségek

A program háromféle finanszírozási lehetőséget kínál a kedvezményezetteknek:

  • Önerő: A pályázó saját forrásból is hozzájárulhat a projekt költségeihez.
  • Kamatmentes hitel: A hitel lehetőséget biztosít arra, hogy a pályázók könnyedén financiálják felújítási tervüket.
  • Vissza nem térítendő támogatás: Ez a támogatási forma 2,5 és 3,5 millió forint közötti összeggel segíti a beruházásokat.

A rendelkezésre álló támogatás mértéke részben a pályázók lakóhelyének átlagjövedelmétől függ, így a jövedelemarányos elosztás célja egy kiegyensúlyozottabb támogatási rendszer kialakítása.

Pályázati Feltételek és Beruházási Lehetőségek

A program különös figyelmet fordít az épületek energiahatékonyságának javítására. A pályázatok közötti választás során többek között a következő beruházások szerepelhetnek:

  • Épület külső határoló elemeinek hőszigetelése
  • Nyílászárócsere
  • Használati melegvízrendszer és fűtésrendszer korszerűsítése

A cél, hogy az egyes ingatlanokon legalább 30%-os primer energiamegtakarítást érjenek el a beruházások révén.

Az Építőipari Szektorra Gyakorolt Hatás

A kormány előrejelzése szerint az Otthon Felújítási Program közel 130 milliárd forint értékű megrendelést generálhat a magyar építőipar számára, ezzel hozzájárulva az ágazat és a gazdaság összességében vett fellendüléséhez.

A Pályázati Folyamat és Kedvező Hozzájárulások

A pályázatok benyújtásának helyszíne a kereskedelmi bankok MFB Pontjain lesz, várhatóan a nyár elejétől 2026 végéig. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. és az ÉMI Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Nonprofit Kft. szervezi a program lebonyolítását, míg a Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium a pályázati feltételek mielőbbi véglegesítésén dolgozik.

A nyújtott támogatások és az érdeklődés várható magas szintje azt mutatja, hogy az új otthonfelújítási program nem csak egy lehetőség az ingatlantulajdonosok számára az energiahatékonyság növelésére, hanem egy jelentős lépés a hazai építőipar és a szélesebb gazdaság előtt álló kihívások kezelésére is.

facebookMegosztás Facebook-on