Kisnyugdíjasok Figyelem: Így Juthatnak Extra Nyugdíjemeléshez
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Kisnyugdíjasok Figyelem: Így Juthatnak Extra Nyugdíjemeléshez

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Kisnyugdíjasok Figyelem: Így Juthatnak Extra Nyugdíjemeléshez

A legfrissebb adatok szerint több mint 400 ezer saját jogon nyugdíjas él 120 ezer forint alatti havi jövedelemből Magyarországon. Egy jelentős részük, akik többségében nők, most lehetőséget kap, hogy bővítse a havi bevételét köszönhetően a méltányossági nyugdíjemelésnek. Ez az intézkedés lehetőséget ad arra, hogy a kisnyugdíjasok jelentős mértékben javítsanak életminőségükön, figyelembe véve, hogy a demográfiai változások miatt nő az ellátásban részesülők átlagnyugdíja évről évre.

Ki jogosult a méltányossági nyugdíjemelésre?

Ez a kivételes nyugdíjemelés olyan személyek számára elérhető, akik az alábbi kritériumoknak megfelelnek:

  • Saját jogú nyugdíjasok, beleértve az öregségi nyugdíjkorhatár felettieket.
  • Megváltozott munkaképességű vagy özvegyi nyugdíjasok, akik fogyatékkal élők vagy tartósan betegek, esetleg legalább két árvaellátásra jogosult gyermeket tartanak el.
  • Árvaellátásban részesülő személyek.

Az emelés igénybevételének alapfeltétele, hogy a juttatások összege ne haladja meg havi szinten a 120 ezer forintot.

Kik esnek ki az emelés lehetőségéből?

Bizonyos csoportok sajnos nem részesülhetnek ebben az előnyben:

  • Akik más típusú ellátásban részesülnek, mint például rokkantsági járadék vagy időskorúak járadéka.
  • Azok, akiknél a nyugdíj megállapítása óta még nem telt el 3 év vagy olyan személyek, akik tartós bentlakásos intézetben élnek.
  • Őrizetbe vettek vagy azok, akik szabadságvesztés büntetésüket töltik.

Hogyan lehet kérvényezni?

A nyugdíjemelésért egy "Kérelem-adatlap nyugellátás méltányossági alapon történő emeléséhez" kitöltésével lehet pályázni, ami a Magyar Államkincstár vagy a magyarorszag.hu honlapjáról tölthető le. A kérelemhez csatolni kell azokat a dokumentumokat, amelyek a kérvényező különleges helyzetét támasztják alá, mint például egészségi állapot, gyógyszerköltségek vagy közüzemi adósság igazolása.

Amennyiben a kérelem elutasításra kerül, lehetőség van fellebbezésre a lakóhely szerint illetékes közigazgatási törvényszéknél.

A méltányossági nyugdíjemelés fontos lépés lehet a kisnyugdíjasok életében, segítve őket, hogy jobban meg tudjanak birkózni a mindennapok pénzügyi kihívásaival. Azoknak, akik ezen kritériumoknak megfelelnek, érdemes mielőbb élniük e lehetőséggel és segítséget kérniük a kérelem kitöltéséhez, hogy maximalizálják esélyeiket a sikeres nyugdíjemelésre.

facebookMegosztás Facebook-on