Német Feldolgozóipar: Enyhe Optimizmus az Exportpiaci Kilátásokban
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Német Feldolgozóipar: Enyhe Optimizmus az Exportpiaci Kilátásokban

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Német Exportkilátások - Gyengébb Pesszimizmus a Megfigyelés Központjában

A müncheni egyetem Ifo gazdaságkutató intézetének legfrissebb kimutatásai szerint a német feldolgozóipari vállalatok által érzékelt exportvárakozások némi javulást mutatnak. Miután az októberi mutató -6,3 ponton állt, novemberben enyhe emelkedésre került sor, és a mostani -3,8 pontos eredménytől mégiscsak sugárzik egyfajta óvatos optimizmus.

A Német Feldolgozóipari Vállalatok Növekedési Kérdőjelei

Az Ifo intézet hónapról-hónapra követi nyomon a német iparágak külföldi értékesítési kilátásait. Klaus Wohlrabe, az intézet felméréseinek vezetője megjegyezte, hogy bár a gazdasági fellendülés néhány országban megindult, a német exportsectort ez még nem hozta jelentősen lendületbe.

Világosan Látszó Optimizmus: Az Élelmiszer- és Ruhaipar Bizakodása

Napjaink környezetében az élelmiszeripari vállalatok bizakodásukat fejezik ki a következő hónapok exportlehetőségeivel kapcsolatban. Ugyanezen hullámhosszon mozog a ruhaipar is, ahol szintén növekedési várakozásokról számoltak be.

Stabilizálódás és Várakozások: Az Autóipar Kettős Képe

Ami a híres német autóipart illeti, a mutatók egyensúlyoznak a pozitív és negatív várakozások között, amivel megerősítést nyer a szektor stabil exportteljesítménye.

Fenntartások az Árnyékban: A Gépgyártás és az Elektrotechnika

Ennek ellenére nem mindenki osztozik ebben az óvatos derűlátásban. A gépgyártó cégek és az elektrotechnikai ipar kevésbé bizakodóak, amikor saját külföldi piaci lehetőségeiket illetik, és csökkenő megrendelésekre számítanak.

Bizonytalanság

Nem kétséges, hogy a német feldolgozóipar számos ágazatában még sok a bizonytalanság. Ennek közepette az Ifo felmérésből levonható az a finom következtetés, hogy bizonyos iparágak mégis pozitív irányba terelhetik kilátásaikat az elkövetkező időszakban. Az eredmények azt is jelzik, hogy a változások apró jeleit már érzékelhetjük, és ez a stabilitás felé vezető úton első lépésként érhető tetten.

facebookMegosztás Facebook-on