Pénzügyi Körkép: Hogyan csökkenthetjük hitelünk törlesztőrészletét?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Pénzügyi Körkép: Hogyan csökkenthetjük hitelünk törlesztőrészletét?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Magyar Nemzeti Bank lépései és a hatása a lakáshitelek piacára

A friss gazdasági kilátások tükrében a Magyar Nemzeti Bank a várakozásoknak megfelelően mérsékelte az alapkamatot, amely jelenleg 11,5 százalékon áll. Mintegy 75 bázispontos csökkentés ez, ami pozitív változást hozhat a hitelfelvevők számára.

A hitelmegoldások új dimenziója: THM-plafon és kedvezőbb kondíciók

A nemrégiben életbe lépő thm-plafon azonnali hatással volt a piacra, különösen azok számára, akik a lakáshitel felvételével még vártak. Ennek köszönhetően az új konstrukciók jóval kedvezőbb feltételekkel érhetők el. A váltás lehetőségét nem csak az újonnan hitelt igénylők, hanem a meglévő kölcsönökkel rendelkező ügyfelek is érdemes mérlegelniük, különös tekintettel az esetleges havi törlesztés csökkenésére.

Hogyan alakulnak a havi törlesztők a lakáshiteleknél?

A piac felmérése szerint a bankegységenként eltérő törlesztőrészletek jelenleg 157-169 ezer forint között mozognak, ami akár több tízezer forintos megtakarítást is jelenthet minden hónapban, ha az új feltételek mentén kötött hiteleket választjuk.

A hitelkiváltás költségeinek és előnyeinek megértése

A hitelkiváltás egyik kulcsfontosságú eleme a végtörlesztési díj, amely általában a meglévő hitelösszeg 1-1,5 százalékát teszi ki. Emellett további kiadások is felmerülhetnek, amennyiben az eredeti hitel szerződése tartalmazott bizonyos engedményeket. Viszont ha az ügyfél az új hitelt ugyanazon banknál veszi fel, ahol a meglévő kölcsönt is kötötte, lehetséges, hogy a végtörlesztési és egyéb díjak alól mentesülhet.

A hitelkiváltás, mint új hitel: Mit kell tudni?

Egy hitelkiváltás megvalósítása tulajdonképpen új kölcsön felvételének tekinthető, ami az egész folyamat újrakezdését jelenti. A banki értékeléstől kezdve az adminisztratív lépésekig minden megismétlődik. Fontos tehát, hogy a hitelfelvevő tájékozott legyen ezen követelmények kapcsán, és szakértő segítségét is igénybe vegye, ha szükséges.

Ezek a lépések és stratégiák nemcsak pénztárcabarát választások lehetnek, de gondos tervezéssel jelentős pénzügyi előnyökkel is járhatnak az életben.

facebookMegosztás Facebook-on