Magyar gazdaság kilátásai: Optimizmus hajtja a piacot a tél közeledtével
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Magyar gazdaság kilátásai: Optimizmus hajtja a piacot a tél közeledtével

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Optimizmus Árad a Magyar Gazdaságban: A Legfrissebb Gazdasági Bizalmi Indexek Tükrében

December hónapban jelentős változások következtek be a magyar gazdasági hangulatban: a lakossági várakozások jelentősen, míg az üzleti szektoré enyhén jobbra fordulást mutatott az előző időszakhoz képest. Ez erős alapot nyújtott ahhoz, hogy a GKI konjunktúraindexe a legmagasabb szintre ugrott az elmúlt kilenc hónapban.

A Cégek Foglalkoztatási és Árazási Kilátásai

Meglepően, a vállalatok foglalkoztatási szándékai alig mutattak változást, csupán marginális javulást jelezve. Ám ami a költségeket illeti, az áremelési tervek összességében határozott fellendülést mutattak.

Ágazati Megfigyelések

A kereskedelmi és az építőipari szektorokban lényeges javulás következett be, az iparban ez a javulás mérsékelt volt, míg a szolgáltató ágazatban stagnálás tapasztalható. Az iparban a rendelésállomány javult és a készletek zsugorodását észleltük, viszont a következő hónapokra esedékes termelési perspektívák nem ígérkeznek biztatóbbnak. Ellenkezőleg, az építőipari várakozások elégedetten emelkedtek, különösen a rendelésállományok és foglalkoztatás terén. A kereskedelem készletek szintje alig csökkent, ám az üzletmenet- és megrendelési kilátások kedvező irányba változtak.

A Fogyasztói Bizalom Szárnyalása

A fogyasztói magatartásban decemberben érezhetően növekedett a bizalom, ami új csúcsra helyezte ezt a mutatót az elmúlt húsz hónapban. A lakosság saját pénzügyi helyzetét jobbnak ítélte meg, nagy értékű fogyasztási cikkekkel kapcsolatos várakozásaik pedig még tovább pozitívosodtak.

A Foglalkoztatás és Árazás Jövője

A vállalkozások foglalkoztatási szándékai a hónap folyamán némi javulást mutattak, de az elbocsátást tervezők és új munkaerőt felvenni kívánók aránya csak hajszálnyi eltérést mutat. Az ipar és az üzleti szolgáltatási szektorban a derűlátóbbak vannak többségben, szemben a kereskedelemmel és az építőiparral, ahol e két görbe lényegében megegyezik.

A Munkanélküliségtől Való Félelem Nem Mozdul

A munkaerőpiacról alkotott véleménymutató nem igazolt jelentős változást, tehát a társadalom munkanélküliségtől való aggodalma stabil maradt.

Árak És Infláció Valósága

Az üzleti szféra áremelésekre vonatkozóan fokozott aktivitást jelez előre, ugyanakkor a fogyasztók inflációs várakozásai enyhén gyengültek.

Mind az üzleti aktorok, mind a lakosság kevésbé negatívan látja a magyar gazdaság rövid távú jövőjét, mint az előző hónapban, ami kedvező jeleként értékelhető a gazdasági hangulat kedvező irányba mozdulásának.

Különösen a GKI fogyasztói bizalmi index és üzleti bizalmi index fejlődésének szemléltetése fontos, amely a lakosság és a vállalatok közötti bizalom növekedését és a piacok összesített pozitív hozzáállását tükrözi a téli szezon fényében.

facebookMegosztás Facebook-on