Az egészségügy válságban: Bérnővérek nélkül haldoklik a budapesti kórházak rendszere
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Az egészségügy válságban: Bérnővérek nélkül haldoklik a budapesti kórházak rendszere

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Budapesti Egészségügyi Intézmények Küzdelme: Bérnővérek Nélkülözése

A főváros egészségügyi rendszerét éles próba elé állította az újévtől életbe lépett egészségügyi reform. Csökkent munkaerő és növekvő ápolási kihívások jellemzik a mostani helyzetet.

A Bérnővérek Szerepe és Az Új Szabályozás Hatásai

A bérnővérek – azok a hivatásos egészségügyi munkavállalók, akik szabadidejükben vagy teljes munkaidőben más intézményekbe is vállalnak munkát – meghatározó elemei lettek a kórházaknak. A jelenlegi rendszerben szerződéses alapon történő foglalkoztatásuk megszűnt, ami hatásos alternatívát kíván a korábbi, rugalmas munkarend helyett.

A Szakdolgozók Dilemmája és a Jövőkép

A bérnővéreket a szolgálati jogviszonyra való átállásra kényszerítették, ami megváltoztatja korábbi munkafeltételeiket, és gyakran csökkenő kereseti lehetőséget is jelent. Néhányan máris hátat fordítottak az új rendszernek, és vállalkozói alapon más területeken keresnek megélhetést. Ez a váltás a szakemberek elvándorlásához is vezethet, ami növeli a már meglévő szakemberhiányt.

Az Ápolási Kapacitások Változása

Rékassy Balázs, egészségügyi közgazdász megjegyezte, hogy bizonyos osztályok létezése és zavartalan működése nagymértékben bérnővérek munkájától függött. Egyesek kapacitásai jelentős csökkenést szenvedhetnek, ami ágyhelyek spórolásához és részlegbezárásokhoz vezethet, ami az ellátás színvonalát is befolyásolja.

A Kórházak Jelenlegi Helyzete

Különösen a Szent János Kórház, a Dél-Pesti Centrumkórház és a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet érzékeli a bérnővérek hiányából eredő problémákat, hiszen kénytelenek csökkentett kapacitással működni. Ez a helyzet jelentős nyomás alá helyezi az egészségügyi szakdolgozók maradék csoportját is.

facebookMegosztás Facebook-on