A Munkahelyi Biztonság Érzete: Hogyan Látják a Fiatal Dolgozók?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A Munkahelyi Biztonság Érzete: Hogyan Látják a Fiatal Dolgozók?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Munkahelyi Stabilitás: Optimizmus vagy Aggodalom?

A gazdasági bizonytalanságok idején a munkahelyek stabilitása és a munkavállalók megbecsültsége kulcsfontosságú tényező a dolgozó fiatalok életében. A K&H legújabb felmérése tükrözi a fiatal felnőttek munkahelyi biztonságérzetét és megbecsültségét is, amely a magyarországi munkaerőpiac egy jelentős részét érinti.

A Munkavállalói Biztonságérzet Jellemzői

A pénzintézet kutatása szerint az idei év harmadik negyedévében a fiatal dolgozók fele, pontosan 51 százalékuk, tekinti stabilnak a munkahelyét. Ez az adat közel azonos a második negyedéves 52 százalékos eredménnyel, ami azt jelzi, hogy a megítélés inkább stagnál, mintsem változna. Ezen belül érdekes megfigyelni, hogy hol érzik a legstabilabbnak a fiatalok munkájukat: a fővárosban közel kétharmadnyian, a vidéki kisvárosokban viszont alig több mint egyharmadnyian.

A felmérés rámutatott, hogy a megkérdezettek közel negyede gondolja állását nagyon stabilnak, míg 27% inkább stabilnak, mint ingadozónak ítéli meg a munkahelyi helyzetét. Tízből majdnem négy válaszadó átlagos stabilitásról számol be, 11% pedig ellentétes véleményen van, kevés vagy semmilyen stabilitást nem lát a jövőjében.

Változások A Munkahelyi Biztonságérzetben

Tekintettel a korábbi évekre, a munkahelyi stabilitásba vetett bizalom 2017 közepétől 2020 közepéig viszonylag magas, 63-71% körüli szinten mozgott. Azonban ez a szám 2021-re drasztikusan, 50 százalék körülire esett vissza, ami óriási változásnak tekinthető a korábbi időszakhoz képest.

Mennyire Érzik Megbecsülve Magukat a Fiatalok?

A felmérés másik vonatkozásban azt vizsgálta, mennyiben érzik megbecsülve magukat fiatal dolgozók a munkahelyükön. 2023 harmadik negyedévében ez az érzés még mindig csak a válaszadók 36-39%-ában erős, nagyjából ez az arány maradt állandó az elmúlt években néhány kiugrás ellenére.

Az utóbbi hónapokban azonban csupán 9% érezte magát kifejezetten értékelve, ami jelentős csökkenést mutat az előző negyedévi 18 százalékhoz képest. Viszont az adatok azt is jelzik, hogy a megbecsültség érzete az elmúlt évtized során általában összhangban váltakozott a munkahelyi stabilitás érzetével. Mégis, a harmadik negyedév kiemelkedik, ahol több mint 42 százalék átlagosnak érzi a megbecsültségét, 12 százalék nem igazán, 6 százalék pedig egyáltalán nem érzi megbecsülve magát.

Jövőkép

Az itt bemutatott adatok kulcsfontosságúak egy olyan korban, ahol a munkahelyi biztonság és megbecsülés hozzájárul a dolgozó fiatalok jólétéhez és hosszú távú karriertervezéséhez. A korábbi évek pozitív trendjei után a mostani stagnálás ébresztheti a munkaadók figyelmét arra, hogy időszerű újraértékelni a munkavállalókat megillető javadalmazást és elismerést, amely elősegítheti a munkaerőpiac egészséges dinamikájának fenntartását.

facebookMegosztás Facebook-on