Vasutasok Harca: 70 Ezer Forintos Béremelést és Jobb Körülményeket Követelnek
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Vasutasok Harca: 70 Ezer Forintos Béremelést és Jobb Körülményeket Követelnek

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Versenyfutás az Idővel: A Vasutasok Béremelésért

A Vasutasok Szakszervezete nem titkolja aggodalmait: attól tartanak, az időhúzás a cégvezetés részéről megingathatja a bérkérdés gyors és igazságos eldöntését. A szakszervezet által kért 15 százalékos béremelés, vagy minimum 70 ezer forint anyagi javítást jelentene a vasúttársaság dolgozóinak. Nem elhanyagolható részlet, hogy a dolgozói hűséget honoráló lojalitási jutalmat is 400 ezer forintra kívánják emelni, míg az SZÉP-kártya keretét 150 ezer forintra szeretnék növelni.

A Menetrend Lassulása: Minőségi Visszalépés?

Ráadásul a szolgáltatás minősége is aggodalmakat vet fel. Idén tavasszal hozott intézkedésekkel a MÁV új vezetése a saját fizetését jelentősen megemelte, ami húsvér kontextust ad a vasutasok béremelési igényének. Eközben az utasok egy része régmúlt időkre emlékeztető utazási körülményekkel szembesül, amikor bizonyos járatok sebessége a '60-as, '80-as és '90-es években szokásos menetrendi időkhöz közelít, vagy akár meg is haladja azt.

A Bérvita Középpontjában

A Vasutasok Szakszervezete nyomást gyakorol, hogy a bértárgyalások mielőbb kezdetét vegyék. Felhívják a figyelmet arra, hogy a jelenlegi folyamatokban tapasztalt késlekedés a munkavállalók rovására válhat. Ezzel szemben a MÁV igazgatósága és felügyelőbizottságai tagjainak fizetései már minimum kétszeresére, helyenként két és félszeresére emelkedtek.

A Vasutasokért És Az Utasokért: Hol a Megoldás?

Figyelembe véve a fentieket, a vasutasok és utasaik elégedettségének növelése nemcsak a béremelésekről, hanem a szolgáltatások minőségének javításáról is szól. Hiszen a vasút nem csupán egy közlekedési mód, hanem sok ezer magyar állampolgár mindennapjainak alappillére. A közeljövőben döntő jelentőségű lesz, hogy a szakszervezet és a vállalatvezetés közötti bérpárbeszéd milyen irányt vesz, és ennek eredményeként hogyan alakulnak a dolgozók és az utasok életminőségéhez szorosan kötődő tényezők.

facebookMegosztás Facebook-on