Kismama Műszakok és Nőbarát Munkarendek - Úttörő Foglalkoztatási Modellek
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Kismama Műszakok és Nőbarát Munkarendek - Úttörő Foglalkoztatási Modellek

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Kismama és Női Munkavállalók: Egyensúlyozás a Karrier és a Család Között

A 21. század munkaerőpiacán egyre nagyobb hangsúlyt kap a munkavállalói jólét és a munka-magánélet egyensúlyának támogatása. E trendre kiválóan reagál a kecskeméti Cabtec Kft. ügyködése, ahol mintegy 320 főt – többségében hölgyeket – foglalkoztatnak. A vállalat high-tech orvosi és épületgépészeti berendezésekhez gyárt sajátos igényekre szabott kábelkonfekciókat. A jelentős részben manuális igényű gyártási folyamatok mellett az igazán figyelemre méltó a cég nőbarát munkarendje és annak pozitív hatása a női munkavállalókra.

Schonerné Emődi Edit, a Cabtec HR vezetője elmondása alapján a cég sikere sokban köszönhető a differenciált munkarend kialakításának. A kismamaműszakok – amely duális mind a várandós, mind a kisgyermekes édesanyáknak – megkönnyítik a reggeli családi logisztikát és az esti családi időtöltést is. A vállalat gondolkodása az éjszakai műszakok iránt üzenetértékű: tiszteletben tartják az alkalmazottak családi kohézióját és védik a munkaerő hatékonyságát.

A jogszabályok is fontos szerepet játszanak a munkavállalók védelmében. A Munka Törvénykönyve értelmében bizonyos munkavállalói csoportok — különösen az anyák és az egyedülálló szülők — mentesülnek az éjszakai műszak kötelezettsége alól. A Cabtec nemcsak megfelel ezeknek a követelményeknek, hanem ingyenes buszjárattal és rugalmas munkaidő-kerettel is elősegíti munkatársainak hétköznapjait.

A cég well-being stratégiája nem áll meg a munkarendek differenciálásánál. A közeljövőben újabb programok és intézkedések, például nyári gyermektáborok segítik majd a dolgozókat a munka és privát élet egyensúlyának megőrzésében.

Fusetech Kft.: Túljelentkezés a Kismama Műszakokra

Másik példánk a kaposvári székhelyű Fusetech Kft. Gazdag Viktória HR menedzsere szerint a kismama műszakokra annyi túljelentkezés érkezett a bevezetés óta, ami a teljes létszámuk 15%-át kitevő munkavállalói bázist érinti. A műszakok népszerűsége olyannyira növekedett, hogy már kifejezetten ezekre jelentkeznek a pozícióikra pályázók, és a táppénzes időszakok ellenére is megtérülő befektetésnek bizonyulnak a vállalat számára.

Kismama Műszak: Egy Munkaerőpiaci Innováció Hozzáadott Értékkel

A kismama műszak és a rugalmas munkarendek olyan gyakorlati intézkedések, amelyek minden érintett számára előnyöket kínálnak. A vállalatok vonzó munkahelyként tűnnek fel, csökkenti a munkaerőhiányt, miközben felértékelődik a dolgozók hozzájárulása a cég sikereihez. Ezek az intézkedések kiemelt fontosságúak egy egészséges munkaerőpiac és a társadalom jólétének elősegítéséhez.

facebookMegosztás Facebook-on