Otthonteremtés 2024: Így Lódulnak Meg a Kistelepülések Ingatlanpiacai
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Otthonteremtés 2024: Így Lódulnak Meg a Kistelepülések Ingatlanpiacai

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Bevezető

Az utóbbi időben hatalmas figyelem övezi a magyar ingatlan piacát, különösen az állami támogatási rendszerek átalakulásának hála. A januártól életbe lépő változások következtében jelentősen megváltozhat néhány kistelepülés sorsa, amelyeknek ingatlanpiaca új lendületet kaphat.

CSOK Plusz: Új lehetőségek a pályán

A CSOK Plusz támogatása jelentős hatást gyakorol az ingatlanpiacra, hiszen akár 50 millió Forintos, kedvezményes kamatozású hitelt biztosít a jövőbeli gyermekes családok számára. Az országszerte elérhető támogatási forma új kapukat nyit meg a vásárlás, építés és bővítés terén.

A Falusi CSOK és a Babaváró hitel szimbiózisa

A Falusi CSOK megújulása önmagában is óriási változást jelent 2630 kistelepülés életében, hiszen akár 15 millió Forintos támogatást nyújthat. Amikor ez összeadódik a legfeljebb 11 millió Forintos kamatmentes babaváró hitelekkel, akkor egy olyan támogatási csomag keletkezik, ami a vásárlók széles skáláját mozgatja meg.

Kik lehetnek a támogatások nyertesei?

Az OTP Ingatlanpont elemzése szerint azok a települések lehetnek a legnagyobb nyertesek, amelyek egyrészt kedvezményezett helyzetük, másrészt egy prosperáló nagyváros közelének előnyeit élvezhetik. Az agglomerációs területek különösen vonzó célpontok lesznek, hiszen ezek az ingatlanpiaci aranyakat felmutató Budapest vonzáskörzetétől a Balaton és a nyugati határ menti álláskínálatig terjednek.

Agglomerációs területek a támogatások tükrében

Az úgynevezett agglomerációs területek igazi ingatlanpiaci csemegének számítanak. A közvetlen nagyvárosi közelség mellett gazdasági és kulturális kapcsolódás biztosít extra vonzerőt az ide települő számára. Az OTP Ingatlanpont álláspontja szerint ezek a területek a szó szoros értelmében kiaknázatlan potenciállal rendelkeznek.

A piac élénkülése és a gyakorlati lehetőségek

A különféle támogatások szinergiája a gyakorlatban is megtapasztalhatóvá válik. A lakásárak emelkedése mellett 2024-ben még Budapest tövében is kihasználhatók a Falusi CSOK előnyei. Az ország távolabbi részein pedig, mint pl. Székesfehérvár agglomerációs területein vagy a Balatonnál, komoly lakosságmegtartó hatás érvényesülhet.

Országos kitekintés: Települések új világban

Az elemzés szerint országszerte számos kistelepülés élvezheti a megnövekedett vásárlói érdeklődést. Legyen szó akár a kaposszerdahelyi vagy a tihanyi ingatlanpiacról, egy valami közös: a támogatási lehetőségek új fejezetet nyitnak az otthonteremtésükben.

Üzenet az építőiparnak: Készülj az élénkülésre

Az építőipar szereplőinek is figyelemmel kell lenniük a piaci változásokra. A március 21-i Építőipar 2024 konferencia például kiemelten foglalkozik a hazai építőipar előtt álló kihívásokkal.

Otthonteremtés 2024: Lakáspiaci dinamikák és a folytatás

A kistelepülések ingatlanpiacának éledése csak a kezdet. Az állami támogatások hatására dinamikusan változó lakáspiaci környezetet figyelemmel kell kísérnünk, hiszen a lehetőségek tárháza szinte végtelen. Az új lendülettel felértékelődő települések ingatlanpiacának jövője ígéretesnek tűnik a közeljövőben.

facebookMegosztás Facebook-on