Nyugdíjstratégia: Mitől rettegnek a magyarok?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Nyugdíjstratégia: Mitől rettegnek a magyarok?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Nyugdíjstratégia: a biztonság iránti vágy és a valóság közötti szakadék

A nyugdíjas évek megélhetési biztonsága alapvető aggály a magyar társadalomban, de a vágyak és a várakozások közötti rés jelentős. Az OTP Nyugdíjpénztár által végzett felmérés nyilvánvalóvá teszi, hogy az emberek többsége fontossági kérdésként kezeli az időskori anyagi nehézségek elkerülését. Ugyanakkor a teljes kép nem ennyire rózsás: sokan úgy érzik, hogy az állami nyugdíj nem biztosít elegendő támogatást a gondtalan évekhez.

A kutatás során kiderült, hogy az aktív korúak több mint egyharmada fejezte ki azt az igényt, hogy nyugdíjasként ne kelljen anyagi problémák miatt aggódniuk. Ennek ellenére, a válaszadók csaknem harmada biztos abban, hogy az állami nyugdíj önmagában nem lesz elegendő, míg további 42 százalék számít ilyen helyzetre. Következésképpen feszültség tapasztalható a nyugdíjas évek anyagi biztonsága iránti igény és a valószínű anyagi helyzet között.

Befektetések és a nyugdíjtervezés távlati dimenziói

Annak ellenére, hogy a pénzügyi stabilitás iránti törekvés egyértelmű, kevesen cselekszenek proaktívan. A tanulmány kimutatja, hogy jelenleg csupán minden tizedik megkérdezett rendelkezik olyan befektetési portfólióval, amelyet kifejezetten a nyugdíjas évek megalapozására hozott létre. Ez jelentős csökkenést mutat a négy évvel ezelőtti adatokhoz képest, amikor még a válaszadók 20 százaléka jelezte ilyen típusú megtakarítások birtoklását.

Pozitívumként értékelhető viszont az az adat, hogy egyre többen terveznek nyugdíjcélú befektetés megkötését: e szám az elmúlt időszakban 23 százalékról 32 százalékra nőtt. E tendencia azt mutatja, hogy a társadalom lassan, de bizakodva nyit a pénzügyi előrelátás és a hosszú távú tervezés felé.

Az öngondoskodás fontossága a modern korban

A felmérés továbbá kiemeli, hogy az öngondoskodás és önbecsülés gazdasági dimenziói felértékelődnek, és ezek a trendek a 18 és 70 év közötti bankkapcsolattal rendelkező belföldi lakosság körében egyaránt érvényesülnek. Mint a korunk kihívásaira választ kereső megoldás, az egyéni nyugdíjstratégia kialakítása indispenszabilissá válik, így támogatva a társadalmi és pénzügyi jólét hosszú távú fenntarthatóságát.

Összességében, a stabilitás iránti igény és a befektetések terén meglévő bizonytalanságok a magyar társadalomban indokolják, hogy fokozott figyelmet fordítsunk a nyugdíj előtti időszak alapos tervezésére. A megkérdezettek részéről megnyilvánuló éber figyelem és a befektetési szándék növekedése biztató jel, ami előrefelé tekintve kulcsfontosságú lehet a nyugdíjas évek pénzügyi biztonságának megalapozásában.

facebookMegosztás Facebook-on