Nyugdíjstratégiák: Az Okos Nyugdíjelőnyöket Kínáló Döntések Titkai
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Nyugdíjstratégiák: Az Okos Nyugdíjelőnyöket Kínáló Döntések Titkai

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Nyugdíjstratégiák

Amikor valaki a nyugdíjkorhatár közelébe ér, gyakran felmerül a kérdés, milyen stratégiát kövessen a nyugdíjazás időzítése kapcsán. Fontos tudni, hogy amennyiben már bekövetkezett a nyugdíjjogosultság, nem szükséges azonnal igénybe venni a nyugellátást; több stratégia is rendelkezésre áll.

A Nyugdíj Igénylésének Optimális Időzítése

Azok számára, akik 2023-ban lépnek nyugdíjba, a nyugellátás összegét a 2023-as szabályok alapján számítják ki, beleértve a 2024-es nyugdíjemelést és a tizenharmadik havi nyugdíjat is. Ha viszont az igénylést 2024-re halasztjuk, a számításban a 2024-es szabályokat vesszük alapul, és az éves emelés, valamint a tizenharmadik hónap nyugdíja csak 2025-ben érvényesül.

Valorizációs Szorzó: Hogyan Hat A Nyugdíj Összegére?

A valorizációs szorzó egy lényeges tényező, amely az előző évek kereseteit hozza szintre az igénylés évének kereseti szintjéhez. Évente változik, és jelentős mértékben befolyásolja a nyugdíj összegét. Kihasználva a visszamenőleges igényérvényesítést, akár hat hónapra vissza lehet igényelni a nyugellátást, ha a jogosultsági feltételek már az előző évben teljesültek.

A Visszamenőleges Igényérvényesítés Lehetőségei

Ez a lehetőség június végéig nyújt teret az előző évre vonatkozóan. Nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy amennyiben korábbi időszakban már teljesült a nyugdíjhoz szükséges feltételsor, és visszamenőleges nyugdíjat kérünk, akkor egyszerre több havi nyugdíjat kapunk, azt azonban figyelembe kell venni, hogy ha az érintett főállásban dolgozott, a társadalombiztosítási járulék rendezése szükségessé válhat.

A Nyugdíjigénylés Elhalasztásának Előnyei

Lehet, hogy a nyugdíjkorhatár betöltésével nem indokolt azonnal igénybe venni a nyugdíjat, további munkavállalás esetén a nyugdíj összege kedvező irányban módosulhat. Azoknak, akik a nyugdíjjogosultságot megszerezték és további 30 napot dolgoznak, a nyugdíj összege hónaponként az alapnyugdíj 0,5 százalékával nőhet. Emellett a nyugdíj mellett szerzett munkajövedelemre csupán személyi jövedelemadót kell fizetni, társadalombiztosítási járulékot nem.

Különleges megfontolást igénylő döntésről van szó, amelyben meg kell találni az egyén számára legkedvezőbb egyensúlyt a jogos előnyök és az egy összegben érkező nyugdíj között. A nyugdíjstratégia megtervezésekor mindig érdemes szakember tanácsait kikérni annak érdekében, hogy a döntés hosszú távon is a legjobb legyen.

facebookMegosztás Facebook-on