Nők 40 program: Hogyan határozzák meg a kedvezményes nyugdíj összegét 2024-ben?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Nők 40 program: Hogyan határozzák meg a kedvezményes nyugdíj összegét 2024-ben?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Nők 40: a korai nyugdíj választásának pénzügyi következményei

Miközben a nyugdíjkorhatár teljesítése sok munkavállaló számára fontos mérföldkő, egyesek esetében előfordulhat, hogy az állapotuk vagy a körülményeik nem teszik lehetővé a további munkavégzést. Az ilyen szituációk kezelésére jött létre a Nők 40 program, ami lehetőséget nyújt a nők számára, hogy előbb, a 40 év munkaviszony után vonuljanak kedvezményes nyugdíjba. De milyen gazdasági hatásokkal kell szembenézniük, ha korábban döntenek a munka befejezése mellett?

A kedvezményes nyugdíj összege a szolgálati időtől és a munkaviszony alatt elért keresettől függ. Ahogy Winkler Róbert szakértő kiemeli, nincs különbség a számítás módjában az öregségi nyugdíj és a kedvezményes nyugdíj között: egyaránt a havi átlagkereset alapján határozzák meg az összeget. A fő kérdés tehát az, hogy mit jelent mindez százalékos mértékben?

Nyugdíjszámítás a törvény szemszögéből

Hogyan befolyásolja tehát a korhatár előtti nyugdíjazás a végösszeget? Mivel a kedvezményes nyugdíjat korábban is meg lehet állapítani, adódik, hogy kevesebb szolgálati idő járulhat hozzá a nyugdíjalaphoz. Tegyük fel, hogy valaki a kedvezményes nyugdíjat választja 40 év munka után, de ha további 2 évig dolgozna, a nyugdíj mértéke nagyobb lenne. A 80 százalékos átlagkereset helyett 84 százaléknak felelhetne meg a nyugdíja, ami jelentős pénzbeli különbséget jelenthet hosszú távon.

Figyelembe kell venni azt is, hogy a nyugdíjak kiszámításánál az adott évben hatályos szabályokat és valorizációs szorzókat alkalmazzák. Ezért különböző nyugdíj kezdő időpontok esetén eltérések mutatkozhatnak. Ezáltal a korábbi nyugdíjba vonulás esetén anyagi veszteség adódhat azokhoz képest, akik a 65. életévük betöltéséig várnak.

Mi a helyzet a gyakorlatban?

Azoknak, akik számításokat végeznek a saját nyugdíjukkal kapcsolatban, fontos szem előtt tartaniuk, hogy az azonos szintű keresetek esetén is az eltérő nyugdíjazási időpontok jelentős hatással lehetnek a havi összegükre. Abban az esetben, ha a szolgálati év nem teljesen egyezik meg, egy későbbi nyugdíjazási dátum arányaiban többet hozhat, akár 2 százaléknyi növekedés is előfordulhat.

A Nők 40 program igénybevételét fontolgatóknak tehát alaposan mérlegelniük kell a döntésüket: miközben a korai nyugdíjazás azonnali pénzügyi biztonságot nyújthat, hosszú távon alacsonyabb jövedelemmel kell számolniuk. Az átgondolt döntéshez pedig elengedhetetlen a teljes pénzügyi kép ismerete és az összes tényező figyelembevétele.

facebookMegosztás Facebook-on