Nyugdíjstratégia: Megéri-e Halasztani a Nyugdíjigénylést?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Nyugdíjstratégia: Megéri-e Halasztani a Nyugdíjigénylést?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Nyugdíjstratégia: Érdemes Várni a Nyugdíjigényléssel?

A nyugdíjkorhatár betöltése fontos mérföldkövet jelent életünkben, de számos kérdés merülhet fel ebben az időszakban. Vajon milyen előnyökkel járhat, ha várunk a nyugdíjigénylésünkkel, és milyen feltételek mellett kaphatunk több havi nyugdíjat összegben?

A Nyugdíj Kiszámításának Szabályai

A nyugdíj kiszámítására vonatkozó szabályok évről évre változhatnak, ami jelentősen meghatározza, hogy mikor érdemes igényelni a nyugellátást. Ha 2023-as nyugdíjazást választjuk, a 2024-es emelések már jövőre érvényesülnek. Azonban, ha 2024-ig várunk az igényléssel, csak az azt követő évben fogjuk érezni ennek hatását.

A nyugdíj összegének meghatározásakor az adott év valorizációs szorzószámai kulcsfontosságúak. Ezek a szorzószámok alkalmazásával kerül sor a múltbeli keresetek aktualizálására a jelenlegi kereseti szintre. Ennek fényében érdemes mérlegelni a nyugdíj igénylésének időzítését, hiszen akár jelentős különbségek is adódhatnak az eltérő évek számítási modelljei következtében.

Az Igénybejelentés Időpontja és a Visszamenőleges Igényérvényesítés

Aki még 2023-ban szeretné megállapíttatni a nyugdíját, de hat hónap eltelte után teszi ezt meg, annak lehetősége nyílik egy összegben igénybe venni a korábbi hónapok nyugellátásait is. Emellett a szolgálati idő folytatása esetén az elkülönített társadalombiztosítási járulékot is rendezni kell. Fontos tudni, hogy ez a lehetőség évenként csak június végéig él, tehát hatékony tervezés szükséges.

A Halasztás Előnyei

Nem feltétlenül a nyugdíjkorhatár betöltésekkor kell igénybe vennünk a nyugdíjat. Több előnye is lehet annak, ha elhalasztjuk az igénylés időpontját. A további munkavégzés a nyugdíj megállapítása nélkül növelheti az ellátás összegét. Minden 30 nap további szolgálati idő 0,5%-kal növeli az öregségi nyugdíjat, ami akár magasabb nyugdíjat is eredményezhet, mint amilyen a nyugdíj megállapításának alapja.

Munkavégzés a Nyugdíj Mellé

Ha az első lehetséges időponttól kezdődően választjuk a nyugdíjazást, a munka folytatásának mellett keletkező nettó munkabér is rendkívül kedvező lehet. Csak a személyi jövedelemadó fizetendő, ami további pénzügyi előnyöket biztosíthat a nyugdíjasoknak.

A sokoldalúan fontos döntés, hogy mikor kezdjük el a nyugellátásunk igénylését, alapos mérlegelést igényel, és érdemes lehet szakember segítségét kérni a legmegfelelőbb stratégia kialakításában.

facebookMegosztás Facebook-on