Munkanélküliség és Foglalkoztatottság: Friss Számok a Központi Statisztikai Hivataltól
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Munkanélküliség és Foglalkoztatottság: Friss Számok a Központi Statisztikai Hivataltól

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Növekvő Munkanélküliség - Aktuális Adatok Tavaly Novemberből

Előzetes jelentések alapján tavaly november hónapban megfigyelhető volt egy enyhe emelkedés a munkanélküliek számában országunkban. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss riportjára támaszkodva, az eltelt hónaphoz viszonyítva mintegy ötezer fővel bővült a munkájukat kereső állampolgárok köre, így az összesített szám 207 ezren állt.

Az előző hónapban rögzített 202 ezres értékhez képest ennek eredményeképpen a munkanélküliségi ráta is emelkedést mutatott, 4,1 százalékról 4,2 százalékra nőtt.

A Munkanélküliség Dinamikája a Korcsoportok Tükrében

Az elmúlt év azonos három hónapját figyelembe véve, látványos változásokat tapasztalhatunk a különböző korosztályok munkaerőpiaci helyzetében:

  • A fiatal munkavállalók (15–24 évesek) esetében úgy tűnik, magasabb a munkanélküliség, 43 ezer főt számlálva, ami 13,8 százalékos rátát jelent.
  • A 25–54 éves korcsoport munkanélküliségi mutatója enyhén, 0,3 százalékponttal emelkedett, 3,7 százalékra.
  • Az idősebb demográfiai csoportok közt (55–74 évesek) stabilabb a helyzet, a ráta 3,2 százalékon állt.

Felhívja a figyelmet a jelentés a munkakeresési időszak átlagos hosszára is, amely meghaladja a kilenc hónapot, és aláhúzza, hogy a munkanélküliségben lévők több mint egyharmada legalább egy éve próbálkozik állást találni.

Munkaerőpiac: A Foglalkoztatottak Számának Növekedése

Bár a munkanélküliségi adatok aggodalomra adhatnak okot, optimizmust kelthet a foglalkoztatottak számának növekedése. A statisztikák szerint tavaly novemberben a foglalkoztatottak átlagos létszáma 18 ezer fővel bővült a megelőző év azonos hónapjához mérten, így átlagosan 4 millió 736 ezer főt tett ki.

Érdekes megfigyelni a foglalkoztatási trendeket korcsoportok szerint is:

  • A férfiak közötti foglalkoztatás stagnál,2 millió 435 ezernél állt meg, 79 százalékos foglalkoztatási mutatóval.
  • A nők foglalkoztatása 31 ezer fővel javult, elérve az 2 millió 194 ezres számot, mellyel foglalkoztatási rátájuk 71,3 százalékra nőtt.
  • A legfiatalabb korosztályban, a 15–24 évesek között a foglalkoztatási ráta 27,3 százalék volt.

A fenti számok értelmezésekor fontos kiemelni az ún. legjobb munkavállalási korú (25–54 éves) népesség foglalkoztatási rátájának stabilitását, valamint az idősebb korosztálynál (55–64 éves) tapasztalt jelentős, 3,0 százalékpontos emelkedést, a 70 százalékos foglalkoztatási rátával.

Munkanélküliség és Foglalkoztatottság

A KSH jelentése átfogó képet ad a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetről. Bár magasabb munkanélküliségi arányokat látunk, amelyek kihívást jelentenek a gazdaság számára, a foglalkoztatottak számának növekedése bizakodásra ad okot. A munkavállalói korcsoportok közötti részletek pedig segítenek megérteni a dinamikákat, és felhívni a figyelmet azokra a területekre, ahol a munkaerő-piaci beavatkozások befolyásolhatják a foglalkoztatási arányok javulását.

facebookMegosztás Facebook-on