Munkaerő-piaci roham: Magyar állásvadászok a csökkenő reálbérek nyomában
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Munkaerő-piaci roham: Magyar állásvadászok a csökkenő reálbérek nyomában

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A hazai munkaerőpiac új kihívásokkal szembesül

Bár jelenleg alacsony a munkanélküliség, egyre többen igyekeznek jobb juttatásokért állást váltani. Az elmúlt hónapokban észlelhető változások felforrósították a magyar munkaerő-piaci versenyt – az eddigi feszes helyzettől eltérően ma már jelentősen magasabb a meghirdetett pozíciókra érkező jelentkezők száma.

A munkaerőpiac új rétegei érkeznek

A szorosabb piacot megszokott szakemberek mellett ma már azok is feltűnnek a munkaerőpiacon, akik elégedetlenek a reálbéreik alakulásával. Néhány hónapja még alig voltak jelöltek bizonyos szakmakeresetekre, mint például villanyszerelő, autószerelő vagy hegesztő munkakörben.

Értelmiségi állások iránt is megnövekedett az érdeklődés

Nemcsak a fizikai munkaerőpiacon, de a szellemi területeken is megnőtt a jelentkezők száma. Egy-egy grafikus, marketinges, értékesítő vagy akár jogász pozícióra napjainkban 50-100 pályázat is érkezhet, mely korábban szinte elképzelhetetlen volt. A Trenkwalder szakértőinek megfigyelései szerint a meghirdetett állások iránti jelentkezések száma 20-25%-kal nőtt.

Októberben a munkanélküliségi adatok

Az aktív foglalkoztatottak száma október hónapban elérte a 4 millió 757 ezret, miközben 202 ezer magyarnak nem volt munkahelye. Az állást keresők és az állásaikat megőrizni kívánó munkavállalók közötti verseny egyre csak fokozódik.

Ebben az új munkaerőpiaci környezetben a szakértelem, a rugalmasság és a versenyképes juttatások iránti igény dominál. Az alkalmazottak egyre inkább tisztában vannak értékükkel és aktívan kutatnak a maguk számára kedvezőbb lehetőségek után.

facebookMegosztás Facebook-on