Megújult a CSOK: Minden, amit tudni érdemes az illetékmentességről
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Megújult a CSOK: Minden, amit tudni érdemes az illetékmentességről

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A CSOK változásainak összefoglalója

Az új év hajnalán frissültek a Családosok Otthonteremtési Kedvezménye (CSOK) szabályai, egyik leginkább várt kérdés pedig az volt, hogy miként alakulnak át a lakásvásárlási illetékmentességre vonatkozó rendelkezések. Most feltárjuk a döntések részleteit és hogy ezek hogyan hatnak az ingatlanvásárlók pénztárcájára.

Illetékmentesség a távolabbi településeken

A falusi CSOK keretén belül a vásárló számíthat az ingatlanvásárlási illeték teljes mértékű elengedésére. Ez azt jelenti, hogy a kistelepüléseken történő ingatlanmegszerzésnél nincs korlát, így akár magasabb értékű lakás esetén is megmarad ez a jelentős pénzügyi előny.

A CSOK Plusz és az 80 milliós határ

A CSOK Plusz esetében viszont bevezetik az 80 millió forintos felső határt. Ez azt takarja, hogy a CSOK Plusz által támogatott lakásértéknek csak az 80 millió forintot meg nem haladó része lesz illetékmentes. Egy egyszerű példa segítségével tegyük világossá: egy 40 millió forintos ingatlan esetén a vásárló teljes illetékmentességet élvez, egy 100 millió forintos otthon megvásárlásakor azonban már a 20 millió forinton felül eső rész után fizetendő 4%-os illetéket, azaz 800 ezer forintot kell kifizetnie.

Kivételek a falusi CSOK esetében

Amennyiben a vásárló házaspár falusi CSOK-ot is igénybe vesz, számukra nem változik a helyzet, továbbra is mentesülnek a vásárlási illeték megfizetése alól, függetlenül az ingatlan értékétől.

Összefoglalva, a CSOK és a hozzátartozó illetékmentesség változásai fontos szempontok lehetnek azok számára, akik ingatlanvásárlást terveznek. Különösen akkor, ha a falusi CSOK keretein belül tehetik ezt meg. Az új szabályozás részleteiről érdemes tájékozódni, hogy a lehető leggördülékenyebben haladhassanak az otthonteremtés útján.

A Csokról Dióhéjban

Hogyan befolyásolja a CSOK a lakásvásárlási illetéket?

A CSOK változásai jelentős hatással vannak az illetékeit fizető vásárlókra. A falusi CSOK igénylői teljes mértékben illetékmentesek maradnak, míg a CSOK Plusz támogatásával vásárolt lakás esetében az ingatlan értéke határozza meg az illetékmentesség mértékét.

Mik a CSOK Plusz további előnyei?

További előnyei is vannak a CSOK Plusznak, olyan kedvezmények, amelyek segíthetnek az embereknek könnyebben elérni az otthonteremtés céljait. E része azonban máshol kerül részletezésre, és nem fedik le teljesen e cikk kereteit.

A CSOK program és illetékmentesség változásai komplex témát jelentenek, amelyekkel kapcsolatban érdemes részletes tájékoztatást keresni. Az új rendszer megértése kulcsfontosságú lehet annak érdekében, hogy a családok maximális előnyöket húzhassanak ki az otthonteremtési támogatásokból.

facebookMegosztás Facebook-on