Miniszteri bérek titkos ütemezéssel: Felfedve a 5 milliós küszöb
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Miniszteri bérek titkos ütemezéssel: Felfedve a 5 milliós küszöb

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Gazdasági Nagyfiúk: Álca mögött az 5 Milliós Fizetés

A politikai díjazások mindig érdekes beszédtémát szolgáltatnak, ám a legújabb fejlemények egy titkosított fizetésemelést tárnak a nyilvánosság elé. A nemrégiben kiderült, hogy több magasrangú tisztségviselő - köztük három miniszter - mostantól az ötmillió forintos bérhatárt súrolja. A felfedezés nyomán pedig napvilágot látott az a módszer, ahogyan a fizetésemeléseket diszkréten kezelték, és visszamenőleges dátumzással jelentették meg a hivatalos honlapon.

A csavart tájékoztatási taktika ebben az esetben azt jelenti, hogy a közérdekű adatok szándékosan rejtve maradtak egészen addig, míg egy sajtóorgánum, a 24.hu határozott kutatása napfényre nem hozta őket. Kutatási eredményük szerint az érintett dokumentumok már február elején elhelyezésre kerültek a kormányzati weboldalon, mégis a tavalyi év utolsó napjával datálva, így keveredve a sok egyéb vagyonnyilatkozat közé, ami megnehezítette a felfedezésüket.

Fizetésemelés Lépésről Lépésre

Az államtitkárok és miniszterek javadalmazásának növekedését sorra vetve, kiderül, hogy a fizetéseik érezhető, 17,5 százalékos megugrásának lehettünk tanúi. A dokumentumokból kiolvasható, hogy az államtitkárok havi díjazása 1 millió 975 ezer forintról emelkedett 2 millió 321 ezer forintra, a minisztereké pedig 2 millió 633 ezer forintról lett 3 millió 95 ezer forint. Ez a változás nemcsak a Belügyminisztérium esetében, hanem minden szakterületi minisztérium teljes kabineti sora számára érvényes.

Ezenkívül szembeötlő, hogy a korábban már jól ismert gazdasági és kulturális miniszteri bérhatárokat feszegető állapot után, most egy újabb névvel bővül a lista: Lantos Csaba energiaügyi miniszter úr is belépett a '5 milliós klubba'. E távoli és elvont számok közel hozása érdekében fontos megjegyezni, hogy a miniszteri illetmények mértékét közvetlenül a miniszterelnök határozza meg, tehát külső beavatkozás nélküli, a nyilvánosság számára nehezen megfigyelhető folyamatot követ.

Fly-on-the-wall: A Beltéri Pénzáramlás Titkai

A hivatali székek és asztalok mögött döntések születnek, és bár ezek a lépések gyakran és halványan hagyják ott bélyegüket a közvélemény tudatában, az államtitkárok és miniszterek bérezése sokak számára fontos kérdést feszeget. Az átláthatóság és a következetesség kritériumai mellett épp ezért kiemelkedő a jelentősége annak, hogy időről időre napfényre kerüljenek ezen adatok.

A jelenkori közgazdasági narratívában egyre többet hallhatunk a fizetések transzparenciájáról, különösen az állami szférában dolgozók esetében. Ez az információ nemcsak a társadalmi egyenlőség érzetét erősíti, hanem a közvélemény részéről bizalmat is kovácsol, mely kulcsfontosságú a demokratikus intézmények megfelelő működéséhez. Az ilyen típusú titkosított, rejtett információk kiderítése tehát nem csupán a sajtó számára fontos siker, hanem minden állampolgár számára egyaránt.

Szóval következő alkalommal, amikor halljuk az esetleges rejtett fizetésemelésekről szóló pletykákat, emlékezzünk arra, hogy minden adat, minden szám és minden dátum mögött valós emberek, valós döntések és valós társadalmi következmények húzódnak meg.

facebookMegosztás Facebook-on