Megélhetési válság: Milyen jövőt várnak az európaiak a pénzügyi körülmények közepette?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Megélhetési válság: Milyen jövőt várnak az európaiak a pénzügyi körülmények közepette?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Az európai háztartások gazdasági kiszolgáltatottsága

Az európai háztartások gazdasági kiszolgáltatottsága minden korábbinál górcső alá kerül, miközben a közelmúltban nagyvonalú béremelések ellenére is szembesülnek a magas infláció rideg valóságával. Idén az Intrum Európai Fogyasztói Fizetési Felmérés kiemeli az egyre növekvő pénzügyi nehézségeket, melyekkel Európa lakosai kénytelenek megküzdeni.

A gazdasági helyzet nyomasztó hatása

A felmérés aggasztó eredményekkel szolgál: a megkérdezett lakosok többsége csupán fizetéstől fizetésig él, és gyakorlatilag nincs hová fordulniuk, ha váratlan kiadások merülnének fel. Pusztán egyharmaduk remélheti csupán, hogy anyagi helyzetük javul az elkövetelkezendő évben.

Kiadások csökkenése és megtakarítások hiánya

A statisztikák kimutatják, hogy az alapvető számlák kifizetése után a fogyasztók közel fele kevesebb pénzzel rendelkezik mint a korábbi évben. Meglepő módon 20 százalékuknak egyáltalán nincs félretett vésztartaléka. Hazánkban a helyzet még aggasztóbb, hiszen a lakosság közel egyharmada nem tud hirtelen jött költségekre reagálni.

A túlköltekezések retorikája

Egy szomorú statisztikai adat szerint Magyarországon minden ötödik fogyasztó rendszeresen többet költ a bevételénél, ráadásul átlagosan bevételük negyedével.

Béremelés nem elég: Az infláció diadala

Az elmúlt években tapasztalt béremelkedések ellenére az infláció magasabb aránya mégsem teszi lehetővé, hogy a fogyasztók lépést tartsanak kiadásaikkal. Mindez rákényszerítheti őket a megtakarítások felélésére.

Fizetési hátralék és adósságok

A vizsgálat kihozta napvilágra, hogy különösen a fiatalabb generációk hajlamosak elmaradni fizetéseikkel vagy teljesen figyelmen kívül hagyni azokat. Egyre gyakoribb az adósságokba való süllyedés, valamint a fizetési hátralékok számának növekedése.

Megkérdőjelezett Prioritások és Végszó

A követeléskezeléssel foglalkozó vállalatok számára aggasztó a tendencia, melyben a fogyasztók felülírják korábbi fizetési szokásaikat. Annak a jelentősége, hogy mely cégek számláit hagyják figyelmen kívül vagy halasztják el, mind stratégiai, mind pénzügyi hatásokkal bír. Az üzleti szféra számára kiemelten fontos lesz megérteni és kezelni ezt a változó fogyasztói magatartást.

A jelenlegi pénzügyi viharok közepette a fogyasztók által teremtett szabályok új játékában Európa polgárai és gazdaságai egyaránt kénytelenek lesznek új taktikákat kialakítani a túlélés érdekében.

facebookMegosztás Facebook-on