Fiatalok jövőképe: Külföldi álmok és a magyar oktatás kihívásai
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Fiatalok jövőképe: Külföldi álmok és a magyar oktatás kihívásai

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Releváns Képzettség vs. Valós Munkaerőpiac

Az OTP Fáy Alapítvány átfogó kutatása egyértelmű képet fest arról, milyen kihívásokkal néz szembe a hazai pályakezdő fiatalok generációja. A felmérés szerint a 16 és 24 éves korosztály háromnegyede van meggyőződve arról, hogy nem könnyű ma a munkaerőpiacon elindulni. Vajon mi áll a nehézségek hátterében?

Iskolapad és Karrier: Egy Nehezen Összehangolható Pár?

Óriási szakadék tátong az iskolai tananyag és a munkaerőpiaci igények között. A fiatalok szerint a tantervek valós támaszt nyújtása helyett inkább csak általános ismereteket adnak át, melyek kevésbé hasznosulnak a gyakorlatban. Egyúttal a felsőoktatásban tanulóknak közel fele szerint a munkavállalás már nem kívánatos opció, hanem szükségszerűség.

Milyen áron lehet elhelyezkedni

Egy fő kérdés, amely a fiatalok fejében motoszkál: milyen áron lehet elhelyezkedni manapság? A kutatásban részt vevők szerint a munkaadók vonakodása a pályakezdők foglalkoztatásától, a releváns tudás és végzettség hiánya, illetve az elérhető állások korlátozott száma teszi ki a legnagyobb akadályokat.

Anyagi Bizonytalanság és a Világ Nagy Kérdései

Annak ellenére, hogy a globális problémákat, mint a klímaváltozás, járványhelyzet vagy geopolitikai konfliktusok élesen felvetődnek, a fiatalok számára közel sem jelentenek olyan nagy terhet, mint saját pénzügyi helyzetük és a lakhatási kérdések.

A Magyar Oktatási Rendszer Tükröződése

Az OTP Fáy Alapítvány felmérései azt mutatják, hogy a tanulók többsége mégis elismeri a hazai oktatás eredményeit. Az alap-, közép-, és felsőfokú oktatással való elégedettség aránya magas, ám hangsúlyos, hogy szükség lenne az oktatási rendszer és a valós élet összekapcsolására.

Az Emigráció Vonzásában

A külföldre tekintő ambíciók erőteljesen jelen vannak a magyar fiatalok között. A válaszadók fele tíz éven belül idegen országban képzeli el magát, ahol magasabb fizetés és jobb munkakörülmények csábítják őket. A hazai helyzet romló tendenciája és a stabilabb jövőkép külső forrásokban való keresése egyértelműen kirajzolódik.

Munkahelyek és Karrierváltás Kilátásban

A fiatal munkavállalók közül sokan máshol próbálnának szerencsét; a válaszadók harmadának váltás, míg minden másodiknak teljesen új típusú munka jut eszébe, mint amivel jelenleg foglalkozik.

Technológiai Optimizmus és AI Ismeretek

A technológia fejlődése pozitív hatást gyakorol a fiatalok karrierlehetőségeire, mégis meglepő, hogy egy jelentős részük nem is hallott a mesterséges intelligenciáról – bár aki igen, azok többnyire hasznosnak és izgalmasnak találják,

Ennek fényében az oktatási rendszernek és a munkaadóknak is gondolkodniuk kellene, hogyan lehet a fiataloknak reális lehetőséget teremteni az elhelyezkedésre, miközben támogatják a személyes fejlődésüket is, ne csak a szűk szakmai keretek között.

facebookMegosztás Facebook-on