Lakáspiaci Összefoglaló 2024: Bérleti Díjakról és Lakásáremelkedésekről az MBH Jelentése Alapján
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Lakáspiaci Összefoglaló 2024: Bérleti Díjakról és Lakásáremelkedésekről az MBH Jelentése Alapján

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Bérleti Díjak és Lakásárak: Rendületlen Növekedés a Számok Tükrében

A hazai ingatlanpiac az elmúlt évek során számottevő dinamikával bírva kedvező befektetési lehetőségeket kínált azok számára, akik a lakásvásárlást választották befektetési eszközként. A megbízható MBH Index elemzése alapján a lakásárak és bérleti díjak irányába tett befektetések hozama látványos emelkedést mutatott.

A Lakásárak Emelkedésének Tényei és Számai

A 2020 és 2023 között tapasztalt market trendek azt mutatják, hogy a lakásárak jelentős, 46 százalékos emelkedésen mentek keresztül, ami éves viszonylatban 14 százalékos hozamot jelent a befektetők számára. A bérleti díjak emelkedése szintén impozáns, a 2020-as mélypontot követően országosanszerte 52, míg a fővárosban 54 százalékos növekedést regisztráltak. Ez a szám önmagában is beszédes, hiszen a pénzügyi befektetések terén egy ilyen mérvű emelkedés nem megszokott.

Részletes Elemzés: Bérleti Díjak és Ingatlanárak Budapest Szívében és Peremén

Hangsúlyozni kell, hogy a kapitalizáció nem uniformly módon jelentkezik a különböző városrészekben. Az adatok alapján a belvárosi pesti kerületekben észlelt 60 százalékos emelkedés kimagasló, jelezve ezen zónák ingatlanpiaci vonzerejét. A budai oldalon a hegyvidéki kerületek állnak a dobogó második fokán, amit a pesti átmeneti kerületek követnek közel 53 százalékos emelkedéssel. Ez azt mutatja, hogy a lokáció továbbra is kulcsszempont az ingatlanbefektetéseknél.

Hozamszámítás Ingatlanbefektetészeknél: Mit Tartogatnak a Számok?

A befektetési célú lakásvásárlások terén a tényleges hozamok két fő komponensből állnak: a bérleti díj szerzett bevételeiből és az eladásból realizált nyereségből. A piaci elemzések rávilágítanak, hogy bár a múlt év lassulást hozott, a bérleti díj vonatkozásában is mintegy 12,5 százalékos éves emelkedést regisztráltunk Budapesten. A továbbiakban fontos kiemelni, hogy az ingatlanpiac nem mindig kockázatmentes, és a befektetőknek elővigyázatosnak kell lenniük a hozamrealizálás és piaci időzítés tekintetében.

Mi Határozza Meg a Befektetési Hozamokat?

Itt fontos megjegyezni, hogy amíg a magasabb kamatszintek megnehezítik a lakásbefektetéseken keresztüli nyereség realizálását, egy saját erőből történő lakásvásárlás éppenséggel kedvezőbb hozamokat eredményezhet. Budapesti használt lakások esetén a spektrum felső sávjában a 5,7-7 százalékos, míg új lakásoknál a 4,7-5,7 százalékos hozamokat vehetjük számításba.

A Jövő Fényében: 2024-es Lakáspiaci Prognózisok

Az előrejelzések szerint 2024-ben változást hozhat a lakáspiacon, különösen a kamatkörnyezet változása és új hitelkonstrukciók megjelenése, mint például a CSOK Plusz, kedvezően hathatnak a lakásárukra és a lakáshitel-piac teljesítményére. A várható kamatszintek enyhülése és az állami támogatások megjelenése kereslet-növekedést generálhatnak.

Módszertan: A Hozamok Pénzügyi Modellje

A pénzügyi modell megteremtéséhez az elemzők 50 százalékos hitelfinanszírozást, 8 százalékos vásárláshoz kapcsolódó költségeket, valamint a lakás értékének 1 százalékos éves amortizációját vették alapul. A vételár 50 százalékát finanszírozták hitelből, amelynek THM-je az adatközlés idején 8,3 százalékos volt, az ingatlan éves szintű amortizációja pedig 2 százalék. Ezek az adatok segítségével meghatározóak a döntéshozatalban az ingatlanbefektetést illetően.

facebookMegosztás Facebook-on