Lakossági állampapír 2024: Rekord döntögető befektetések a magas kamatkörnyezetben
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Lakossági állampapír 2024: Rekord döntögető befektetések a magas kamatkörnyezetben

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Óriási érdeklődés az inflációt követő állampapírok iránt

A magyar háztartások aktívan és tudatosan növelték értékpapírszámlájuk egyenlegét 2022. novemberében, dolgozva a gazdasági változásokkal és kiaknázva a kedvező befektetési lehetőségeket. A hazai értékpapírokban tartott vagyon folyamatos növekedésnek indult, és már megközelítette a monumentális 22,8 ezer milliárd forintot, míg a nemzetközi portfóliók értéke is bő 2 ezer milliárd forintot halmozott fel.

Az állampapír, mint befektetési sláger

A hónap sztárja minden kétséget kizáróan a magyar állampapír volt, amelybe a háztartások 244,3 milliárd forintot fektettek be – ez a mennyiség bár nem múlta felül az eddigi rekordokat, mégis az átlagot meghaladó eredményt jelentett. A tendencia hátterében valószínűleg az állt, hogy november végén lezajlott a Prémium Magyar Állampapír egyik népszerű sorozatának az értékesítése, amelynek kamata rendkívül vonzó volt az előző és az aktuális év inflációs adataihoz igazodva.

Új állampapírok és a csökkenő kamatok

Közben az állampapír-piac történelmi csúcsot ütött meg: a befektetők állománya 12 422,6 milliárd forintra duzzadt. December ugyanakkor már nem várt hasonló rohamot, hiszen az új PMÁP-sorozat jelentősen alacsonyabb, fix kamatot ígért, miközben egyéves változata a legfelkapottabbá vált az 8%-os éves kamatával. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) a kamatlábak csökkentésével igyekezett újraindítani a lakossági kötvények iránti érdeklődést.

Diverszifikáció a befektetési palettán

Az államadósság-papírok mellett más befektetési eszközök is megőrizték népszerűségüket. Például a banki kötvényekbe tetemes, 25 milliár értékű befektetés érkezett, ami a teljes állománynak egy 600 milliárdos rekordmagasságot jelentett. A kisbefektetők itt főleg devizakötvényeket részesítettek előnyben, keresve a stabilabb bevételt biztosító devizakötvény lehetőségeket.

Befektetési alap: A megtakarítások hű társa

A befektetési alapok továbbra is alapkövei a magánportfólióknak – ezekbe az alapokba több mint 128 milliárd forint friss befektetéssel bővült a magyar háztartások vagyonkezelése. Az eredményeket látva, az alapok is vonzó hozamot kínáltak, jelentős növekedési potenciállal kecsegtetve a befektetőket.

A tőzsdei befektetések és a finomhangolt stratégiák

Novemberben a tőkepiacok általában jó teljesítményt mutattak, a magyar részvények értékének enyhe növekedése ellenére a befektetői kör inkább óvatosságot tanúsított. Az OTP Bank részvényei jelentős nyereséget eredményeztek a befektetőknek, és még nagyobb nyereséget vártak a decemberi "Mikulás ralin".

Külföldi piacok és a diverzifikáció ereje

A nemzetközi részvényportfóliók is pozitív teljesítményt produkálva növelték a magyar befektetők vagyonát az év utolsó előtti hónapjában, ami megerősíti a portfólió-diverzifikáció fontosságát.

Lakossági állampapír 2024

A befektetői aktivitás mintaképe, a magyar lakosság pénzügyi tudatossága és befektetési stratégiái egyértelműen meghatározóak a hazai befektetési környezet alakításában. A folyamatosan változó kamatkörnyezet alkalmazkodást kíván, ami dinamikusabb befektetési döntéseket generál.

facebookMegosztás Facebook-on