Globális Gazdasági Kilátások: Lassulás a Horizonton
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Globális Gazdasági Kilátások: Lassulás a Horizonton

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Globális Gazdaság Jövőképe: Optimizmus és Aggodalom Kereszttűzében

A gazdasági előrejelzések gyakran viharfelhőkre utalnak a pénzügyi piacok felett. A davosi Világgazdasági Fórumon (WEF) közöttük mozgolódó vezető közgazdászok aggodalmas jövőképet festettek a 2023-as világgazdaság növekedését illetően.

Keleti Szelek: Ázsia Növekedési Kilátásai

Az ázsiai országok jelzik az előretörés jeleit a globális színtéren. A Dél- és Kelet-Ázsia tartja magát a növekedési ösvényen, ahol a szakértők jelentős része mérsékelttől az erős gazdasági növekedésig terjedő skálán helyezi el a várakozásokat.

Az Európai Gazdaság Növekedési Lendülete Megtörik

Azonban a kép nem ennyire rózsás az öreg kontinensen. A közgazdászok túlnyomó többsége szerint Európában nem várható jelentős gazdasági fellendülés; inkább a stagnálás vagy akár a recessziós tendenciák erősödésének lehetünk szemtanúi.

Az Egyesült Államok Gazdasági Horizontja: Összehúzódás vagy Kiállás?

A helyzet az Egyesült Államokban is változékony, ahol a közgazdászok jóval kevesebb optimizmussal tekintenek az előttünk álló időszakra, mint korábban. Bár bizonyos mértékig még mindig számítanak a gazdasági növekedésre, a magas inflációs nyomás egyelőre kisebb aggodalmakat szül.

IMF Jelentés: Stabil Növekedési Pálya vagy Kátyúk Útja?

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legutóbbi prognózisa szerint globális szinten enyhe csökkenést mutat a növekedés üteme. Nem szabad elfeledkezni arról, hogy ezek az előrejelzések az előző évhez képest kisebb mértékű expanziót jelölnek, amely áthidalva a korábbi válságokat, finom korrekciót sugall az előttünk álló időszakra.

Gazdasági Outlook: A Világgazdasági Fórum Látlelete

Egy friss jelentés alapján a világgazdaság növekedése várhatóan lassulásnak indul az idei évben, figyelmeztetnek a Davosban versenyző gazdasági vezérelvű agyak. A Világgazdasági Fórum (WEF) 30 kiemelkedő közgazdásza közül több mint fele, pontosan 56 százalékuk osztja ezt a nézetet. A Nemzetközi Valutaalap (IMF) legfrissebb becsülése pedig 2,9 százalékos növekedést prognosztizál a tavalyi esztendő 3 százalékos számadataihoz képest.

Európa: Gyengélkedő Gazdaságok a Látóhatáron

Elszomorító prognózis született az európai gazdaságra nézve, ugyanis a felmérésre válaszoló közgazdászok elsöprő többsége, 77 százaléka szerint a régió gazdasági teljesítménye gyenge vagy még annál is rosszabb képet fest.

Ázsia: Félszigeti Növekedési Övezetek

Ellenpontozva Európa negatív előrejelzéseit, a közgazdászok jóval optimistábbak Ázsiával kapcsolatban; 93 százalékuk Dél-, és 86 százalékuk Kelet-Ázsiában remél mérsékelt vagy akár erős gazdasági fejlődést.

Az Egyesült Államok Gazdasági Horizontja: Holdfény és Felhők

Az Egyesült Államok esetében a közgazdászok meglehetősen megosztott nézeteket fogalmaztak meg: közülük 56 százalék látja csupán a mérsékelttől az erős gazdasági növekedés lehetőségét, ami éles visszaesést jelent a szeptemberi jóval pozitívabb, 78 százalékos támogatottsághoz képest.

Infláció: Nem Tűnik Démoni Ellenfélnek

Noha az infláció a gazdag és fejlődő országokban egyaránt fejfájást okozhat, a szakértők egyelőre nem látnak okot komoly aggodalomra; mindössze 13 százalékuk véli, hogy az inflációs nyomás jelentősebben kiugrik majd az Egyesült Államokban és Európában.

A Fórum Társadalmi Színtere

A Davosi Világgazdasági Fórum az idén is befogadta a globális gazdasági élet jelentős szereplőit, többek között a magyar államfő, Novák Katalin, az argentin elnök, Javier Milei, a szaúdi herceg, Mohammed bin Szalman, az azeri elnök, Ilham Azajev, valamint a szlovák kormányfő, Robert Fico személyében.

facebookMegosztás Facebook-on