Inflációval szembeni harc: Túl korai lenne a kamatcsökkentés?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Inflációval szembeni harc: Túl korai lenne a kamatcsökkentés?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Kamatlábak szorításában: Mit jósolnak a szakértők?

A nemzetközi pénzpiacok folyamatosan pislognak a jegybanki kamatdöntések irányába, várva a gazdasági fellendülés kitörését. Gita Gopinath, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) helyettes vezérigazgatója azonban világossá tette a Világgazdasági Fórumon – ahogyan ezt a Bloomberg is megragadta –, hogy a kamatcsökkentések kapkodó várakozása a mostani helyzetben még korai lehet. Bár a világ jegybankjai a múlt években komoly szigorítási lépéseket tettek meg, a munka még nem ért szakaszához.

A pénzpiacok és a valóság találkozása

Gopinath kiemelte, hogy az Atlanti-óceán mindkét partján feszes munkaerőpiaci viszonyok uralkodnak, ennek ellenére a központi bankok álláspontja szerint a kamatlábak csökkentésének ideje még várat magára - valószínűleg az év második felében következhet csak be. A piaci optimizmus mellett a monetáris politikai tisztviselők szavaiból kiderül, hogy a gyors kamatcsökkentés reményeit mérsékelni kell.

A gazdaság és a puha landolás

A gazdaságok szívóssága – Gopinath szavai alapján – a szigorított feltételek dacára sem törte meg a rendszert. A mély recesszió kockázata csökken, a háztartások és a vállalatok pedig merevebb pénzügyi helyzettel rendelkeznek a korábbiaknál. A munkaerőpiac lassú tempójú lehűlése mellett az inflációs nyomás enyhülését tapasztaljuk, anélkül, hogy a gazdasági aktivitás jelentős visszaesésnek indult volna.

Magasabb kamatlábak az éghajlatváltozás árnyékában

Hosszabb távon a díszvendégek közé sorolható Francois Villeroy de Galhau, az Európai Központi Bank Kormányzótanácsának tagja a panelen felvázolt egy jövőképet, ahol az éghajlatváltozás elleni küzdelem és más gazdasági átalakulások magasabb kamatlábakat eredményezhetnek. Az EKB kamatlábai ilyen közelítéssel a ciklus során 2% körüli "új normális" lehetnek.

A kamatcsökkentések még váratnak magukra

Villeroy nem zárkózott el a gondolattól, hogy idén a hitelfelvételi költségek csökkentésének napvilágot láthassanak, viszont hozzátette, hogy erre még túl korai lenne vállalható előjelet kitűzni. Az óvatosság és a megtartott kamatszintek mellett csak nagyobb geopolitikai meglepetések vagy hirtelen negatív események hozhatnák meg a kamatcsökkentések előrehozatalát.

Ebből az összetett és többrétegű makrogazdasági képből a befektetőknek és gazdasági elemzőknek bölcsen kell kiindulniuk ahhoz, hogy a következő lépéseiket jól mérlegeljék. Teljes képet csak összességében, minden szempontot figyelembe véve kaphatunk a monetáris politika jövőjéről.

facebookMegosztás Facebook-on