Gazdasági Pillanatkép: Az Idei Költségvetés Első Hónapja Uniós Támogatások Függvényében
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Gazdasági Pillanatkép: Az Idei Költségvetés Első Hónapja Uniós Támogatások Függvényében

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Gazdasági Pillanatkép: Az Idei Költségvetés Első Hónapja

Az év kezdése gyakran szolgál előrejelzéssel a további hónapokra nézve, különösen a gazdasági területen. Ebben a szellemben a 2023-as év első hónapja meglehetősen érdekes bepillantást nyújt a hazai költségvetés aktuális állapotába. Januárban a költségvetés 54,4 milliárd forintos többlettel zárta a hónapot, ami elsőre pozitív hírnek tűnhet. Azonban ezt a képet jelentősen árnyalja, hogy a pozitív egyenleg leginkább az Európai Uniótól érkező, összesen 226 milliárd forint uniós forrásoknak köszönhető.

Ami még ennél is figyelemre méltóbb, hogy a tavalyi év azonos időszakához képest ez a szám 191 milliárddal magasabb. Ez a tény azt sugallja, hogy az idei költségvetés kezdete jelentős hiánnyal indult volna, ha nem érkeznek meg ezek az uniós pénzek. Figyelemmel kísérve a korábbi évek januári mérlegét, szokatlanul alacsony ez az érték. Általában a költségvetés az év első hónapjában 100-200 milliárd forint közötti többlettel kezd, köszönhetően többek között a decemberi, karácsonyi időszakban keletkező áfatöbblet beáramlásának, valamint a decemberi jutalmak és rendes bérek után befolyó személyi jövedelemadó bevételeknek.

A Kormányzati Gazdaságpolitikai Stratégia

A gazdaságirányítás illetékesei egyértelművé tették, hogy 2023-ban nem tervezik tartani a költségvetési törvényben kitűzött 2,9%-os GDP-arányos hiánycélt. Kiemelkedő gazdasági személyiségek, mint Nagy Márton és Varga Mihály pénzügyminiszter is jelezték, hogy a stabilizáció és a költségvetési célkitűzések megvalósítása várhatóan kétszer egy évet fog igénybe venni, így a költségvetési egyensúly helyreállítását legoptimistább esetben is csak 2025-re várják.

A Költségvetés Mint Eszköz

Napjainkban egyre több kritikus hang hallható, mely szerint a költségvetés kevésbé tűnik törvényszerűen követendő útmutatónak, mintsem inkább egy eszköznek, amit a kormányzat inkább taktikázáshoz használ. Számos kormánytag nyilvánosan is elismerte, hogy a költségvetés meghatározása több, mint csupán egy elvárás a gazdasági menedzsment felé; egy olyan eszköz, amely segítségével a kormányzat alakíthatja gazdaságpolitikáját.

Összegzés

Az idei év kezdeti gazdasági adatai meglehetősen világos képet festenek mind a kihívásokról, mind a lehetőségekről. Az uniós támogatások életmentő szerepéről és a költségvetési politika állapotáról nyújtott betekintés elengedhetetlen a további gazdasági stratégiák kialakításához. Ahogy az év előrehalad, fontos lesz nyomon követni, hogyan adaptálódik és reagál a kormányzat az előttük álló gazdasági realitásokra.

facebookMegosztás Facebook-on