Felvételi pontszámok és az elektronikus jelentkezés útvesztői a középfokú oktatásban
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Felvételi pontszámok és az elektronikus jelentkezés útvesztői a középfokú oktatásban

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Felvételi pontszámok és az elektronikus jelentkezés útvesztői a középfokú oktatásban

Az idei évben újra itt az időszak, amikor a diákok és szüleik szorongva várják a középfokú iskolai felvételi eredményeit. Értékes adatok láttak napvilágot a felvételiző tanulók átlagos teljesítményéről, milliókat érintő döntések előkészületeiről és az elektronikus adatlapok kitöltésének szigorú menetéről.

Az eredmények felfedik, hogy idén a nem mentességgel vagy kedvezménnyel rendelkező diákok átlagpontszámai jelentősen eltérőek a különböző évfolyamokra jelentkezők között. Az adatok szerint a 9. évfolyamra jelentkezők átlagos pontszáma 50,48; a 6 évfolyamos gimnáziumokra pályázók 57,50; míg a 8 évfolyamos gimnáziumok iránt érdeklődők átlaga 65,10 pont. Az oktatas.hu portál rendszerezett adatbankjában a korábbi évek eredményeivel is összevetve tekinthetők meg ezek az információk.

A középfokú felvételi procedúra részeként a 9. évfolyamra jelentkező diákok adatlapjait az általános iskolák töltik ki, míg a 6 és 8 évfolyamos gimnáziumok esetében a diákoknak maguknak kell az elektronikus adatlapot kitölteniük az Oktatási Hivatal (OH) speciálisan erre a célra létrehozott KIFIR platformján. A kézzel kitöltött papír alapú adatlapok érvénytelennek minősülnek.

A hivatalos tájékoztató hangsúlyozza, a dokumentumokat 2023 február 21-ig kell eljuttatni az adott diák által választott középfokú intézményekbe és az Oktatási Hivatalhoz. A program automtikusan generált jelentkezési lapokat és tanulói adatlapokat nyújt a folyamat résztvevőinek. Fontos hangsúlyozni, hogy a jelentkezők listáján szereplő intézmények és tanulmányi területek sorrendje kulcsfontosságú, és bár változtatni rajta április 8-10. közötti időszakban van lehetőség, célszerű már az első körben is átgondolni a preferenciákat.

Az elért pontszámok és az elektronikus jelentkezési folyamatát érintő információk pontos ismerete elengedhetetlen az érintett diákok és családjaik számára, hogy sikeresen navigálhassanak a középfokú oktatásba való átmenet bonyolult és gyakran stresszes folyamatában.

facebookMegosztás Facebook-on