Fiatal Munkavállalók Bérkilátásai: Remény és Valóság
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Fiatal Munkavállalók Bérkilátásai: Remény és Valóság

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Fiatal Munkavállalók Bérkilátásai - Pesszimizmus a Horizonton?

A legtöbb fiatal munkavállaló bizakodva tekint a jövőbe, amikor fizetésének növekedéséről van szó. A K&H ifjúsági index friss adatai alapján, 69 százalékuk vár béremelést, ami enyhe visszaesést mutat az előző félévi eredményekhez képest. Mindazonáltal, az arány még mindig magas: csupán egy negyedük számít stagnáló jövedelemre, és elenyészően kevesen, mindössze 6 százalékuk látja reálisnak a csökkenés lehetőségét a közeljövőben.

A Bérek Pozitív Fordulata - Reálbér Növekedés Körképe

A magyar munkaerőpiacon fontos változás zajlott le az elmúlt év során. A reálbérek történetük során először tapasztaltak jelentős növekedést a folyamatos emelkedések és az infláció hanyatlása nyomán. A 2022-es év novembere már 5,7 százalékos reálbér-növekedést mutatott, ami jelentős fordulatot jelez a korábban tapasztalt csökkenés után.

Jövőkép a Bérek és Hitelezés Kapcsolatában

Árva András, a K&H szakértője szerint az összgazdasági kép javulása és az elkövetkező időszak béremelkedési reményei pozitív hatással lesznek a lakossági hitelezésre is. Magasabb minimálbér és garantált bérminimum eredményeként a járványzott fiatalok is nagyobb bizalommal közelíthetnek egy hitelfelvételhez.

Fizetésemelés: A Fiatalok Többsége Bizakodó, de Vannak Fenntartások

A K&H ifjúsági indexének tanulmányai azt mutatják, hogy a munkahelyi fizetésemeléssel kapcsolatban a fiatalok zöme pozitív várakozásokat táplál. Szignifikáns részük, 16 százalékuk, az inflációnál is nagyobb növekedést remél, míg a többiek valamivel szerényebb emelkedést prognosztizálnak.

Munkahelyi Stabilitás: Több Mint Egy Érzet

A kutatásból kiderül, hogy bár a dolgozó fiatalok fele stabilnak érzi állását, számottevő azon fiatalok aránya, akik nem tapasztalnak ilyen biztonságot. A különböző korcsoportok közötti eltérések kiemelten fontosak: a képzettebb és idősebb munkavállalóknál kedvezőbb a helyzet, míg a pályakezdő fiatalok kevésbé látják biztosnak pozíciójukat a munkahelyen.

A kutatásokra és felmérésekre épülő adatok azt sugallják, hogy a fiatal munkavállalók többsége optimistán tekint a fizetése jövőbeli alakulására, ami hozzájárulhat egy dinamikusabb, bizakodóbb munkaerőpiachoz és stabilitást jelenthet a gazdaság számára.

facebookMegosztás Facebook-on