Felnőttképzés új korszakban: Az újrakezdés lehetőségei és változó igények
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Felnőttképzés új korszakban: Az újrakezdés lehetőségei és változó igények

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A felnőttképzés új dimenziói: Változások és az átalakuló munkaerőpiac

A járvány hatására a digitális tér hódító útját folytatta, ami éles váltást eredményezett a szakképzések világában is. Voltak, akik gyorsan alkalmazkodtak és piaci előnyre tettek szert, míg mások hátrányból indulva keresték helyüket az új rendszerben. A munkaerőpiaci dinamika – a munkaerőhiánytól kezdve az építőipari ciklikus hullámzásokig – határozott nyomot hagyott a felnőttképzés iránti igényekben, és ezt a Sämling Üzleti Oktatási Központ kutatása világosan körvonalazza.

A képzési motivációk kaleidoszkópja

Tény, hogy a tanulási vágy több útvonalat is kínálhat: a fejlődési igényt a jelenlegi munkahelyen 62%, míg a szakmaváltást a tanfolyamokon résztvevők körülbelül 17%-a jelölte meg prioritásként. A vezetői szerepre való törekvés is fontos motivációs tényező, jelentős szerepet kapott a 6%-os megoszlásban.

A tantermi képzés nem veszített varázsából

A digitális térben megélhető kényelem ellenére a személyes interakciókat kedvelő tanulók száma a mai napig jelentős. Az élő online képzést és az e-learning anyagokat preferálók mellett a tantermi közeg továbbra is nagy népszerűségnek örvend, a megkérdezettek közel fele választja ezt a formát.

Az felnőttképzési reform hatásai

Az OKJ rendszer kivezetése óriási váltást hozott a képzések szervezésében és tartalmában. A hagyományos szakmák helyett újonnan definiált részszakmák és állami elismeréssel bíró alap-szakmák jelentek meg, ami új távlatokat nyitott meg a váltási szándékok előtt.

Gazdaság, vezetés, informatika – a képzési paletta slágerei

Az új képzési rendszer igazi slágertémái a gazdálkodás és menedzsment, a közszolgálati szektor, valamint a mezőgazdaság és az informatika területei. Ezek mellett a szakképesítések rövid távú képzésekben történő elérhetősége tovább növeli vonzerejüket.

A munkaerőpiac változó igényei

A technológiai fejlődés és az átalakuló iparágak a munkaerő keresletében is változásokat hoztak. Míg egyik szektorból a másikba való átmenet lehetősége nyílik meg, addig a szakképzett munkavállalók iránti kereslet növekedését lehet észlelni a kékgalléros területeken.

A folyamatos tanulás eszközei és előnyei

A mikro-tanúsítványok és kompetenciafejlesztő tanfolyamok mind a munkaadók, mind a munkavállalók számára újdonságot jelentenek, amelyek a folyamatos fejlődést és a munkaerőpiaci helyzet javulását ígérik. E tanúsítványok a speciális tudás és készségek megszerzésére összpontosítanak, amelyeket a munkaerőpiac különösen értékel.

Az áttekintés célja, hogy betekintést nyújtson a felnőttképzési rendszer jelen állapotába és a munkavállalók tanulás iránti igényének különböző aspektusaiba. Azoknak szól, akik elkötelezettek a személyes és szakmai fejlődésük mellett, és készek megismerkedni a piac legfrissebb trendjeivel.

facebookMegosztás Facebook-on