Az LMP sürgeti a pedagógusi bérek jelentős emelését: politikai akarat hiányában marad az ígéret?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Az LMP sürgeti a pedagógusi bérek jelentős emelését: politikai akarat hiányában marad az ígéret?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Bérek a középpontban: kormányzati ígéretek a pedagógusokért

Az LMP politikusa, Kanász-Nagy Máté felhívást intéz a magyar kormány felé, azt követelve, hogy világítsanak tiszta vizet a pedagógusok többször meghirdetett, ám mégis váratlanul bizonytalanná vált béremelési ügyébe. A társadalmunk építőelemeit jelentő tanárok és a diákok fejlődéséért felelős szakemberek megélhetését érintő kérdésben tett ígéret betartását sürgeti az ellenzéki politikus.

"Bizonytalanság csak a politikai akarat hiányában?"

A magyar közoktatásban dolgozók fizetéseinek emelése elengedhetetlen a színvonal fenntartása, valamint a motivált és elkötelezett személyzet biztosítása érdekében. Az LMP álláspontja szerint ez a kormány kompetenciájában és felelősségi körében áll – ellenkező állításokkal, vagy az EU intézményeinek hivatkozásával való mentegetőzéssel ellentétben.

Az ígért béremelés – Egy labirintus a politikai nyilatkozatok között?

A kormány korábbi nyilatkozatai egy 32 százalékos béremelést ígértek a pedagógusok számára, ám a kezdeti bizakodást követően újra felmerülő bizonytalanságok zavart keltenek a közoktatás berkeiben. A Belügyminisztérium állítása szerint a januári emelés elkerülhetetlen, mégis további technikai jóváhagyásokra hivatkoznak, mint szükséges lépésekre.

Infláció gyűrűjében – Elegendő lesz a pocaklakónak?

Kanász-Nagy Máté hangsúlyozza: még ha a kormány meg is teszi a lépést a bértábla módosítása felé, annak mértéke az elmúlt év inflációs hatásait figyelembe véve csupán az életképes maradás minimumát jelentené. Valós megoldás csak egy komplex, hosszú távon fenntartható és az inflációt is figyelembe vevő bérszabályozással érhető el.

Lépés a valóság talaján – Kinek és mennyi jár valójában?

A kormány az ígéretek szintjén kommunikál, ám a valódi kérdés az, hogy a pedagógusi gárdát milyen mértékű bérnövekedés fogadja majd 2021 elején, és az lesz-e, ami korábban ígéretként hangzott el. Kanász-Nagy Máté kéri a részletek tisztázását, azaz a konkrét számokat és a béremelés pontos mértékére vonatkozó kijelentéseket. Az érintetteknek tudniuk kell, mire számíthatnak, és hogy képesek legyenek tervezni jövőjüket a pedagógiai hivatás keretein belül.

facebookMegosztás Facebook-on