Budapesti Lakbérek 2024: Lakbérrobbanás Krónikája - A Bérleti Díjak Meredeken Emelkedtek
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Budapesti Lakbérek 2024: Lakbérrobbanás Krónikája - A Bérleti Díjak Meredeken Emelkedtek

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A 19%-os Emelkedés Anatómiája

Az elmúlt év beltéri vihara a járvány után is tovább tombolt az ingatlanpiacon. Meglepő statisztika érkezett; Budapest dinamikusan fejlődő lakáspiacán egy éven belül 19%-kal nőttek a kiadó lakások árai, megfelelve a pénzérték folyamatos erodálódásának. A rekordszintű drágulást a Rentingo.com legutóbbi kutatása erősítette meg, amelyben szerepel, hogy egy tipikus budapesti ingatlan havi bérleti díja átlépte a 230 ezer forintos küszöböt.

Korlátozott Kínálat és Keresett Szolgáltatások

A bérlők számára a lehetőségek csökkenése több tényező eredményeként alakult ki. Az újépítésű lakások hanyatló ütemű piacra dobása, valamint a használt lakások befektetési keresletének visszaesése komor árnyalatokat vet a jövőre. A kínálati oldali szűkebb vizeken evezve a bérlők kényszerültek beleabba, hogy magasabb árat fizessenek a megfelelő otthonért.

A Lakbérek Színpadának Színészei

Tavaly a lakbérek emelkedése visszafogottabb volt, mint a Rentingo által jelzett 19%, de mind a központi statisztikai hivatal, mind egy másik ingatlanszolgáltató emelkedése jelzésre emelte a kezét. A piacra rázúduló kereseti és kínálati sokkok egyaránt jelentős hatással voltak, kezdve a járványból kikerülő Airbnb-házak mennyiségének hirtelen növekedésétől, a gazdasági korlátozásokon át a háborús menekültáradatig.

Hogyan Alakulnak a Bérleti Díjak?

Az idén a Rentingo.com előrejelzése szerint, amennyiben nem érkezik újabb sokk, a drágulás stabil növekedési pályára állhat, ahol az egyszámjegyű infláció adhat csak lágyabb érintést a kiadó lakások árának emelkedésében. Az előző évek trendjeit vizsgálva lehet, hogy a budapesti ingatlanpiacon a következő hónapokban nem érünk el olyan magas mértéket, de a bérleti díjak lassú, de töretlen emelkedése várható.

Budapesti Lakbérek 2024 és A Bérleti Piac Jövője

A decemberi adatokból kiderül, hogy a bérlők bérfizetési hajlandósága követi az árak emelkedését, miközben az elemzések szerint a bérleti díjak a közeljövőben kisebb mértékben, de tovább nőhetnek. Ezen összefüggések figyelemmel kísérése kulcsfontosságú szerepet játszik a lakáspiac irányának megjósolásában, ahol szakértőink visszafogottabb, 5-6 százalékos emelkedéssel számolnak az év végéig. A piaci rugalmasság visszaesése és a megváltozott gazdasági környezet egyértelműen befolyásolja a bérleti árak jövőbeli alakulását.

facebookMegosztás Facebook-on