A Telekom stratégiai lépése: Enyhébb inflációs díjkorrekcióval a piaci versenyben
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A Telekom stratégiai lépése: Enyhébb inflációs díjkorrekcióval a piaci versenyben

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Telekom új árstratégiája: Ügyfélközpontúság az inflációs kiigazításban

A hazai távközlési piac egyik meghatározó szereplője, a Magyar Telekom bejelentette, hogy a piaci viszonyokat és ügyfelei javát szem előtt tartva, elmarad az előző évek inflációs mértékétől a közelgő áremelésük mértéke. A 2024. március 1-jétől kezdődően alkalmazott 15%-os emelés, amely a 2023-as év inflációs rátájától jelentősen elmarad.

A díjkorrekció részletei: Értünk vagyunk, nem ellenünk

A gazdasági változásokra reagálva a társaság inflációkövető díjkorrekcióját 2024. március 1-jén lép életbe. Ez azt jelenti, hogy az előző üzleti év inflációs rátájának (17,6%) alá eső 15%-os díjkorrekció alkalmazása mellett döntöttek, szem előtt tartva ezzel az ügyfélszolgáltatások további versenyképességét is.

Mit jelent ez valójában?

Az Átalános Szerződési Feltételekben szereplő inflációkövető klauzula révén, a vállalat kizárólag a havi előfizetési díjak mértékét változtatja meg, miközben a forgalmat érintő díjak változatlanok maradnak. Ez azt jelenti, hogy a díjstruktúra egy része (havidíj) növekedését fogja megtapasztalni, azonban a forgalmi típusú díjak mértéke a korábban megszokott szinten marad.

Hogyan érinti a változás az ügyfeleket?

Az ügyfelek két hullámban, üzleti és lakossági szegmens szerint, kapják majd meg a módosított díjakkal kiállított számláikat. A vezetékes üzleti szolgáltatás igénybevevői márciusban, a lakossági vezetékes, lakossági mobil- és üzleti mobil-előfizetők pedig áprilisban értesülnek a változásokról.

Kereskedési és befektetési szempontból

A Telekom részvényeinek piaci értékére jelentős hatást gyakorolt a tavaly bevezetett inflációkövető díjkorrekciós modell, amely hozzájárult a cég bevételének és EBITDA-jának növekedéséhez. Ez azt is mutatja, hogy a vállalat még a megnövekedett inflációs környezetben is képes volt jó eredményeket elérni és azt a részvényárfolyamán keresztül kamatoztatni.

A verseny élén maradva

A Telekom piaci lépése, az inflációtól elmaradó mértékben történő áremelés, erősíti a társaság helyzetét egy olyan piacon, ahol a marginális előnyök különös jelentőséggel bírnak. A főbb versenytársak, mint például a Vodafone és a Yettel, szintén megjelentek az inflációkövető díjkorrekció trendjével, ami azt jelzi, hogy a távközlési szolgáltatások piaca kiélezett versenytársi környezetet produkál.

Úgy tűnik, a Magyar Telekom stratégiája a fogyasztóbarát áremeléssel továbbra is stabil pozíciókat törekszik megőrizni a piacvezetők sorában. Az elkövetkező időszakban is figyelemmel kísérhetjük, hogyan alakul a vállalat részvényárfolyama és milyen hatással lesz az új stratégiai döntése a részvényesek befektetési kilátásaira.

facebookMegosztás Facebook-on