A technológiai óriások új stratégiája: AI fejlesztéseket fokozzák, miközben csökken az állomány
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A technológiai óriások új stratégiája: AI fejlesztéseket fokozzák, miközben csökken az állomány

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

Technológiai Gigászok Szembe a Változással: Kevesebb Elbocsátás, Több AI

Miközben a világ népes tech óriásai, mint a Google és az Amazon, kiterjesztett elbocsátásokat hajtanak végre, a Reuters elemzése szerint más fejlesztési irányokra is komoly figyelmet fordítanak. Az előretekintés 2024-re is ígéretesnek mutatkozik a generatív mesterséges intelligencia iránti növekedő elkötelezettség által.

IT-Szektor 2023: Elbocsátások és AI Útvesztőjében

A szakértők szerint a jelenlegi év az IT területén kevésbé drasztikus létszámleépítéseket hozhat, mint korábban. Ugyanakkor e cégek a beruházásokat egyre inkább az AI kutatása felé irányítják, ami dollármilliárdokba kerül, és ezeket a felmerülő költségeket ellensúlyozniuk kell.

Google és Amazon: Elbocsátások a Fejlesztések Árnyékában

Az Alphabet, a Google anyavállalata, bejelentette az elkerülhetetlen munkaerő-leépítést, több száz dolgozó érintettségével különféle csapatokban, beleértve a Voice Assistant egységét is. Az Amazon ugyanígy búcsút intett több száz munkavállalójának, elsősorban a streaming és stúdió szegmensekben. A Layoffs.fyi elbocsátásokat monitorozó platformja szerint már több mint 7500 technológiai szakember került utcára január folyamán.

AI, mint az Új Kor Prioritása

Gil Luria, a D.A. Davidson & Co elemzője szerint az AI forradalom elérkezett, és a vállalatok ezt prioritásként kezelik, még ha ez más kezdeményezések háttérbe szorításával is jár. A 2022-es év hordozta magával közel 170 ezer technológiai munkahely megszűnését az USA-ban, de a jövő már kevésbé fest drámaian.

Jövőkép és Kihívások: Az AI Befektetései Időt Igényelnek

Bár a mesterséges intelligenciába történő beruházások jövőjét pozitív fényben látják, szakértők hangsúlyozzák, hogy ez hosszú távú megtérülést igényel. A Microsoft és a Nvidia tűnnek ki a legnagyobb nyertesekként, ám Daniel Keum, a Columbia Business School professzora kiemeli, hogy stabil nyereség kitermelése az új technológiákból egy évtizedet is igénybe vehet. A mesterséges intelligencia terén még kérdéses, hogy ez az időtartam lerövidülhet-e, vele együtt pedig a szektor is megváltozik.

A technológiai világ folyamatosan alakul, és ezen belül a mesterséges intelligencia valóban új korszakot hozhat, mind a fejlesztések, mind az iparág munkavállalói számára. Az elbocsátások, bár kellemetlen változásokat jelezhetnek sokak számára, lehetőséget is jelentenek az ágazat átalakulására, és egy hosszú távú, fenntartható jövő felé való elmozdulásra.

facebookMegosztás Facebook-on