Nyugdíjasok Javaslatai és Elvárásai - A Fenntartható Életminőséget Célzó Nyugdíj Hajszája:
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

Nyugdíjasok Javaslatai és Elvárásai - A Fenntartható Életminőséget Célzó Nyugdíj Hajszája:

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Nyugdíjas Parlament Álláspontja: Emberi Méltóság és Fenntartható Nyugdíjrendszer

A társadalom érett korú polgárai komoly elvárásokkal állnak elő a nyugdíjrendszerrel szemben. Többek között azt szeretnék elérni, hogy a nyugdíj összege megfeleljen az aktuális gazdasági körülményeknek és biztosítsa a megélhetést. A nyugdíjak kérdése mindig is kiemelt figyelmet vívott ki magának, a friss állásfoglalásoknak köszönhetően pedig újra előtérbe került.

Méltányos és Fenntartható Nyugdíjrendszerről

Az Országos Nyugdíjas Parlament VI. ülésével összehangoltan az idősebb generációk képviselői ezúttal is hoztak néhány markáns és megfontolandó javaslatot annak érdekében, hogy a nyugdíjak méltányosak és fenntarthatóak maradjanak az elkövetkezendő évekre.

Gazdasági Részvétel a Nyugdíjrendszernél

Az EU átlagának megfelelve, sőt azt meghaladva, a nyugdíjkiadásnak érnie kéne az adott év GDP-jének 12-13 százalékát, hogy ezzel is elkerülhetőek legyenek a nyugdíjrendszer későbbi nehézségei.

Nyugdíj és Átlagkereset Közötti Arányosság

A statisztikák alapján következtetni lehet arra, hogy csökkent a nyugdíjak és az átlagkeresetek aránya, ezért a nyugdíjaknak a nettó átlagkereset 65-70 százalékára kellene emelkedniek, hogy méltányosság szempontjából versenyképesek maradjanak.

Az Alapnyugdíj és a Megélhetés Minimuma

A közvélemény és a szakértők egyöntetű véleménye, hogy az állami nyugdíj nem lehet kevesebb az átlagok 60 százalékánál. Ennek alapján jogos lenne egy alapnyugdíj megállapítása, mégpedig a társadalmilag elfogadott megélhetési minimumfigyelembe vételével.

Nyugdíjplafon és Korlátok

A nyugdíjrendszerben jelenleg is jelen lévő plafonokon felül még szigorúbb szabályozásra lenne szükség azzal kapcsolatban, hogy milyen kiemelkedő jövedelmet lehet figyelembe venni a nyugdíjszámításnál.

Nyugdíjemelés: A Megfelelő Időzítés és Az Infláció Követése

Az inflációkövető nyugdíjemelés helyett a javaslat szerint a bruttó keresetnövekedés mértéke legyen a nyugdíjemelés alapja, biztosítva ezzel, hogy a nyugdíjak megőrizzék reálértéküket a gazdasági változásokkal összhangban.

Életkor és Nyugdíjba Vonulás

Jelenlegi szabályozások között a kérdéses téma, hogy az emberi életkorhoz kössék-e a nyugdíjazást, mely akár korábbi nyugdíjba vonulást is eredményezhetne.

Munkavégzési Feltételek és Szolgálati Idő

Az a vélemény övezte, hogy a heti munkaidőt meghaladó munkát szolgálati időként kellene számolni a nyugdíjmegállapításokkor.

Nyugellátás és Költségvetés

Javaslat született a méltányossági nyugellátásra szánt költségvetési keretösszeg és az igénylések maximumának emelésére, figyelembe véve a jelenlegi kritériumok rendszerét, hogy több nyugdíjas számára kínáljanak biztonságot.

További Intézkedések és Célzott Segítségnyújtás

A fennálló igények és jelzések alapján véleményformálás zajlik a pluszforrásból történő célzott intézkedések eléréséhez a nyugdíjasok jövedelmi helyzetének javítása érdekében.

Rugalmasság és Jövedelem

A nyugdíjasok közötti rugalmasságra vonatkozóan törekvések folynak, hogy lehetséges legyen a korai nyugdíjba vonulás, figyelembe véve megfelelő jövedelmi körülményeket és a jelenlegi munkaerőpiaci helyzetet.

A nyugdíjas közösség nagy várakozással tekint a nyugdíjrendszer esetleges átalakítására. A hatékony és párbeszéd-orientált megoldások kulcsfontosságúak lehetnek egy modern, fenntartható és igazságos nyugdíjrendszer kialakításában, mely jövőbeni terveinket és a megélhetési esélyeket egyaránt javíthatja.

facebookMegosztás Facebook-on