CSOK Plusz sikertényezői: Kinek és hogyan állhat össze a lakáshitel-képlet?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

CSOK Plusz sikertényezői: Kinek és hogyan állhat össze a lakáshitel-képlet?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A csok plusz hitelbírálatának kulcskérdései

Amikor a családi otthonteremtési kedvezmény új változatára, a CSOK Pluszra kerül sor, sok család számára a banki hitelbírálat jelenti majd a legnagyobb kihívást. A Bankmonitor szakértői megosztják, mi minden szükséges a sikeres hiteligényléshez, és milyen buktatókra kell odafigyelni.

Jövedelmi feltételek és az igényelhető összeg kapcsolata

Az igénylők pénzügyi helyzete, stabil jövedelme, valamint a fedezeti ingatlan értéke jelenti az egyik alappillért. A jövedelemvizsgálatban a házaspárok teljes havi bevételére esik a hangsúly, különös tekintettel azokra az esetekre, ahol komolyabb hitelösszeget szeretnének felvenni.

A hitelkérelem kritikus elemei

A havi nettó jövedelem döntő mértékben befolyásolja az igényelhető hitelösszeget. A törvény ad egy minimumot, a gyakorlatban azonban a bankok ennél merészebben húzzák meg a jóváhagyás határát. Érdekesség, hogy a CSOK Plusz esetében a jövedelmi elvárások a 13. havi törlesztőrészlettől kezdődően számítandók; esetenként akár havi nettó 488 ezer forintos bevételt is igényelhetnek a bankok az 50 milliós hitelhez.

Mi számít elsődleges jövedelemnek?

Aki munkaviszonyban áll vagy vállalkozóként tevékenykedik, azok jövedelmi helyzete általában megfelel az elvárásoknak. Némely más jövedelemfajtát ugyanakkor a hitelintézetek különböző módon vesznek figyelembe.

Másodlagos jövedelemforrások

Többféle másodlagos bevételelem is beszámítható, így például az ingatlanbérbeadásból vagy osztalékból eredő jövedelem. A kiegészítő jövedelmek eltérő módon továbbíthatják a hitelbírálatot.

Bankszámlamúlt és hitelképesség

A bankszámlakivonatok alapján a hitelintézetek beleláthatnak az ügyfelek fizetési szokásaiba, például hogy rendszeresen jelenik-e meg a jövedelem a számlán, vagy vannak-e problémás tranzakciók, mint például szerencsejátékra utaló tételek.

A meglévő tartozások hatása

A JTM szabályok következtében a meglévő hitelállomány is beleszámít a hitelbírálatba, hiszen a jövedelemarányos törlesztőrészletmaximumok nem haladhatják meg a szabályozott szinteket.

Az önerő fontossága

Bár a CSOK Plusz esetében előnyösebb feltételeket kínálnak az első otthon megvásárlójának - ahol elég lehet a csupán 10 százalék önerő - célszerű tisztában lenni azzal, hogy a bankok maguk is szigorúbbak lehetnek, így a 20 százalék sem biztos, hogy minden esetben elegendő.

Feltételek és a siker útmutatója

Végezetül, bármennyire is kedvezőek a jogszabályi feltételek, a banki hitelképességi vizsgálat sikeressége nagyban függ a pénzintézetek egyéni gyakorlatától. Érdemes áttekinteni és számba venni a meghatározó tényezőket, és szakszerű segítséggel felkészülni a hiteligénylés folyamatára.

A CSOK Plusz igényléséhez így nem elegendő pusztán a jogszabályok tükrében megfelelőnek lenni; a banki hitelképesség tudása és megfelelő előkészítése válik a sikeres finanszírozáshoz elengedhetetlenné. A hazai hitelpiac változásai és lehetőségei mindig új fordulatokkal és megfontolandó tényezőkkel szolgálnak, így a felkészülés kulcsfontosságú minden leendő lakásvásárló, építkező vagy felújító számára.

facebookMegosztás Facebook-on