A 2024-es Adórendszer Változásai: Mi Újság az Idei Évi Adózással?
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

A 2024-es Adórendszer Változásai: Mi Újság az Idei Évi Adózással?

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

2024: Új Év, Új Adószabályok - Készüljön Fel Idejében!

Az adózás terén évente változások jönnek, de 2024 talán az egyik legeseménydúsabb év lesz ezen a fronton. Két jelentős adócsomag érkezett a parlamentből, így számos ponton módosulnak a fizetési kötelezettségek. Nézzük sorra, milyen változásokra számíthatunk, melyek érintenek személyesen bennünket vagy vállalkozásunkat.

Töltsön Kevesebbet Töltőállomáson?

A Mol szerint az üzemanyag-jövedéki adó emelkedése átlagosan 41 forintos drágulást eredményez literenként. A benzin esetében a literenkénti adó 152,55 forint, míg ha a Brent nyersolaj 50 dollár alatti, akkor 157,55 forint. A gázolaj adója 142,9 forint lesz, ami szintén nő 152,9 forintra, ha a Brent ára 50 dollárt meghaladja.

Visszatérítés és ÁFA-kulcs Változások

Az árufuvarozók és személyszállítók számára több pénz marad a kasszában, hiszen a visszaigényelhető jövedéki adó 3,5 forintról 10 forintra emelkedik literenként. Emellett a nullás áfakulcsú napilapok a jobboldali sajtóbirodalom szívét melengethetik, míg a Túró Rudi imádóinak jó hír, hogy a desszertes sajttermékek ÁFA-ja 27-ről 18 százalékra csökken.

Adómentes Nyeremények és Zöldadó? Íme, Az Új Törvénymódosítások

Egy játékszenvedélyeseknek kedvező lépésként az állami számsorsolásos szerencsejátékok (kenó, lottó) nyereményei mentesülnek az szja alól. A légitársaságoknak új zöldadót kell fizetni, amely a szén-dioxid-kibocsátást és az úti célként szolgáló országot veszi alapul, ezzel próbálva ösztönözni a környezettudatos utazást.

Extra- Vagy Minimumadó?

A bankadótól az energiaellátók jövedelemadójáig (ismertebb nevén "Robin Hood-adó") számítsunk meglepetésekre. A bankadó 10 százalékról 8 százalékra csökkent, míg az energiaellátók jövedelemadója 31-ről 41 százalékra emelkedett. A kiskereskedelem és benzinkutak adókulcsa is átalakul: ahol növekedés, ott pedig csökkentés látható. Mindeközben új játékosként érkezik a globális minimumadó, mely különösen a nagyvállalatokat érinti.

Beruházás, Kutatás, Fejlesztés - Hogyan Mozgathatja Okosan a Tőkét?

A K+F beruházások támogatása is egy teljesen új rendszerrel lép életbe: az adóalap-csökkentő tételek helyett most már adókedvezményt igényelhetünk, mely a költség 10 százalékát teheti ki, ezt kihasználva növelhetjük vállalkozásunk versenyképességét. Az uniós értékesítés területén is tágulnak az opcióink, hiszen lehetőségünk nyílik külföldön is igénybe venni az adómentességet.

A NAV Új Szolgáltatása és a KKV-kra Gyakorolt Hatások

A NAV egy új e-szolgáltatással veregeti meg a vállalkozásokat: az e-áfabevallás könnyítheti meg mindennapjainkat. Ugyanakkor, a szociális hozzájárulási adókedvezmény már csak a magyar állampolgárokra és bizonyos szomszédos országok polgáraira korlátozódik, érintve ezzel a munkaerőpiacot is.

Érdekességek az Új Törvényjavaslatból: Akkumulátorgyárak figyelem!

Az iparbiztonsági hozzájárulás elnevezésű új adónem elsősorban az akkumulátorgyárakat, az atomerőműveket és vegyi üzemeket terheli, bár csupán csekély mértékben. A reklámadó továbbra is nulla százalékon marad, a cégeknek viszont érdemes figyelniük a könyvvizsgálati szabályokra: a választott könyvvizsgálón kívül még egy felelős személyt is ki kell jelölni.

2024-es Adórendszer Változásai

Az adóváltozások sokaknak jelenthetnek kihívást, de egyben lehetőségeket is. Lényeges, hogy értelmezzük ezeket a változásokat és proaktívan készüljünk fel rájuk. Maradjunk naprakészek, és vegyük figyelembe új stratégiáink kialakításánál a fent említett változásokat. Változó adórendszerek idején az előrelátó tervezés sosem volt fontosabb.

facebookMegosztás Facebook-on