2024-es Költségvetési Kihívások: Átfogó Reformok és Növekedési Terv Szükségessége
A berkalkulator.com
eladó >>
Publikálva

2024-es Költségvetési Kihívások: Átfogó Reformok és Növekedési Terv Szükségessége

facebookMegosztás Facebook-on
Authors

A Költségvetési Tanács Aggasztó Előrejelzése

A hazai gazdasági előrejelzések középpontjában álló Költségvetési Tanács friss jelentése sürgősséget követel az ország fiskális állapotának javítására. A tanács rávilágított, hogy a várakozásokhoz képest alacsonyabb lehet az idei GDP-növekedés, továbbá az adósságszabály teljesítése is bizonytalanságok között mozog. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a büdzsé deficitje továbbra is számottevő, és a 2024-es gazdasági folyamatok esetében kiemelt kockázatokat kezelhetünk.

A Gazdasági Növekedés Lecsatlakozik a Kormányi Várakozásoktól

A Költségvetési Tanács egészen merész álláspontot foglal el a kormány által várt 4 százalékos 2024-es növekedéssel szemben. Elemzéseik szerint realisztikusabb a 3 százalék körüli bővülést várni, ami fontos jelzés lehet a gazdaságpolitika irányítói számára. A tartós növekedés érdekében a Tanács arra hívja fel a figyelmet, hogy versenyképességi reformokat kell végrehajtani, valamint az előző évtized meghatározó gazdasági tényezőit minőségben kell fejleszteni.

Az Államadósság-szabály Teljesítésének Kihívásai

Az államadósság-szabály betartása során jelentős kihívássá válik a nominális GDP növekedésének lassulása és a kamatlábak emelkedése. A Költségvetési Tanács kiemeli, hogy az adósságcsökkentés kulcsa a reál GDP folyamatos növekedésében és a kormányzati szektor GDP-arányos deficitének számottevő csökkentésében rejlik.

Elsődleges Többlet - A Kötelező Mérföldkő

Az elemzők szerint létfontosságú, hogy a kormányzati szektor egyensúlyba kerüljön, és ezt az úgynevezett "elsődleges többlet" elérésével tudnánk garantálni. Ez a többlet biztosíthatja, hogy a 2024-re tervezett 2,9 százalékos és a 2026-ra tervezett 1,4 százalékos GDP–arányos hiánycélok elérésére reális esély legyen.

A Költségvetés Kockázatai és Bizonytalanságai

Miközben a konvergenciaprogram szerint a költségvetés kiadásainak csökkentése prioritás, ezt ténylegesen megvalósítani számos bizonytalanság övezi. Vannak körülmények, amelyek kedvezőtlenül érinthetik az energiaárakat és a gazdasági növekedést, melyek közvetlen hatással lehetnek a költségvetési folyamatokra.

A 2024-es Költségvetési Kilátások "Különösen Jelentős Kockázatot" Rejtnek

Azután, hogy a 2023-as év nyújtotta adatok alapján a Tanács összesítése szerint a kormányzati szektor hiánya meghaladta a tervezettet, kulcsfontosságú lesz megnézni, hogyan fogunk szembenézni ezzel a "különösen jelentős kockázattal". A 2024-es évre tervezett költségvetési célok elérésére a KT jelentése szerint az adóbevételek bázisának jelentős lecsökkentése miatt mérséklődhetnek a bevételek, ami további megszorításokat követelhet meg.

A költségvetési helyzet jelentősége és a gazdasági kilátások értékelése mindenki számára világos kell, hogy legyen. A jelenlegi elemzések alapján lényeges lépésekre van szükség annak érdekében, hogy a magyar gazdaság sikeresen vitorlázzon keresztül ezen a kihívásokkal teli időszakon, és helyreállítsa a gazdasági egyensúlyt.

facebookMegosztás Facebook-on